URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2019, 12:35

"Istoria Bihorului" a fost lansată în Aula Magna a Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 1100 de pagini de istorie locală de mii de ani, opt capitole şi numeroase informaţii inedite. Aşa se prezintă cea mai nouă monografie a judeţului Bihor, lansată miercuri în Aula Magna a Universităţii din Oradea.

Volumul, cu titlul "Istoria Bihorului – civilizaţie, societate, economie, mentalităţi", a apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor ca rod al colaborării dintre Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Studii Interdisciplinare din cadrul Universităţii din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor. Prima instituţie a asigurat suportul financiar al tipăririi cărţii, iar celelalte două pe cel ştiinţific.

Lucrarea are 24 de autori, coordonaţi de istoricii Gabriel Moisa, Sorin Şipoş, Aurel Chiriac şi Radu Romînaşu, este multidisciplinară şi interetnică, acoperind aspecte ale istoriei tuturor etniilor care locuiesc în Bihor.

"Istoria Bihorului" este structurată în opt capitole: Loc şi locuire în Bihor; Preistoria şi Protoistoria; Crişana, romanizare sau românizare; Bihorul în evul mediu; Bihorul în epoca modernă; Bihorul în perioada contemporană; Etnie şi confesiune; Artă şi societate.

La evenimentul de lansare a fost prezent, ca invitat special, istoricul Ioan Bolovan, prorector al Universităţii "Babeş Bolyai" şi membru corespondent al Academiei Române. Acesta a apreciat că "istoricii din Bihor au îndeplinit un act de moralitate, punând pe masă o cărămidă trainică în anul Centenarului (…) Lucrarea cuprinde atât momente dureroase, cât şi clipe astrale din trecutul judeţului, sunt prezentaţi anonimii mai de ieri, cum ar fi primul director al spitalului din Marghita (dr. Mircea Pop), un erou care a salvat vieţi".

Ioan Bolovan a şi lansat o "provocare" pentru luna iunie 2020, când se vor împlini 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, anume tipărirea unei Istorii a Bihorului în variantă scurtată, pentru "cei mulţi", dinafara lumii ştiinţifice.

Din partea Primăriei Oradea, viceprimarul Florin Birta a arătat că sprijinirea tipăririi volumului este doar unul din proiectele şi evenimentele susţinute de instituţie cu ocazia Centenarului. La rândul său, Marcela Prada, prorector al Universităţii din Oradea, a spus că "o monografie este cea mai mare cinstire ce poate fi adusă comunităţii".

Despre structura şi conţinutul cărţii au povestit cei patru coordonatori. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a vorbit despre capitolul Artă şi societate, acesta fiind primul astfel de capitol într-un volum monografic. Arta prezentată aici "reflectă actul creativ al celor care au locuit în regiune, indiferent de etnie", a spus acesta.

Despre capitolele dedicate evului mediu bihorean a vorbit Sorin Şipoş, cu precizarea că, aici, "istoricii au dezvoltat studiul până la omul simplu, incluzând cele mai noi descoperiri arheologice". Epoca modernă a fost tratată în special prin reformele sale, istoricul Radu Romînaşu arătând că "momentele cheie din drumul către Marea Unire, dar şi biserica şi şcoala" sunt câteva puncte de referinţă.

Despre capitolele de istorie contemporană ale cărţii au vorbit Gabriel Moisa şi Ioan Horga, ambii apreciind că anul 1989 este o graniţă de timp suficientă pentru tratarea istorică a problemelor. Ele includ atât aspecte politice, cât şi de viaţă cotidiană şi loisir, alimentaţie şi timp liber, perioada din 1990 încoace fiind rezervată internaţionalizării judeţului şi investiţiilor astfel atrase.

"Istoria Bihorului" poate fi procurată de la Muzeul Ţării Crişurilor. La lansare, volumul s-a vândut cu 170 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Boron, ungure draga
esti mai prost decat admite STAS-ul!
Postat 19 Iulie 2019, 21:27 de User anonimizat
Ducustrigacucu
Tocmai asta e . Ei își neaga istoria pt că nu au istorie în Europa, și le e rușine să spună de unde au venit. Mai nou se dau Vikingi.
Postat 18 Iulie 2019, 19:05 de Sandu1206
unguri migratori
In atentia revizionistilor unguri: Nu mai mintiti ! Nici voi nu credeti minciunile pe care le indrugati. Istoria adevarata a Transilvaniei, redata din surse inclusiv unguresti ale vremii, o gasiti pe YouTube in documentarul stiintific "TRANSILVANIA ISTORIE FURATA".
Postat 18 Iulie 2019, 17:40 de ZIP
unguri migratori
In atentia revizionistilor unguri: Nu mai mintiti ! Nici voi nu credeti minciunile pe care le indrugati. Istoria adevarata a Transilvaniei, redata din surse inclusiv unguresti ale vremii, le gasiti pe YouTube in documentarul stiintific "TRANSILVANIA ISTORIE FURATA".
Postat 18 Iulie 2019, 17:30 de ZIP
Istorie inventată fară dovezi istorice
Fabulează cei fără istorie, cei veniți aici fără să stie de unde si de ce, cei a căror fabulatie nu este sustinuta de dovezi istorice. Cei a căror existență aici de zeci de mii de ani este dovedită istoric nu fabuleaza. Muzeele abundă de dovezi de netăgăduit, săpăturile făcute cu diferite ocazii scot la iveala alte si alte dovezi.Scriitori ca Anonymus,Stabo,Herodot,Hecateu,Tucidide,Ptolomeu Siculas si multi altii scriu despre strabunii nostri care au ocupat aceste teritorii de mii de ani.
Postat 18 Iulie 2019, 17:28 de Ducustrigacucu
Fierb pizmasii
Fierb hungaropatii. Ii doare adevarul.
Postat 18 Iulie 2019, 17:14 de 232
Sasi
Hungaro-patia e fabulație
Postat 18 Iulie 2019, 17:05 de Sandu1206
@sandu1206
dacopatia... fabulatie... 700 de ani reali :)
Postat 18 Iulie 2019, 16:47 de sasi
Boron
Înainte să vină Mongolii (ATTILA ) , și mai apoi Mongolo-Turco-Kazacii- Uralii ( LADISLAU), Bihorul se numea Dacia, Oradea se numea SALCA. Cat despre Trianon, eu personal nu ii accept și mă duc în urma în anul 986 cand tara mea se numea Dacia. Noi avem o istorie, orașe, râuri, munți, câmpii care poarta același nume din vremea Dacilor.
Postat 18 Iulie 2019, 14:54 de Sandu1206
Istorie scrisa de cei spalati la creier.
Nu poti scrie o carte de istorie numai daca esti indreptatit sa faci asta. Cei 24 de autori pot scrie numai de ultimii 100 de ani cel mult, numa ce au trait dansii. Istoria bihorului a fost scrisa la fiecare 100 de ani de o mie de ani incoace. Centenariul este o rusine a natiunii romane, am cotropit teritorii si primit dea moca de la altii. Trianonul are termen de expirare ca si hong-kong ul 100 de ani, suntem curiosi cine va prelua ardealul mai incolo, ca nu va fi a natiunii asta-i sigur. Adio.
Postat 18 Iulie 2019, 13:05 de Boron
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON