URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2016, 14:15

Jandarmeria Bihor la bilanţ: Mai multe misiuni, în continuare prea puţine autovehicule

Colonelul Ioan Huluban, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, şi ofiţerul de presă al instituţiei, căpitanul Ioan Bogdan, au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţilor instituţiei pentru anul 2015.

O primă concluzie a acestei evaluări arată că jandarmii bihoreni au intervenit la mai multe misiuni decât în anul precedent. Mai precis, au avut 21 de misiuni pe timpul manifestărilor de protest (faţă de 18 în anul 2014), 451 în timpul manifestărilor cultural-artistice, religioase şi comemorative (în 2014, 342 de astfel de misiuni) şi 5.044 de misiuni de participare la ordinea publică, o creştere cu 20% faţă de anul 2014, când jandarmii au intervenit la 4.184 de astfel de acţiuni.

Singurele misiuni în scădere sunt cele pe timpul manifestărilor sportive, 130 de la 148, explicaţia fiind că unele cluburi sportive ale judeţului şi-au restrâns activitatea.

În creştere a fost şi numărul de amenzi date de jandarmi: 1.296 de-a lungul anului 2015, cu 66,7% mai multe decât în 2014, când au aplicat 777 de amenzi.

De asemenea, jandarmii au constatat 153 de infracţiuni, o creştere spectaculoasă cu 363% faţă de 2014. Explicaţia, spun reprezentanţii IJJ Bihor, este o "implicare mai activă în combaterea micii infracţionalităţi". Jandarmii au desfăşurat şi 19 misiuni de protecţie antiteroristă, toate preventive şi cele mai multe la evenimente organizate de comunitatea evreiască din Bihor.

O problemă a IJJ Bihor, ca şi în 2014, ţine de logistică: jandarmii bihoreni au asigurat doar 31,4% din necesarul de înzestrare cu autovehicule. Huluban a precizat însă că anul trecut s-au achiziţionat un autovehicul 7+1 locuri, unul cu 4+1 locuri. Totodată, IJJ Bihor a primit promisiuni că vor fi achiziţionate noi maşini necesare intervenţiilor.

Bugetul IJJ Bihor pentru salarii, în 2015, a fost de 20,7 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii 306.360 lei.

De asemenea, anul trecut, doi jandarmi bihoreni au fost cercetaţi de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj Napoca, pentru fapte de natură penală. Cei doi jandarmi, Cosmin Monenci şi Cantemir Groza, au fost anchetaţi pentru că au primit taxe de protecţie de la contrabandişti de ţigări din Piaţa Mare.

"Amândoi sunt la dispoziţie. Unul dintre ei a fost trimis în judecată şi încă nu s-a încheiat procesul de judecată, vom vedea dacă instanţa îl găseşte vinovat sau nu şi se vor lua măsuri în consecinţă. Pentru celălalt, instanţa a dispus amânarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de doi ani, drept pentru care şi el este la dispoziţie şi vom vedea ce se va întâmpla cu el. În această lună se va hotărî", a declarat cpt. Ioan Bogdan.

În concluzia bilanţului, Huluban a precizat că IJJ Bihor şi-a îndeplinit misiunea. "Apreciem că obiectivele stabilite pentru anul 2015 de către inspectorat s-au realizat în condiţii bune şi foarte bune, cu toate greutăţile inerente întâmpinate pe parcursul anului", a precizat colonelul Ioan Huluban.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON