URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2020, 18:05

La Consiliul Judeţean Bihor s-a terminat balul: Vicepreşedintele Traian Bodea anunţă că nu mai sunt bani şi trebuie făcute concedieri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima apariţie publică din acest an a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, poate da frisoane angajaţilor acestei instituţii, dar şi celor din instituţiile subordonate CJ: pentru că Judeţul primeşte mai puţini bani de la bugetul central al statului, vor trebui reduse cheltuielile de personal, prin restructurări care se vor lăsa inclusiv cu concedieri.

Minus 60 milioane lei

Pe un ton grav, Bodea a anunţat, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri, că „din păcate pentru noi şi pentru toate consiliile judeţene, sumele alocate de la bugetul naţional nu sunt încurajatoare, pentru că sunt mai mici decât în 2019”.

Concret, Bodea a exemplificat că în ce priveşte sumele pentru echilibrarea bugetelor locale provenite din TVA, anul acesta CJ Bihor va primi doar 67,033 milioane lei, cu aproape 102 milioane lei mai puţin decât anul trecut, când a primit o alocare de 169,132 milioane lei. Pe de altă parte „vom primi în plus la DGASPC 20 milioane lei şi la instituţiile de cultură (n.r. – Filarmonică, Teatrul Szigligeti şi Teatrul Regina Maria) tot 20 milioane lei”.

Ca atare, a concluzionat Bodea, „la cum arată bugetul, cred că vom avea un minus de 60 milioane lei. Detaliile de fineţe nu le avem, finale. Aşteptăm să primim de la Finanţe cifrele”. El a mai subliniat că minusul de la bugetul naţional va avea urmări cu atât mai grave cu cât anul acesta trebuie majorate salariile funcţionarilor, aşa încât cheltuielile de salarizare, doar la DGASPC, cresc „de la 67 milioane lei undeva la 90 milioane lei”.

Trebuie strânsă cureaua

În aceste condiţii, a spus Bodea, „vom fi obligaţi să recurgem la ce spun de doi ani, o reorganizare a CJ şi a instituţiilor subordonate, va trebui să facem o radiografie şi să vedem ce putem reduce din cheltuieli”. Concret, vicele CJ a afirmat că „voi veni cu o propunere de modificare de structuri” la care va lucra cu funcţionarii „de la Resurse Umane şi de la Juridic”, pentru a fi comasate mai multe direcţii, servicii şi birouri din aparatul propriu, dar şi din instituţii subordonate.

El a dat şi câteva exemple: „Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale putem foarte bine să-l ducem la Şcoala Populară de Arte”, „cele două reviste (n.r. – Familia şi Varad) consider că nu e obligatoriu să aibă personalitate juridică proprie, pot să funcţioneze şi în cadrul Bibliotecii Judeţene”, „AMD (n.r. – Agenţia de Management al Destinaţiei) şi CNIPT (n.r. – Centrul Naţional pentru Informare şi Promovare a Turismului) la fel”, ”Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar să vedem dacă îşi poate continua activitatea”.

„Cred că şi în organigrama CJ putem să operăm mici modificări, probabil putem uni câteva birouri între ele”, a mai spus Bodea despre aparatul propriu.

Un CJ „stufos”

Train Bodea a afirmat că „fiecare conducere a CJ a pus peste ce a găsit (n.r. – angajaţi) şi n-a tăiat nimic, începând cu Seremi (n.r. – fost preşedinte în perioada 2000-2004), Kiss (n.r. – preşedinte 2004-2008), Cornel Popa (n.r. – preşedinte 2012-2016). Avem o instituţie a CJ destul de stufoasă şi putem să mai tăiem. Aş dori să venim cu aceste modificări astfel încât structura să fie mai suplă şi să venim cu reduceri de personal”.

În context, Bodea a spus că în ultimii ani s-a ajuns ca România să aibă 1,4 milioane bugetari, iar primăriile şi consiliile judeţene îşi votează singure salariile deşi primesc bani de la bugetul central, la care contribuabilii cotizează „de fiecare dată când cumpără o pâine”, dar şi prin taxe şi impozite, însă „România nu mai poate să funcţioneze în continuare în forma din ultimii 10-15 ani”.

„O spun ca om venit din privat, unde probabil voi şi merge înapoi”, a subliniat vicele CJ, referindu-se la umflarea schemelor de personal ale instituţiilor şi la majorarea continuă a salariilor bugetarilor.

Angajaţi „pe culoare”, concediaţi pe ineficienţă

Întrebat de jurnalişti, Traian Bodea a spus că intenţionează să promoveze un proiect de restructurare a CJ şi a instituţiilor subordonate undeva în luna martie, până atunci urmând să fie obţinute şi avizele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

El a arătat că eficientizarea şi, implicit, reducerea de personal nu vor ţine seama de apartenenţa politică a angajaţilor. „În momentul în care vom opera modificări, nu vom ţine cont. Am identificat şi noi că avem oameni care nu sunt eficienţi, o parte sunt moşteniţi, o parte ne-au înşelat aşteptările din cei noi, dar nu vom ţine cont că au venit pe culoarea verde (n.r. – aluzie la UDMR), pe culoarea galbenă (n.r. – referire la PNL) sau pe culoarea roşie (n.r. – adică cu protecţie PSD)”.

Bodea a spus că a discutat aceste intenţii ale sale cu omologul său PSD-ist, vicepreşedintele Ioan Mang, şi cu preşedintele UDMR-ist Pasztor Sandor, cu acesta „ultima oară azi”, primind confirmarea că „trebuie să facem o reformă şi că trebuie să tăiem tot ceea ce este ineficient”.

Întrebat cam câţi din cei peste 120 funcţionari ai CJ ar trebui concediaţi, Bodea a răspuns că „din aparatul propriu eu am spus că fără 20% putem să funcţionăm”, ceea ce ar însemna 24 de posturi tăiate.

Plâng după bani, dar nu fac investiţii

Pe de altă parte, BIHOREANUL l-a întrebat pe vicele CJ dacă actuala conducere a instituţiei este îndreptăţită să ceară mai mulţi bani de la bugetul statului în condiţiile în care nu a fost capabilă să cheltuie sumele alocate pentru investiţii nici în 2019, când excedentul a fost de 52 milioane lei, nici în 2018, când au rămas necheltuiţi 97 milioane lei tot pe investiţii, Traian Bodea a evitat să răspundă referitor la incapacitatea administrativă a CJ de a elabora şi pune în aplicare proiecte de investiţii, dar a subliniat că acestea „trebuie făcute”.

La fel a afirmat, însă, şi anul trecut, când tot el declara că din excedentul de aproape 100 milioane lei „dorim să începem foarte multe proiecte”, exemplificând cu reabilitarea fostei Policlinici Mari, construirea în Ciumeghiu a unui sediu nou pentru copiii cu handicap din Centrul de la Cighid, un incinerator de animale şi altele. Toate rămase, aşa cum se ştie, la stadiu strict declarativ...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Neconcordanta
Sa ne spuna D-l Bodea de ce i-a permis doamnei Gaciu Otilia instalata in functia de Director a DGSPC Bihor in septembrie 2018 sa angajeze in jur de 300 de persoane apropiate ei si Partidului ALDE iar pe oamenii cu experienta care duceau greul in aceasta institutie sa-i retrogradeze sau sa-i dea afara. Atunci nu s-a gandit ca afecteaza bugetul Consiliului Judetean?
Postat 15 Ianuarie 2020, 23:26 de User anonimizat
helen
sper sa ancepi cu blondele si soferi
Postat 15 Ianuarie 2020, 18:21 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON