URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2010, 14:16

La noi ca la nimeni: Consilierii judeţeni au pus o talpă de 400.000 de euro Primăriei Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce să fie simplu?

La şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean, jocurile politice au fost duse de consilierii PDL şi PSD până la schizoidie, astfel încât, în loc să lămurească o problemă simplă, aceştia au complicat-o şi au generat o alta nouă, afectând astfel nu doar activitatea CJ, ci şi a altei instituţii.

Aleşii bihorenilor au avut de răspuns la o solicitare banală a Primăriei Oradea, care doreşte să vândă parterul şi demisolul imobilului din strada Iosif Vulcan nr. 11 (în care funcţionează FC Bihor, imobil cunoscut şi sub numele Casa Darvas La Roche). Cum clădirea este monument de arhitectură, legea obligă vânzătorul (adică Primăria) să acorde drept de preemţiune instituţiilor publice. Or, în condiţiile în care Ministerul Culturii a comunicat deja că nu doreşte să-şi exercite acest drept, CJ Bihor a fost următoarea instituţie, în ordinea importanţei, care trebuia să se pronunţe.

Deşi situaţia era clară, aleşii PDL şi PSD au iscat o lungă serie de controverse, în finalul căreia au blocat intenţia Primăriei de a vinde partea sa de clădire, chiar dacă are un potenţial client.

Noi nu cumpărăm, dar nici Primăria să nu vândă!

Încurcătura a început în momentul în care consilierul PDL Marcel Tarţa, în loc să arate dacă el sau colegii săi doresc ca CJ să cumpere parterul şi demisolul Casei Darvas, i-a cerut preşedintelui Radu Ţîrle să spună cui vrea Primăria să vândă imobilul.

Chiar dacă secretarul CJ, Carmen Soltănel, a încercat să disciplineze discuţia, arătând că acest lucru nu e de competenţa consilierilor judeţeni, disputa a fost continuată de liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu. "Avem datoria să protejăm patrimoniul arhitectonic al oraşului", a zis Avrigeanu, încercând astfel să-şi argumenteze grija subită faţă de soarta clădirii, despre care a sugerat că s-ar degrada dacă ar ajunge în proprietatea unui privat: "Anii trecuţi, proprietarii de la etaj (n.r. - unde sunt locuinţe familiale) au pus termopane albe şi verzi".

PDL-iştilor li s-a alăturat apoi şi Mihai Bar (PSD), care a pus în discuţie încă un aspect: are Primăria drept de proprietate?

Mediatorul Szabo Odon

Carmen Soltănel a încercat din nou să explice că aceasta nu este treaba consilierilor judeţeni, dar în zadar. "Dacă Primăria ar vinde un bun pe care nu îl are, are cine s-o tragă la răspundere. Nu Consiliul Judeţean răspunde. Consilierii trebuie să spună dacă vor să cumpere acest bun", a spus Soltănel.

Exasperat, consilierul UDMR Szabo Odon a vrut şi el să facă lumină, arătând că, de vreme ce Ministerul Culturii a aprobat vânzarea clădirii şi i-a şi evaluat preţul la 402.000 de euro, era clar că proprietar este municipalitatea. Şi, ca orice proprietar, aceasta are dreptul să vândă.

Cum, însă, atât consilierii PDL cât şi cei ai PSD au insistat, preşedintele CJ Radu Ţîrle a suspendat şedinţa pentru o pauză de 10 minute, răstimp în care municipalitatea să trimită actele doveditoare.

Nici acest lucru n-a ajutat, totuşi, căci documentele de la municipalitate nu i-au convins pe consilierii PDL şi PSD. Motivul? Primăria nu se întăbulase pe clădire! Din nou, liderul UDMR a încercat să deblocheze situaţia, făcând o comparaţie logică: "Nici Consiliul Judeţean nu s-a întăbulat pe drumurile judeţene, şi totuşi este proprietarul acestor drumuri! Neagă cineva acest lucru?..."

Minoritatea câştigă

Pentru că discuţiile se prelungeau fără noi argumente, Szabo Odon a sperat să le pună capăt printr-o stratagemă, cerând ca proiectul de hotărâre să fie supus la vot în doi paşi. "Să votăm întâi dacă vrem să cumpărăm şi abia apoi dacă ne exercităm dreptul de preemţiune", a cerut el, mizând pe un detaliu de bun-simţ. Şi anume că, în realitate, CJ nici nu are bani pentru o asemenea achiziţie, iar bugetul abia ajunge pentru clădirile care deja sunt în patrimoniul judeţului.

În continuare, fiindcă pentru varianta cumpărării au votat doar cei 13 consilieri ai PDL şi PSD, iar cei 17 reprezentanţi ai PNL şi UDMR s-au declarat împotrivă, Szabo Odon a concluzionat: "Majoritatea a decis că nu vrem să cumpărăm! Înseamnă că automat am votat împotriva exercitării dreptului de preemţiune".

Deşi logică, stratagema sa a fost respinsă de grupurile PDL şi PSD, care au cerut să se consemneze că, de fapt, problema nu a fost tranşată întrucât, fiind vorba de o problemă de patrimoniu, trebuia ca pentru oricare din variante să se întrunească nu majoritatea simplă a voturilor, ci o majoritate calificată, de două treimi.

În concluzie, chestiunea va fi repusă pe ordinea de zi în şedinţa următoare a Consiliului Judeţean, iar până atunci Primăria nu va putea scoate la vânzare partea sa din clădirea de pe strada Iosif Vulcan nr. 11. Altfel spus, nici bugetul Oradiei nu va încasa banii din vânzare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
noi cu noi...ei cu afacerile lor...
Draga domnule Cris. Inteleg ca sotia dumneavoastra lucreaza la Cj si trebuie sa-si pastreze locul de munca si de aceea ii periati si le incalziti scaunul cu fata la Tarle si la unguri dar va rog...incercati sa fiti mai discret...e mult prea batator la ochi... star...ai foarte mare dreptate...exact asta e afacerea... "domnule" hehe...daca primaria e asa de "lipsita de bani" cum de-si permite sa contruiasca "piramide", sa schimbe borduri in tot orasul si sa micsoreze carosabilul in favoarea, nu a trotuarelor sau locurilor de parcare (la care "stam foarte bine"), ci a "spatiilor verzi inutile". Si vreti sa stiti de ce? Pentru ca doamna Bolojan este "asociata" cu diferite firme de amenajare a spatiilor verzi. Asta ca sa iasa toata lumea bine...mai putin noi...oamenii de rand... sincer...voi fi surprinsa daca postul meu va aparea...
Postat 18 Septembrie 2010, 10:08 de cinevacuvalva
TE CAUTAM
Ervin draga, suntem fostii tai colegi de la liceul Don Orione . Sa stii ca te cautam peste tot. Daca citesti acest anunt , ori daca citeste cine este cu tine, te rugam sa ne suni. Te iubim si te cautam pana te gasim. postat de: for.
Postat 17 Septembrie 2010, 17:51 de FOR
taranii cu cravata
nu-l simpatizez pe szabo odon, dar omul pare cu doua clase peste majoritatea colegilor (indiferent de partid). cunoaste legislatie si practic conduce consiliul judetean. unul ca mihai bar ar putea linistit sa se apuce de zootehnie
Postat 17 Septembrie 2010, 17:13 de zuzu
star-ule
poate nu stiai ca: in perioada celorlalti primari se dadeau spatii in chirie pe bani de nimic cand se putea face o afacere si profit,acum ca primaria cauta sa scape de unele spatii care nu ii sunt de folos si are nevoie de banii vine "altii" si se opun,banuiesc de ce,poate a ravnit careva la imobilul respectiv si vroia sa-l ia in chiriie pe anii multii pe baniii putiniiiiii,sa-l vanda,sa le vanda pe toate care nu le foloseste,sa scapam de poveri inutile.
Postat 17 Septembrie 2010, 16:36 de tatae
star-ule
nu ai inteles nimic,CJ nu vrea partea din imobil pt. ca nu are banii nici sa intretina ce are in proprietate,pe baza legii a inaintat o oferta legala catre CJ daca vor sa o cumpere,ei in loc sa raspunda ca vor sau nu ii intereseaza altceva,adica cine e proprietarul si daca au dreptul sa vanda,nu-i intereseaza imobilul cu pricina ci cauta cat mai des sa incurce primaria cu orice ocazie,mai mult doar amana ceva ce se va tot intampla,ar trebui sa fi mai atent pe viitor,tot cei din CJ se intereseaza sa cumpere castelul de la balc,castel care se poate dovedi ca nu e proprietarul care se da a fi,dar pe cei din CJ ii intereseaza RISIPA si sa creeze HAOS,nu fac nimic cei din CJ,mare lucru.
Postat 17 Septembrie 2010, 16:22 de tatae
@star
primaria vrea sa vanda doar o parte din imobil,parterul si demisolul,primaria nu poate intretine cladiri cand bugetul este sarac,vine iarna si subventiile la caldura va da batai de cap primariei care trebuie neaparat sa gaseasca solutii,fie prin vanzare unor imobile de care nu se foloseste fie imprumuturi bancare,perioada asta de criza ne afecteaza pe toti,dar cine sta bine mersi in functii alese si da doar cu pixul fara sa-l intereseze soarta noastra a tuturor este cei din cj,bine ca stiu sa "negocieze" un castel de care ei nu se intereseaza daca e a asa zisului proprietar,dar in cazul de fata cand e clar proprietarul se intereseaza,interesanta manevra celor in cj,buni alesi avem cateodata ca ne vine sa ne luam lumea la picioare si sa fugim departe.....
Postat 17 Septembrie 2010, 16:05 de hehe
Nu este perioada potrivita ...
... pentru a vinde un imobil cum este cel ocupat in prezent de FC Bihor. Numai "prostii" vind imobile in timp de criza, pentru cai cei destepti cumpara. Adica de ce sa vinda primaria unui privat la pret de dumping cind ar putea consiliul judetean sa fie proprietar ? Vai Bihoreanule draga, din ura fata de PDL si PSD nu vezi ca este vorba un aranjament al lui Bolojan ... dar ia sa vedem cine va fi cumparatorul pina la Craciun !
Postat 17 Septembrie 2010, 14:45 de star
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON