URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2010, 16:09

Judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar îşi vor posta împreună istoria pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar din Ungaria îşi redescoperă istoria comună. Primăria Oradea derulează împreună cu Consiliul Judeţean Hajdu-Bihar, Arhiva Judeţului Hajdu-Bihar şi Centrul Cultural Meliusz Juhasz Peter un proiect finanţat cu 380.000 de euro din fonduri comunitare, în baza căruia vor fi digitalizate toate documentele din perioada 1700-1850 aflate în arhivele locale române şi ungare şi postarea lor pe internet. Parteneri asociaţi în proiect mai sunt Arhivele Naţionale ale României - Direcţia Judeţeană Bihor, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor.

"Proiectul este unic în Europa pentru că are ca obiectiv digitalizarea istoriei comune a celor două judeţele Bihor şi Hajdu Bihar", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Oradea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Toth Attila.

Viceprimarul Rozalia Biro a afirmat că în cadrul proiectului vor fi transpuse în format digital toate documentele din perioada vizată aflate în custodia arhivelor naţionale a celor două judeţe partenere Bihor şi Hajdu Bihar. "Partea română va digitaliza toate hărţile, toate documentele de construcţie urbană, infrastructură subterană, toate procesele verbale ale Consiliului Local Oradea, toate diplomele şi pergamentele. La fel se va întâmpla şi în Ungaria", a spus Biro.

Odată digitalizate, documentele vor fi încărcate pe un site pentru a putea fi consultate online de către specialişti şi publicul larg. "La finalul proiectului toată lumea va putea intra în posesia unui DVD cu aceste informaţii, dar ce este mai important este faptul că ele vor putea fi consultate şi pe internet. Am speranţa că această muncă de cercetare şi digitalizare va duce la o înţelegere mai bună între cele două comunităţi", a mai declarat vicepreşedintele Toth Attila.

Iniţiat de Consiliul Judeţean Hajdu-Bihar, proiectul intitulat "Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune, organizarea sesiunilor ştiinţifice, realizarea publicaţilor" are un buget total de 379.670 de euro, la care Primăria Oradea va trebui să contribuie cu 1.534 euro, reprezentând 2,10% din valoarea totală, şi se desfăşoară în perioada 1 mai 2010 - 20 aprilie 2011.

Proiectul are ca scop realizarea a două ateliere moderne de digitalizare la Oradea şi Debreţin, dezvoltarea infrastructurii de cercetare, înfiinţarea unei echipe interregionale de cercetare, realizarea unei baze de date şi a unei reţele de comunicaţie informatizată comună, publicarea on-line a documentelor prelucrate, respectiv organizarea unor sesiuni de comunicări ştiinţifice, care vor avea lor pe 15 noiembrie la Debreţin, respectiv 30 noiembrie la Oradea.

În cadrul proiectului vor mai fi organizate 5 expoziţii la Debreţin şi Biharkeresztes în Ungaria, respectiv Oradea, Salonta şi Săcuieni, în România, în cadrul cărora vor fi prezentate public parte dintre cele mai importante documente convertite în format digital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Felicitari
Felicitari pentru aceasta initiativa, intr-adevar regiunile respective au multa istorie comuna in spate, cum o dovedeste si numele. Pentru autorii comentariilor nationalist-soviniste de mai jos: relaxati-va, luati o gura de aer proaspat si pastrati asemenea comentarii pentru voi. Vizitati Ungaria, faceti-va o parere despre ce inseamna sa fii si sa traiesti ca un ungur, comparati cu mizeria si coruptia de la noi, si pe urma sa vad daca va mai tine sa comentati.. Din partea mea, daca Transilvania se uneste cu Ungaria, eu acolo ma mut :D
Postat 08 Februarie 2011, 15:05 de Ana
unde sunt Romani fratii nostri
unde sunt activitatiile culturale unde noi fratii romani sa ne regasim, unde? avem banii sa promovam culturi si culturi dar pe cele ROMANESTI cand le promovam, unde sunt artistii nostri Romani promovati : in Ungaria, in Italia hai sa fim seriosi ar trebui de patru ori pa an sa organizam MAREA SARBATOARE A ROMANIILOR unde sa promvom toate talaentele POPULARE care sa ne transmita tarditiile din mosi stramosi PRIMARE, asta daca esti ROMAN cine stie ce sange amestecat ai!
Postat 12 Noiembrie 2010, 10:07 de da e ff trist
noi suntem ROMANI
Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stapani. A sosit ziua dreptatii Ziua sfant-a libertatii Tot romanul veseleste Romania-ntinereste. Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stapani. Ardelean, copil de munte Ia ridica-ti a ta frunte Si in suflet de mandrie Ca esti fiu de Romanie. Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stapani. Moldoveanul si munteanul Sunt frati buni cu ardeleanul. Versuri Nicolae Furdui Iancu - Noi suntem romani de pe Trei romani plini de putere Ca romanu-n veci nu piere. Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stapani. Hai, romani, lumea ne vede, Romania-n noi se-ncrede. Ca de-acum romanu-n lume Va fi vrednic de-al sau nume. Noi suntem romani, noi suntem romani Noi suntem pe veci aici stapani. Noi suntem romani, noi suntem romani, Noi suntem urmasi de-ai lui Traïan. TURCI foloseau CORCITURILE pentru lupte pentru bogatii, dar oare numai ei?
Postat 12 Noiembrie 2010, 09:58 de anca
Blasfemie
ce sa spui si cand te gandesti ca o platim in loc sa ne intretinem FRATII nostri intretinem o PITIPOANCA de UNGARIA care se crede mare ZANAa nationalitatii Maghiare, scumpa indiferent cum ar fi ISTORIA eu CORCITURA nu nasc, sunt romanca si ma imperechez doar cu Romani sa nasc ROMAN , deci Romania este numai si numai a ROMANILOR, asta este istoria noastra din pacate pentru cei care ravnesc la EA:)) oricat de mare ar fi saracia nu nasteti CORCITURI, incercati si totul va ramane in istorie:)) cetatenia este una sangele este alta idem teoria cu practica, idem oamenii cu animale BIPEDE
Postat 12 Noiembrie 2010, 09:30 de anca
NASPA
"ce interesant?" cred ca Biro asta n-are ce face, mai bine ar face ceva copii ca si asa natalitatea-i scazuta pe la noi. VSM
Postat 11 Noiembrie 2010, 20:19 de .......
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON