URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2012, 14:06

La final de controale, şase foraje ilegale de apă geotermală depistate în Sânmartin

Prefectul Claudiu Pop a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă la care au participat şi reprezentanţii Primăriei şi Poliţiei Sânmartin, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu Bihor, precum şi ai Muzeului Ţării Crişurilor şi Agenţiei pentru Resurse Minerale, rezultatele controalelor desfăşurate în ultimele trei săptămâni de o comisie specială formată din specialişti ai acestor instituţii, pentru depistarea exploatărilor ilegale de apă geotermală.

Potrivit prefectului, verificările au vizat 161 de locaţii (dintre care 112 la persoane juridice şi 49 la persoane fizice), unităţi de cazare cu piscine din Sânmartin, inclusiv Băile 1 Mai (unde a scăzut îngrijorător nivelul şi temperatura apei din lacul cu nuferi) şi din Băile Felix.

7 cu ocaua mica

Prefectul a declarat că, din cele 161 locaţii, şase au fost găsite cu nereguli privind exploatarea apei geotermale, fie fără niciun fel de autorizaţie, fie la adăpostul unor autorizaţii pentru extracţia de apă rece (primite de la Administraţia Bazinală Ape Crişuri), nu în baza unor licenţe (care pot fi eliberate doar de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale).

"Am constatat probleme la şase locaţii, persoane juridice şi persoane fizice", a spus prefectul, nominalizând: SC Antimos (unde s-a descoperit un foraj de 130 metri fără niciun fel de documentaţie, dispunându-se cimentarea lui), PFA Ţărmurean Dorel (care a solicitat un foraj pentru extragerea de apă minerală în vederea satisfacerii nevoilor proprii, cerere respinsă însă de ANRM pentru că apa din foraj era de fapt apă geotermală), PFA Soane Pavel (avea autorizaţie pentru apă rece, dar extrăgea apă termală), SC Romfelix Consulting Art SRL (unde forajul, nefuncţional, a fost făcut în subsolul Casei de Cultură din Felix, clădire aflată în proprietatea Primăriei Oradea, şi unde s-a dispus cimentarea puţului), Pensiunea Davidoff (unde s-a descoperit că piscina era alimentată cu apă dintr-un foraj neautorizat) şi SC Agro Dumpex Mediaş SRL Sânmartin (unde forajul nu era utilizat la data controlului, dar prezenta urme specifice existenţei de apă geotermală).

Între păsuiri şi reveniri

De asemenea, prefectul Claudiu Pop a precizat că la 38 de adrese membrii Comisiei speciale nu au reuşit să intre pe proprietăţile persoanelor juridice şi fizice, care nu au deschis uşile, aceştia primind notificări că reprezentanţii Comisiei vor reveni până la 20 septembrie.

Tot până la această dată au fost păsuiţi proprietarii găsiţi cu nereguli, pentru a cimenta forajele făcute fără acte legale. În caz contrar, a specificat prefectul, "ne vom adresa cu plângeri penale pentru realizarea de exploatări neautorizate prijn încălcarea legii resurselor minerale".

Pop a mai spus, totodată, că "o parte din cei găsiţi cu nereguli au contestat rezultatul controlului în instanţă, solicitând analizarea probelor de apă pentru a arăta dacă aceasta este termală sau rece. "Dacă vor aduce probe că apa nu este termală, nu vom avea ce face, dar - din ce spun membrii Comisiei - este greu de crezut că apa din forajele respective este altceva decât apă termală".

Pericolul nr. 1 - seceta

Întrebat de jurnalişti dacă apreciază că cele şase foraje suspectate ca fiind ilegale au putut cauza scăderea nivelului şi temperaturii apei din lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, fapt ce pune în pericol rezervaţia naturală, şeful biroului local al ANRM, Radu Miron, şi-a exprimat deschis scepticismul, mai ales că - înaintea controlului - custodele rezervaţiei, Muzeul Ţării Crişurilor, punea fenomenul pe seama existenţei a circa 100 de foraje frauduloase.

"Nu cred că şase foraje au influenţat în asemenea măsură situaţia. În opinia mea, cauza determinantă este seceta prelungită din ultimii 20 de ani, şi mai ales din ultimii doi", a spus Miron.

În final, prefectul a afirmat că dacă nivelul şi temperatura apei termale din lacul cu nuferi nu vor reveni la normal, fie se va trece la impunerea de restricţii în exploatarea zăcământului din zonă, fie se vor face demersuri la Academia Română (singura în măsură să decidă, dat fiind statutul de rezervaţie naturală protejată) pentru a se face un foraj mai adânc din care să fie alimentat lacul.

De menţionat că în Sânmatin (inclusiv Băile Felix şi 1 Mai) funcţionează şapte societăţi care au licenţe legale pentru exploatarea apei termale: SCT Felix (cel mai mare consumator, care la rându-i furnizează apă termală pentru alţi 49 de consumatori), Agricola Romgera, Pod Selcom, Arcasian, Pro Quadratica, Macmex şi HR Prest SRL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
prefectul minciunica
minti tovarase prefect, oricum nu se mira nimeni, asta ai invatat toata viata, sa minti, dar las ca mai vorbim peste citiva ani cind o sa va prefaceti mirati ca nu stiti de ce nu mai aveti apa termala in felix si 1 mai....
Postat 06 Septembrie 2012, 15:37 de pentru unii
dreptatea e doar pentru uni
Dar la Seremi dece nu s-a facut verificari la viluta din Sinmartin pentru ca si el are un izvori ilegal de geotermala , sau la cel mai smecher om din comuna ?, . Sau dece nu se ia masuri cu privire la canalizarea deviata de Ghilea pe langa malul petei ( zona stadion Sinmartin ) si care apoi se revarsa toti rahati in peta . Parca zona respectiva e considerata zona protejata si se afla in custodia Apelor Romane. Lucrurile aceste nu sant vazute de nimeni deoarece respectivi sau nascut cu puterea in mana . Asa ca nu e de mirare ca domnul prefectel este prieten foarte bun cu respectivi si prin urmate era nevoit sa scoata pe alti la inainatare ca doar asa este corect.
Postat 06 Septembrie 2012, 13:47 de legiuitorul
DOMNULE PERFECT,
SE PARE CA TE INGHIT APELE !!! LAS, CA-I BINE SI ASA........
Postat 05 Septembrie 2012, 15:08 de A
pe ghilea cahn il acuzati cand moare basescu, atubnci in strazi!
cati bani a luat Ghile pe Bihor ca sa inchida ochii? DNA de ce nu l cerceteaza?
Postat 05 Septembrie 2012, 11:56 de DNA doarme
@calin
Amu dragule numai musai prost tre sa fii sa te gandesti sa reinjectezi apa cu sopunele, ciuperci, si microbi si alte reziduri umane !! Dar in rromanica tat e posibil, macar la nivelul gandirii !!! Revenind trebuie protejat bazinul termic ca altfel in 2-3-4 ani se poate pune lacatul pe Felix ca satiune balneoclimaterica. Nu tati cei ce merg la strand doresc musai sa se spele si sa se balaceasca in apa termala , ei merg sa se distreze . Asa ca se pot face alimentari cu apa chioara sa umple bazinele de distractie si doar cele de tratament sa ramana cu apa termala !!!! Ori cum trebuie facut ceva !!!
Postat 05 Septembrie 2012, 00:05 de scortosul
FURATI, MAI !
............. GOMORA ALA DE SINMARTIN VA DISPAREA ?
Postat 04 Septembrie 2012, 22:52 de A
prefect mincinos
prefectul pinochio - apropo, chiar are moaca de pinochio - minte cu nerusinare sau face pe prostul ca sa protejeze hotii de apa termala. Nu are cum sa sece lacul cu nuferi doar pt ca 7 pensiuni au forat ilegal, acolo majoritatea fura apa termala insa toti sint protejati chiar de catre cei care ar trebui sa i prinda.... Politicieni si functionari corupti, puteti voi baga capul in pamint ca si strutul, din cauza furtului in citiva ani o sa importati apa termala din ungaria...
Postat 04 Septembrie 2012, 19:29 de bu
bm,m
OARE DE CE NU VERIFICA NIMENI PENSIUNEA ALLEGRIA???????????? PT CA ESTE A DOMNULUI POPA MIRCEA DE LA ELECTRICA???????????? ORGANELE STATULUI VERIFICATI ASPECTELE.
Postat 04 Septembrie 2012, 18:34 de vhmjmb
cu capul unii ce va faceti ca MUNCITI !!!
am avunt n cazuri magistrati cu soti INTERLOPI :)) tepari , una si a pus STREANGUL de gat si nu intre picioare :)) avem instituti abilitate sa respecte ce ::))) desfraul profesional?
Postat 04 Septembrie 2012, 16:26 de dusi rau sunteti
cu capul unii ce va faceti ca MUNCITI !!!
hotii din FELIX sau ONCEA sa platesca caldura din PARDOSEALA :))) ati inebunit !!!! BOIERII care fura statul si local sa platesca , viermii sa platesca ? sunteti nebuni nu l au votata pe GHILEA degeaba :))))) avem o gramad de interlopi si de avocate si nici Baroul nu ia o masura privind codul de etica ca ei stiu sa fure bine si sa corupa slugile din structurile de stat, e vizibil, cu ochiul , nu viata privata e publica :))) SLUGI la interlopi sunteti :))))
Postat 04 Septembrie 2012, 16:24 de dusi rau sunteti
pt vcbcb
dar tu stii cat de cat administratie?
Postat 04 Septembrie 2012, 15:44 de raducul 1
pt scortosul
mah, daca injectezi in acvifer apa pe care o scoti din pamant, si care vine in contact cu omul si alte substante (cume apa din piscine) contaminezi tot acviferul. Reinjectia se aplica numai in cazul pompelor de caldura, unde apa este necontaminata.
Postat 04 Septembrie 2012, 15:42 de calin
"se poate si asa" ?
Toate forajele sunt exploatate inafara legii pentru ca ar trebui repompata apa dupa utilizare !!! Asa ca pana nu se v-a face protectia puturilor puteti sufla in frunza la luna de pe cer ca tat nu se rezolva nimic. intrarea in legalitate a tuturor ( adica abandonarea lui " se poate si asa " ) , efectuarea de lucrari de protejare a puturilor si atunci poate se v-a repara ceva ! Poate.
Postat 04 Septembrie 2012, 15:14 de scortosul
bcbcb
Aţi citit raportul ??? Auzi ... raport de control.... e jenant. Învăţaţi limba română dobitocilor.
Postat 04 Septembrie 2012, 15:11 de vcbcb
pt eu
pensinea allegria face parte din cele 49 care au contract de la SCT. articolul este plin de greseli, tarmureanu si soane nu sunt PFA ci sunt simple persoane fizice. comisia a mers din poarta in poarta in felix, sinmartin, si unu mai, i-am vazut personal de cateva ori in fiecare zi
Postat 04 Septembrie 2012, 14:46 de eu stiu mai bine
Bravo
Daca intr-adevar ati vrea sa salvati lacul cu nuferi ati verifica marii consumatori ( legali sau ilegali ) si nu pe astia mici care si-au sapat o groapa in curte si zic ca au piscina ....Cu ce ma incalzeste pe mine ca fima din Felix imi flutura pe la nas o hartie ca el exploateaza legal acel zacamant daca el il seaca cel mai tare si pe profit bun ....
Postat 04 Septembrie 2012, 14:33 de Sandu
stiu
Dar la pensiunea Allegria a fost cineva in control? Oare dumnealor de unde au apa in piscina. Ar merita aprofundat...
Postat 04 Septembrie 2012, 14:19 de EU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON