URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2013, 13:17

Judecătorul Mircea Puşcaş a fost suspendat din funcţie şi trimis în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost suspendat din magistratură, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa pentru fapte de corupţie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Monica Prejmereanu, a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, că, în cursul după-amiezii de luni, secţia pentru judecători a CSM a luat act de ancheta desfăşurată împotriva judecătorului orădean şi a hotărât suspendarea acestuia din funcţie până la lămurirea situaţiei.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a judecătorului Mircea Puşcaş, începând cu data de 28 ianuarie", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM.

Suspendarea magistratului s-a decis în urma noii anchete demarate împotriva lui de procurorii DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Din cercetările efectuate până în prezent rezultă că, în cursul anului 2009, Puşcaş, la vremea respectivă judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi să-l determine să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată într-un dosar penal al acestuia.

De asemenea, 2011, Puşcaş ar fi pretins de la aceeaşi persoană 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea ca să-l achite într-un alt dosar penal.

Potrivit documentului, banii au fost pretinşi prin intermediul unui afacerist din zona Marghitei, Marcel Piştuca, reţinut de procurorii DNA pentru 24 ore.

Din totalul sumei, judecătorul a primit numai 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată, iar denunţătorul a şi fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea.

De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat la închisoare şi în dosarul pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta îi plătise lui Puşcaş cei 1.500 de euro în anul 2009.

Sâmbătă, atât Puşcaş cât şi Piştuca au fost prezentaţi de către procurorii DNA Oradea în faţa Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins cererea, dispunând în cazul celor doi doar interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 30 zile (în caul lui Puşcaş) şi 29 de zile (în cazul lui Piştuca).

Judecător în judecată

Luni, procurorii DNA Oradea au finalizat ancheta într-un alt caz în care apare numele magistratului Mircea Puşcaş. Este vorba despre dosarul deschis pe numele comisarului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, pentru trafic de influenţă. Ofiţerului i se impută faptul că ar fi pretins unor hoţi din Oradea să plătească 1000 euro iar unuia dintre ei să-şi pună la bătaie şi propria fiică pentru o partidă de sex cu judecătorul Mircea Puşcaş care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor.

Potrivit unui comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al DNA, "inculpatul Rob Florian a pretins de la două persoane denunțătoare suma de 1.000 euro și alte foloase nepatrimoniale pentru o altă persoană, lăsând să se înţeleagă că își va exercita influența asupra judecătorilor ce compuneau completul învestit cu judecarea recursului într-o cauză penală în care cele două persoane erau inculpate, astfel încât să pronunțe o hotărâre cu pedepse mai blânde față de cele ce fuseseră aplicate de instanța de fond".

Ulterior, se specifică în document, pe 28 februarie 2012, "Curtea de Apel Oradea, mai precis completul de judecată din care a făcut parte şi inculpatul Puşcaş Mircea, a admis recursul unuia dintre denunţători şi i-a redus pedeapsa aplicată de instanţa de fond, fără a admite şi recursul celuilalt denunţător".

În timpul anchetei, mai spun procurorii, în condiţiile în care, din probele administrate, procurorii au stabilit că inculpatul Rob Florian a promis denunţătorilor că va interveni la judecătorul Puşcaş Mircea, acesta din urmă a făcut afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii sale în calitate de martor, susţinând că inculpatul Rob Florian nu a intervenit niciodată la el pentru ameliorarea situaţiei juridice a persoanelor judecate de completul din care făcea parte.

Ca urmare, magistratul a fost pus sub acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Luni, procurorii DNA au finalizat ancheta în caz, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi împotriva magistratului, şi trimiterea în judecată a acestuia alături de poliţist.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul MAI - Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj, instanţă desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să judece această cauză în fond. Decizia a fost luată după ce, la solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus strămutarea cazului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Dl
Denuntatorul este Bala Istan, clientul avocatului Tudor Moldovan (fiul lui Ioan Moldovan, fostul şef al DNA Oradea), naşul de cununie al procurorului Ciprian Man, care a instrumentat dosarul împotriva lui Puşcaş!!!
Postat 03 Februarie 2013, 16:45 de Denunt
Dl
Denuntatorul Balla István este condamnat la 7 ani si 4 luni de închisoare. Are următoarele dosare 9271/271/2005 infracțiuni de evaziune fiscală , 270/255/2007 ultraj, 1955/255/2009 lipsite de libertate si 19589/271/2011 inselaciune. Avocatul denuntatorului este nasul de cununie al procurorului DNA Man Ciprian, cel care a întocmit dosarul. Pe noul portal al Curtii de Apel Oradea toate cererile denuntatorului sunt respinse, iar Judecătoria Marghita si Oradea îl condamna la pedepse mari pe care le aduna in lanț
Postat 03 Februarie 2013, 16:44 de Comentariu
păcat
că se întâmplă astfel de evenimente, indiferent că sunt sau nu adevărate...pentru oamenii de rând nici nu contează, de fapt habar nu au de ele. nu aveţi decât să înotaţi în apele în care v-aţi scăldat. ne dezamăgiţi
Postat 30 Ianuarie 2013, 23:17 de ADINA
pt laura
laura laura deja tie larga gaura si gura de la atita sula care o iei de la dna pt ce/ // iti place
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:46 de vagabondu
pt cipri
mai cipri mincatiar tie mata matele
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:41 de vagabondu
da
ROXANA, dar ce se intimpla in Marghita ? ce e putred acolo? poate ne spui si noua
Postat 30 Ianuarie 2013, 15:43 de cipri
carpa sociala fara moralitate
serios i a lipsit masina in rest e muritor de foame? vai de capul lui si a celor ce iau MITA !!! STATUL plateste din truda cetateanului BUGETARUL< munciti carpe sociale nu mai furati .
Postat 30 Ianuarie 2013, 09:56 de MIZERIIIIIIII
huuuuuuuuuuuu
avem un sistem prapadit ar trebui totul refacut de la baza luati toate licentele plagiate si anulati diplome cumparate, nu va mai bateti joc de noi nu cunosc legea nu respecta drepturile omului, mita este o maltratare psihologica si poate duce victimele la sinucidere, jooos cu analfabetii in functii publice ca au bani si minte ioc ! daca varful se compune din rahaaaaaat ce asteptari sa mai avem ?
Postat 30 Ianuarie 2013, 09:54 de marrrs javre
WSM
un betiv si jumatate . . . si nu numai betiv . . . vreau sa se lase cu arestari pe zona Marghita . . .
Postat 29 Ianuarie 2013, 18:40 de roxana
BRAVA MITA
Gal esti tuta......de fapt te potrivesti cu ceilalti din redactie
Postat 29 Ianuarie 2013, 18:32 de xxl
Întreb
Minciunica e încă liber... Încă...
Postat 29 Ianuarie 2013, 18:20 de Dr justice
@cititor
era sa uit, securistulle !!!
Postat 29 Ianuarie 2013, 17:49 de Justitiarul
@cititor
Asai ca era mai buna SCANTEIA ?,
Postat 29 Ianuarie 2013, 17:47 de Justitiarul
tutu
poate nu stiti ca la cluj presedinta curti a fost judecator pe oradea ii acea jud care la ajutat pe borodan de la tinaud ala cu tepele
Postat 29 Ianuarie 2013, 17:07 de mutu
@Carp III/continuare
...trebuie sa devina normal ca astfel de cazuri sa nu se judece la locul unde s-au comis faptele.Pentru ca nu-i defel sigur ca judecatorul in cauza e singurul care si-a facut un "modus operandi" de acest fel;ba,mai mult,exista indicii care arata ca tocmai acesta-i obiceiul inradacinat.Obiceiul cu pricina are,desigur,si dezvat.
Postat 29 Ianuarie 2013, 16:43 de gyorgy tozser
@Carp III
Observam (si) prin acest studiu de caz ca inclusiv NORMALUL e relativ. Depinde de cine face afirmatia.Normal e ca un judecator sa judece corect,nu sa ia spaga-indiferent sub ce forma.Normal e ca fiecare sa-si faca datoria pentru care e platit de catre angajatorul legal.Normal e ca munca cinstita sa fie (ras)platita...Anormal e ca unii vor mai mult si sunt dispusi sa se vanda,dupa cum anormal e ca-ntr-un oras cu pretentii soarta unor oameni, cu pacate mai marunte, sa fie decisa de judecatori cu pacate cat groapa de gunoi.La fel de anormal e ca judecatorii de acest fel mai au si colegi prin preajma...care n-au observat nimic!(Intr-o casa de nebuni normal e sa fii nebun.)...Un pic mai academic: din interiorul sistemului subiectii apartinatori sistemului vad lucrurile obtuz.Din exteriorul sistemului treburile se vad sub un unghi ascutit.Abia la limita dintre exterior si interior se vad treburile (sub un unghi) drept.Usor de vizualizat daca \"lucrul\" de vazut e diametrul unui cerc,iar observatorul e un punct mobil care \"vizeaza\" capetele diametrului.Unghiul DREPT se obtine numai amplasand punctul PE cerc,la limita sistemului. Si: sigur ca trebuie sa devina normal ca astfel de cazuri sa nu
Postat 29 Ianuarie 2013, 16:31 de gyorgy tozser
POATE,POATE........
Nu i-ar strica lui Mita Biciclista sa intre si ea in vizorul DNA pentru interpretarile nu tocmai ortodoxe pe care (culmea) le si editeaza.
Postat 29 Ianuarie 2013, 15:59 de cititor
Miţa Dezlănţuita !?!
... "Deşi, în mod normal, procesul ar fi trebuit să se desfăşoare la Curtea de Apel Oradea, dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Cluj, ... ". Dar tu fată, Laura Jurnalista, sau ce eşti de fapt, adică un fel de Miţa Biciclista ... chiar ţi se pare normal ca un judecător al unei instanţe să fie judecat de aceeaşi instanţă din care face parte ??? Normal ar fi fost ca dosarul să fie strămutat nu la Cluj, ci la Tg. Mureş unde sunt mai mulţi "colegi" etnici "la curte", care vor să arate "românilor" şpăgari cât de corecţi sunt "minoritarii" de serviciu !?!
Postat 29 Ianuarie 2013, 14:44 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON