URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2018, 13:00

Judecătorii nu s-au pus de acord asupra sentinţei finale în procesul lui Kiss şi Beni Rus. E nevoie de un al treilea magistrat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Z, în care trebuia aflat deznodământul în cel mai complex caz instrumentat de DNA Oradea de la înfiinţare la capătul a trei ani de procese, s-a amânat.

Între Moş Nicolae şi Moş Crăciun

Judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă, de la Curtea de Apel Oradea, nu au ajuns la un acord asupra sentinţei definitive în acest caz, astfel că va fi nevoie de un al treile ajudecător, după ce în vară Tribunalul Bihor îi condamnase pe principalii inculpaţi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi al UDMR Bihor Alexandru Kiss şi pe proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, la 8 şi respectiv la 4 ani de închisoare cu suspendare, plus confiscarea bunurilor pentru ca statul să recupereze suma de 8,5 milioane euro.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat de Tribunalul Bihor şi afaceristul ungur de origine română Bojtor Vilmos, la 6 ani de închisoare, pentru vina de a fi intermediat mita dată de Rus lui Kiss şi prietenului său, Alexandru Mudura, dar şi de alţi trei oameni de afaceri, pentru a-şi folosi influenţa aşa încât mai multe firme să primească contracte publice din partea Primăriei Oradea (construirea haldei ecologice de deşeuri de către firma Keviep din Debreţin şi aprovizionarea cu cărbune a Electrocentrale de către firma Martex Trans, patronată de orădeanul Gheorghe Roatiş) şi din partea Consiliului Judeţean (pentru reabilitarea şi deszăpezirea de drumuri judeţene şi vânzarea către Selina, sub preţul pieţei, pe baza unei licitaţii trucate, a terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române.

Patronii Keviep, Miklossy Ferenc, şi fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo, precum şi Gheorghe Roatiş, au scăpat de condamnare după ce Tribunalul a constatat prescrierea răspunderii penale din cauza vechimii faptelor pentru care au fost puşi sub inculpare, de spălare de bani.

La întors şi „la groapă”

Declanşată în septembrie de Kiss, Rus şi Bojtor, a doua fază a procesului s-a judecat la Curtea de Apel până miercuri, când completul alcătuit din judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă a anunţat că va pronunţa sentinţa în cursul zilei de joi, la ora 12.

Cu acest prilej, preşedintele completului, Antik, a anunţat, sec şi fără solemnitatea cerută, doar amânarea pe data de 10 decembrie, după care a părăsit rapid încăperea. În sala de judecată nu au fost prezenţi inculpaţii, ci doar o parte din avocaţii lor, unul dintre aceştia mărturisind că era pregătit să „desfacă şampania”.

UPDATE: S-a constituit complet de divergenţă

La scurt timp după anunţul incomplet al lui Antik, Curtea de Apel Oradea a făcut, prin Biroul de presă, precizările pe care judecătorul nu le-a furnizat în sala de judecată, aşa cum ar fi trebuit. În realitate, conform informaţiilor primite, cauza a fost repusă pe rol în vederea constituirii unui complet de divergenţă, fixându-se termen de judecată pe data de 10 decembrie, ora 9.

Asta înseamnă că cei doi judecători nu s-au pus, de fapt, de acord asupra unei soluţii, astfel că va fi nevoie de desemnarea, prin targere la sorţi, a unui al treilea magistrat, care va înclina balanţa într-o parte sau alta.

Legal, judecătorii pot decide, prin pronunţare, fie achitarea inculpaţilor (ceea ce ar fi extrem de dificil având în vedere sentinţa neiertătoare de la Tribunal), fie condamnarea lor (pe o durată mai mare sau mai mică decât cea stabilită de instanţa de fond), fie casarea sentinţei Tribunalului şi rejudecarea dosarului, la această instanţă, de la zero.

Dat fiind că faptele pentru care au fost judecaţi inculpaţii datează din perioada 2002 - 2008, în această a treia variantă ar însemna că procesul mai poate fi prelungit până la prescrierea răspunderii penale.

Nu este încă ştiut motivul divergenţei dintre judecătorii Ţarcă şi Antik. Este posibil ca unul să fi dorit să adopte o sentinţă, în vreme ce celălalt ar fi preferat soluţia "spălării pe mâiini", prin retrimiterea dosarului la Tribunal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
!!!
Nu se putea altfel...
Postat 01 Decembrie 2018, 08:13 de unom
Masturbarea sa devina fapta penala
E o chestiune de siguranta nationala,demografica.Traim vremuri grele,ca-n vremea prohibitiei din america...iaca o patiserie, o cofetarie si la subsol un casino,un tripou sau un bordel, cam tot ce-si poate dori omul in vremuri de criza
Postat 30 Noiembrie 2018, 18:01 de excalibur
Procurorul Man sa fie suficient de barbat sa dea explicatii singur
Va salut cu respect , domnule Florin Ciucas . Imi aduc aminte de schimburi de mesaje de pe vremuri cu Marcel Barbut , patronul ADEPLAST pe care l-am reprezentat intr-un dosar inventat de DNA Oradea si pe care l-am achitat in toate instantele , inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie . Va asigur de tot respectul meu pentru toti ziaristii , inclusiv pentru cei de la Bihoreanul . Nu voi purta niciodata un razboi cu media . Singura exceptie ar fi daca mi-ar fi atacata familia . Raspunsuri la intrebari : 1. Am fost revoltat ca procurorul MAN CIPRIAN era excitat pentru ca inregistrase o persoana masturbandu-se dupa care a divulgat ilegal unor terte persoane aspecte ce tin de viata intima si care nu au nicio legatura cu eventualele infractiuni de coruptie . 2. Mi-am informat clientul despre cele intamplate si am facut demersurile legale la institutiile abilitate . Doar ca trebuie putina rabdare . Dosarul penal 145/P/2018 de la Parchetul General- Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie unde se efecueaza cercetari pentru a se stabili daca au fost comise infractiunile de INDUCERE IN EROARE A ORGANELOR JUDICIARE , CERCETARE ABUZIVA si REPRESIUNE NEDREAPTA de catre procuror MAN CIPRIAN , procuror MUNTEAN ADRIAN si politist SURDUCAN TRAIAN nu este singurul cadru legal in care e verificata activitatea unor persoane din cadrul DNA Oradea . Aveti putina rabdare . 3. Cred ca e legal ce a facut procurorul MAN CIPRIAN , reapectiv ca a inregistrat un cetatean masturbandu-se , dupa care a savurat inregistrarea , s-a distrat pe marginea ei si a divulgat-o ilegal unor terte persoane . Eu sincer cred ca era prima data cand MAN a aflat ca te poti masturba si era uluit . 4. Sa stiti ca inclusiv ziaristi au fost inregistrati in ipostaze intime si unii de la DNA s-au distrat pe marginea lor . Am auzit ca se pregatese si o campanie mediatica negativa la adresa mea comandata de DNA prin media subordonata . Presupun ca nu ati auzit nimic despre asta . Domnule Florin Ciucas , lasati-l pe vanatorul MAN CIPRIAN sa raspunda singur intrebarilor . Cred ca si dumneavoastra considerati ca e nevoie de o revenire la normalitate . Am si eu o intrebare : Ce parere aveti daca arvfi adevarat zvonul ca procurorul MAN CIPRIAN a obtinut inregistrari privind viata intima a unor ziaristi , s-a distrat pe marginea lor si apoi le-a divulgat unor terte persoane , strecurand unele interceptari chiar si in cadrul unor dosare penale . Va asigur inca o data de respectul meu pentru dumneavoastra si colegii de la Bihoreanul , desi uneori am avut si cu siguranta voi mai avea opinii diferite fata de articolele publicate .
Postat 30 Noiembrie 2018, 15:32 de Razvan_Doseanu
RE: Procurorul Man sa fie suficient de barbat sa dea explicatii singur
Vă mulţumesc, domnule avocat, pentru aprecierile elegante la adresa noastră, total diferite de cele arătate faţă de domnul Man, dar şi de cele ale clientului dvs. pomenit mai sus, Marcel Bărbuţ, un vorbitor de seamă al neamului românesc, cu educaţia desăvârşită în penitenciar. Apreciez dibăcia profesională care vă caracterizează inclusiv în acest dialog, fineţea cu care ocoliţi – să zicem amânaţi – răspunsurile la întrebările mele. Una peste alta, din asemenea polemici şi „războaie” pot să iasă la iveală mari adevăruri, de care societatea are nevoie.
Problema e că, spre deosebire de noi, care vrem să ne ţinem pe margine, ca observatori cât se poate de neutri şi obiectivi, dumneavoastră, combatanţii, treceţi mult prea uşor peste subiectivismul care nouă ni se reproşează adesea. E culmea că, în vreme ce un ziarist onest trebuie să verfiice informaţia, să cântărească, să pună în balanţă fapte şi date până să-şi formeze o opinie clară, pe care să o transmită mai departe publicului (şi toate acestea sub riscul sancţionării pentru defăimare), dvs. aruncaţi cu o uşurinţă de invidiat acuzaţii pentru care nu simţiţi nevoia să furnizaţi şi probe, la fel cum şi procurorii – după cum se vede chiar în recent dezvăluitul dosar ce vă viza pe dvs., pe Kiss şi Antici (că-s doi, nu neapărat că ar fi expiraţi) – nu au nicio jenă în a face şi a ţine deschise cu anii dosare care nu au ceva serios la bază. Într-un asemenea context, daţi-ne voie să fim circumspecţi, precauţi şi neîncrezători, cum de altfel îi şi şade bine unui ziarist.
Urmărim cu interes ce apare în spaţiul public, deşi nu agreem ideea de a fi „serviţi” cu adevăruri parţiale şi cu linguriţa, dar nu vă aşteptaţi să avem neapărat şi abordările dvs. sau să reacţionăm neapărat cum simţiţi dvs. şi, mai ales, clienţii dvs., unii dintre ei „actori” vechi în investigaţiile ziarului.
Legat de ziaristul interceptat, am auzit de ziarişti interceptaţi pentru că vorbeau cu suspecţi care făceau obiectul investigaţiilor procurorilor, şi asta nu mi se pare o mare dramă, câtă vreme ziaristul nu este culpabil de vreo acuzaţie penală, ci culegea informaţii şi îşi vedea de treabă. Dacă s-ar fi simţit cu intimitatea făcută varză, cred că ar fi reacţionat, într-o formă sau alta, acel ziarist. Dar nu îmi amintesc lamentări în piaţa publică. Trebuie văzut unde e trasă linia, dacă ea a fost depăşită şi s-a căzut în abuz sau nu. Evident că, dacă lucrurile s-au petrecut aşa cum ziceţi, un asemenea procuror ar trebui luat de urechi şi plimbat puţin, măcar pe la CSM, dacă nu cumva şi pe la medici.
Cât despre o campanie mediatică negativă comandată la adresa dvs., nu am auzit şi mi se pare chiar puţin plauzibil. De altfel, mi-ar plăcea să ştiu şi eu ce înseamnă „media subordonată DNA”, sper că nu cumva e vreo aluzie la noi. În ce ne priveşte, câtă vreme eu sunt „cel care pune titluri” la Bihoreanul, vă asigur că aici nu se întâmplă asemenea lucruri, nu suntem nici de-ai DNA-ului, nici de-ai serviciilor, nici de-ai avocaţilor.
Postat 30 Noiembrie 2018, 17:10 de Florin Ciucas
Despre Man si Masturbare
PARTE INTRODUCTIVA Precizez ca apreciez munca si dosarele importante instrumentate de DNA Oradea prin persoanele oneste si care au respectat legea in desfasurarea activitatii de urmarire penala . Continuati sa-i trageti la raspundere penala pe toti cei care savarsesc infractiuni de coruptie . Nu va opriti , mergeti inainte fara nici o ezitare . Daca eu insumi am comis infractiuni de coruptie va solicit sa ma trageti la raspundere penala . Atentie : fara fapte inventate , fara denunturi imaginare , fara marturii mincinoase si fara ticluiri de probe. FONDUL MASTURBARII In urma cu ceva timp am avut o cauza la DNA Oradea . Dupa audieri procurorul MAN CIPRIN mi-a spus sa mai raman putin . Mi-a spus ca mi-a interceptat clientul urmarit pentru coruptie in timp ce se masturba . Era fericit , jubila si as spune ca era chiar putin excitat . O ilegalitate grava din partea unui procuror care violase viata privata a unei persoane . Cum sa folosesti asta ca motiv de distractie si cum sa divulgi unor terte persoane astfel de informatii din viata intima . Se distra ca il inregistrase masurbandu-se . Cu siguranta procurorul MAN CIPRIAN fie nu s-a masturbat niciodata , fie nu l-a inregistrat nimeni facand asta . Oare cati judecatori , procurori , politisti , avocati , politicieni , oameni de afaceri si ziaristi au fost inregistrati in intimitatea lor , incluzand aici aspectele cu implicatii sexuale . Cat de bine s-a distrat el si altii din DNA Oradea urmarindu-i in activitatile lor sexuale . Acum inteleg teama multor persoane de a reactiona si de a aplica legea . Am vazut interceptari vizand un ziarist cu privire la aspectele private din viata sa intima . Parte din ele depuse la un dosar penal , probabil pentru umilirea sau subordonarea ziaristului (asta va fi probabil in alt episod ) . Am ajuns la concluzia ca nu MAN CIPRIAN e de vina . El nu autorizeaza masuri de supraveghere tehnica , judecatorii o fac , unii dintre ei supravegheati probabil similar . Sa nu fiu inteles gresit . Domnilor politisti si procurori DNA sindin alte parchte , sa-i trageti la raspundere penala pe toti coruptii si pe toti cei care incalca legea , dar faceti asta legal . Domnilor si doamnelor judecatori , emiteti autorizatii pentru masuri de supraveghere tehnica pentru toate persoanele pentru care exista indicii privind comiterea unor infractiuni . Cand aprobati astfel de masuri intruzive cu privire la viata privata , ar trebui sa aveti un minim de indicii si nu doar un prices verbal de sesizare din oficiu pentru fapte inchipuite . Vanatorule MAN CIPRIAN . Astept sa ma dai in judecata sau sa imi deschizi un dosar penal inventat cum i-ai deschis fostului tau maestru SAVA IOAN , cel care te-a primi in familia lui , biroul lui si te-a invatat carte . Sa stii ca dezvaluirea unor abuzuri si ilegalitati nu este infractiune . -Avocat Razvan Doseanu
Postat 30 Noiembrie 2018, 11:37 de Razvan_Doseanu
RE: Despre Man si Masturbare
Trecând peste maniera ciudată, a purtării unor asemenea războaie la subsolul unor articole, şi nu asumat, pe faţă, în piaţa publică, prin conferinţe de presă cu acuzaţii clare şi plângeri ferme, eu am o întrebare punctuală pentru domnul Doseanu, legată de "dezvăluirile" de aici: ca avocat, după ce procurorul i-a făcut acea destăinuire legată de clientul său, anume că a savurat imaginile cu respectivul în posturi intime, a făcut vreun demers împotriva magistratului abuziv? În speţă, o plângere penală pentru purtare abuzivă, sau o reclamaţie la CSM pentru încălcarea normelor de conduită? Sau ce a făcut Man era legal? Pentru că e de presupus că, aşa cum se declară acum revoltat, cine ştie la cât timp după petrecerea faptelor, şi mai revoltat trebuie să fi fost atunci domnul Doseanu, ca să nu mai vorbim că era sub contract cu clientul, deci ar fi trebuit să ii reprezinte interesele. Dacă a făcut-o, să ne spună toată povestea, cu detalii, nu mici "bombiţe" coafate, aruncate "cu pipeta", conform unor interese de moment. Dacă nu a făcut-o, să ne zică dânsul ce valoare au destăinuirile făcute acum şi în acest cadru... de subsol.
Postat 30 Noiembrie 2018, 13:22 de Florin Ciucas
Politehnica versus Drept
Magistratura loto-prono ar putea sa se inspire din tehnica.Decizia pe baza logicii majoritare. Un numar impar de decidenti,minim 3.De examplu:Inginerie aviatica. Senzorul de combustibil.In realitate ai 3 senzori.Calculatorul de bord citeste pe rind cei trei senzori,prin multiplexare.Valorile coincid,totul ok.Un senzor se defecteaza,eroare la bord, decizia o da ceilalti doi care coincid.Inlocuire/reparatie la proxima ocazie.Data viitoare vorbim despre redundanta.
Postat 29 Noiembrie 2018, 22:33 de excalibur
kiss tia venit randu
nenea sany tii minte fabrica lui cun din paleu cati bani ai dat pe ea lui cun ai smecherito furato ampreuna cu notaru
Postat 29 Noiembrie 2018, 22:18 de todo
Care natie?
Buna intrebare. Natia asta a lu' Mihai Viteazu" care si-a chemat creditorii la un ospat,a inchis usa pe dinafara si le-a dat foc. De-aia nici statuile n-au liniste...
Postat 29 Noiembrie 2018, 20:54 de excalibur
Care nație ? Ce lider ?
Dacă vorbim despre nația odeonilor, atunci de acord, băieții și fetele au hibe mari, nu e nevoie să le înșirăm... Mda, Șanyi a fost liderul sindicatului etno delapidatorilor mongolezi \ /
Postat 29 Noiembrie 2018, 19:47 de Vlaicu
@carmangerie
lideri? Nu m-am prins despre cine este vorba. In articol este vorba despre niste insi care au facut totul pt profit personal: luceferi, fabrici de lapte, institutii subjugate intereselor personale prin interpusi etc. Au ridicat Oradea? Care Oradea, a lor ? Si-au asfaltat strazi lor si supusilor, pana in varfuri de dealuri, in timp ce in centru se daramau cladirile in capul oamenilor ! Cine are kharma incarcata se poate usura la latrina3.
Postat 29 Noiembrie 2018, 19:33 de oradea_mea_si_a_ta
Kharma
Oamenii astia au ridicat oradea pe vremea cind nu erau fonduri europene, si-acuma nu stim citi ani sa-i bagam in puscarie. Natia asta are un defect genetic, sa-si devore liderii...iar asta ne incarca karma...nu ne vom elibera niciodata
Postat 29 Noiembrie 2018, 18:39 de excalibur
kis merita
ar trebui sa vina livia stanciu de la ccr sau blonda care la condamnat pe voiculescu ,care este maximul din lege ,chis merita scuze
Postat 29 Noiembrie 2018, 17:46 de todo
Cine va fi al treilea judecator
Cel de al treilea judecator care va fi tras la sorti in mod aleator si corect de calculator si cel care va da in final solutia in acest dosar va fi.....SurduMan .
Postat 29 Noiembrie 2018, 16:34 de GenghisKhan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON