URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2018, 10:03

Lansare de carte ”cu greutate” în Cetatea Oradea: ”Românii din Crișana în Primul Război Mondial” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria românilor din ”Bihor și jur” a fost subiectul serii de vineri, în Cetatea Oradea, unde a avut loc lansarea volumului ”Românii din Crișana în Primul Război Mondial. Documente. De la nădejdea autonomistă la certitudinea unionistă”.

Lucrarea, inclusă în programul simpozionului „Românii ardeleni în Primul Război Mondial”, cuprinde atât studii, cât și documente, şi este coordonată de istoricul și muzeograful Augustin Țărău, colaboratorii săi fiind dr. Radu Milian, consilier în cadrul Arhivelor Naționale - Serviciul Județean Bihor și dr. Mihai Georgiță, directorul acestei instituții.

Studiile sunt în număr de zece. În total, au fost publicate 240 de documente, emise în Bihor, Alba, Sibiu, Arad, Budapesta, între anii 1816-1919, privind aspecte politice, culturale, educaționale, dar și scrisori de pe front, referitoare la etnicii români.

”Unele documente din volum sunt transcrise din chirilică, altele din germană”, a arătat Mihai Georgiță, care a vorbit despre problema inființării bibliotecilor de limbă română în Crișana secolului al XIX-lea. Ea ”s-a pus pentru prima dată în Consistoriul Ortodox după Legea Trefort. Legile maghiare, mai ales cea din 1907, au impus cenzura asupra tipăriturilor românești”.

Alte detalii despre volum au fost oferite de Augustin Țărău: ”Istoria volumului a început în 2003-2004, când scriam lucrări științifice, mai mult la comandă, în diferite publicații (…) Am încercat să punem aceste lucrări cap la cap pentru a ilustra curentul de emancipare, de afirmare, parcurs de înaintașii noștri”.

Documentele au fost identificate, apoi fișate. ”Ele ilustrează modul în care societatea românească a rezistat în fața maghiarizării forțate”, a explicat Țărău. Este surprinsă și perioada de radicalizare, de rupere față de pasivismul politic al Partidului Național Român. „Tinerii erau hotărâți să se opună politicii agresive de maghiarizare, iar un loc de frunte l-au ocupat studenții români de la Academia de Drept”.

Un asemenea exemplu al luptei naţionale, surprins între documente, îl reprezintă alegerea lui Vasile Lucaciu ca deputat de Beiuș (1905), într-o atmosferă tensionată. În campania de alegeri, ungurii au adus un contracandidat, Lukács, pentru a induce populația în eroare, fără însă a reuşi.

Ultimul capitol privește pașii făcuți în perspectiva unirii. ”Tinerii care plecau la război sperau că, la final, Budapesta avea să le recunoască meritele, dar și că Ardealul va fi dat României. Mulți români ardeleni erau pro-germani și nu-și închipuiau că un regat mic, ca al României, ar avea curajul să se ia de imperiu”, a mai arătat A. Țărău.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor. La finalul evenimentului, autorii au oferit autografe. Cartea va putea fi răsfoită în bibliotecile publice din Oradea și din județ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON