URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2017, 11:27

Judecători ai Curţii de Apel Oradea cer Parlamentului o lege care să permită revocarea membrilor Consiliul Superior al Magistraturii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

15 dintre cei 32 de judecători ai Curţii de Apel Oradea au transmis Parlamentului României o scrisoare în care cer să iniţieze şi să adopte în regim de urgenţă o lege care să reglementeze modul de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Iniţiativa magistraţilor a fost făcută publică de judecătoarea Florica Roman, pe blogul personal, atrăgându-se atenţia că o asemenea lege "este imperativă şi de urgenţă", în condiţiile în care articolul 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care reglementa motivele şi procedurile de revocare ale membrilor CSM, a fost declarată neconstituţională în 2013.

Potrivit judecătoarei Roman, în decizia dată, Curtea Constituţională a reţinut, în esenţă, că articolul respectiv nu este constituţional deoarece nu prevede "o procedură clară, previzibilă, precisă, cu privire la modul cum poate fi revocat un membru ales în CSM" şi a reiterat dreptul adunărilor generale ale instnţelor "de a-i revoca pe cei pe care i-au ales în CSM".

Cu toate că de la pronunţarea deciziei Curţii a trecut 4 ani, viciul constituţional nu a fost îndreptat, încă, de către Parlament, ajungându-se în situaţia în care să nu existe "nicio posibilitate de a trage la răspundere membri CSM în faţa celor care i-au ales".

"Respectăm autoritatea Parlamentului de a legifera şi, deci, lăsăm puterea legislativă să facă propunerea de lege pe care o consideră de cuviinţă pentru a pune în acord articolul 55 din  Legea 317/2004 cu Constituţia", se arată în scrisoarea publicată pe blog. Totodată, magistraţii își rezervă dreptul ca, odată ce proiectul va fi iniţiat de Parlament, să propună eventuale amendamente pe marginea lui.

Iniţiativa transmisă Parlamentului a fost semnată de judecătorii Florica Roman, Laura Soane, Eugenia Moşincat, Felicia Toader, Nadia Botea, Simona Marinescu, Corina Popovici, Marius Capotă, Adina Cioflan, Doina Măduţa, Mihail Udroiu, Denisa Vidican, Antik Levente, Olimpiu Berindei şi Aurelia Stan. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
egalitate
ar fi bine sa ceara sa se reglementeze si raspunderea materiala a magistratilor. Acest lucru afecteaza oamenii de rand nu numirile si schimbarile intre ei. Dar probabil de raspundere nu vrea sa auda acesti aparatori ai justitiei. Justitie doar pana se ajunge la ei !
Postat 18 Octombrie 2017, 14:41 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON