URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2010, 13:16

La jumătatea anului, Judecătoria Oradea s-ar putea închide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Judecătoriei, Cristian Danileţ, a anunţat, luni, că instituţia pe care o reprezintă se confruntă cu o acută criză de personal. „Aici activează 25 de magistraţi, iar 9 sunt lipsă din schemă. Prin urmare, judecătorii sunt supraîncărcaţi, pentru că trebuie să facă şi munca celorlalţi", a explicat Danileţ într-o conferinţă de presă.

La Judecătorie au fost soluţionate anul trecut 30.490 de cauze, iar comparativ cu anul 2008 creşterea a fost de 95,4%. „Această dublare se datorează şi modificărilor legislative, care obligă executorii judecătoreşti să vină la instanţă atunci când demarează procesul de executare silită, dar şi crizei financiare, faptului că mulţi oameni au datorii", a mai spus Danileţ.

Danilet.jpgÎn consecinţă, şi cauzele înregistrate pe judecător, într-o şedinţă de judecată, s-au înmulţit. „În penal sunt constante, în civil sunt în creştere. Pe cap de judecător sunt câte 20-40 de dosare, în penal, şi între 40 şi 70 în civil", a spus Danileţ.

Datorită acestui fapt, magistraţii orădeni au fost nevoiţi să rezolve mai repede dosarele, ceea ce nu este neaparat un lucru bun. „Asta se reflectă asupra calităţii sentinţelor, care sunt mai scurte, mai puţin detaliate. Plus că pot să apară greşeli. În 50-70 de sentinţe civile pe zi e imposibil să nu faci greşeli", a apreciat Danileţ.

Pe lângă supraîncărcarea cu dosare, lipsa de spaţiu îi obligă pe magistraţii orădeni să intre în sălile de judecată şi după amiaza, de 3 ori pe săptămână. „De multe ori se lucrează după program, chiar şi în weekend", a mai spus magistratul.

Vicepreşedintele Judecătoriei a amintit că, recent, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat un program de optimizare a muncii judecătorilor, pe bază de puncte, stabilind că un judecător nu are voie să acumuleze mai mult de 3250 de puncte într-un an calendaristic.

Numai că şi această grilă naşte altă problemă. „Punctele se dau funcţie de dosar. Or, dacă un judecător scoate câte 90 de puncte pe şedinţă de judecată, preconizăm că la jumătatea anului magistraţii orădeni nu ar mai putea prelua dosare noi şi ar da termene pe începutul anului 2011", a mai arătat Danileţ, adăugând că degrevarea judecătorilor a fi posibilă şi dacă orădenii ar apela la aşa-zişii mediatori, pentru a ajunge la o înţelegere cu partea aflată înconflict. „Judecătorul intervine aici doar să aprobe acea înţelegere, legal", a mai spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON