URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2019, 14:07

Ioan Mang raportează depăşirea planului la covoare asfaltice: se fac 150 kilometri, nu 130. Deocamdată, însă, nu s-au făcut nici măcar 70!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, la începutul lunii august, a anunţat într-o conferinţă de presă că va bate recordul de după 1989 la aşternerea de covoare asfaltice pe drumurile judeţene din Bihor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang a plusat, spunând că va fi pus asfalt nou nu pe 130 kilometri, cum era planul iniţial, ci pe 150 kilometri, astfel încât anul viitor „să mai rămână de reparat prin covoare asfaltice numai 20 de kilometri”.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la CJ Bihor, Mang a prezentat situaţia lucrărilor realizate până acum, care a ajuns, însă, la doar 68,73 kilometri din cei 130,65 km luaţi în considerare în august.

Pe zone

Ioan Mang a prezentat situaţia la zi pe fiecare din cele cinci zone în care a fost împărţit judeţul în Programul de covoare asfaltice, pentru care CJ a alocat în acest an 28 milioane lei.

Astfel, conform spuselor sale, în zona Marghita, executantul, SC Carier SRL, a pus covoare pe 33,6 kilometri din cei 34,8 km incluşi în program. În zona Aleşd, unde lucrează aceeaşi firmă, din 17,3 km, până în prezent s-au realizat 11,6 km, rămânând în lucru porţiuni de drum între Vadu Crişului şi Şuncuiuş, precum şi între Şuncuiuş şi Bălnaca. „Acum, de la Tileagd la Bucea (n.r. – judeţul Cluj, pe DN1) se poate ajunge foarte uşor la Cluj ocolind Piatra Craiului”, a spus Mang, lăudând repararea DJ 108I.

În ce priveşte zona Beiuş, Mang a spus că din 20,85 km s-au făcut 16,85 km, de către SC Asfamixt SRL Biharia, faţă de planul iniţial fiind adăugată şi repararea a 1,8 km din DJ 764H Beiuş – Curăţele. În lucru a mai rămas DJ 709A de la Petrani la Borz. "În acest moment, locuitorii din zona Beiuş pot circula la Cluj pe un drum foarte bun”, a lăudat Mang drumul prin Damiş – Roşia spre Bucea.

În fine, în ce priveşte zona Tinca, din 34,58 km s-au făcut 6,68 km, iar asta fiindcă, spune Mang, au fost contestaţii înainte de semnarea contractului cu SC Imperial Prod Construct SRL Vărăşeni. În lucru mai sunt aici porţiunile de drum de 19 km între Batăr – Belfir – Cociuba Mare – Petid – Şoimi şi de 8,6 km de la Arpăşel la Talpoş prin Batăr.

Oradea, mai târziu

Ioan Mang a spus că pentru zona Oradea contractul de lucrări pe cei 29,8 km a fost semnat abia marţi, 24 septembrie, tot din cauză că au existat contestaţii, executantul fiind SC Drumuri Bihor SA.

În această zonă, a spus vicepreşedintele CJ, a fost suplimentată de la 2 la 3,2 km lungimea de drum dintre Oşorhei şi Copăcel pe care se va aşterne covor asfaltic nou.

„Constructorul ne-a asigurat că va face eforturi să finalizeze lucrările în octombrie”, a mai spus Mang, precizând că în zonele Marghita şi Aleşd acestea vor fi gata în septembrie, iar în Tinca şi Beiuş tot luna viitoare.

„Cu asta, practic, rămân pentru anul viitor foarte puţini kilometri unde se mai pot face reparaţii prin acoperiri cu covoare asfaltice, maxim 20 de kilometri”, a mai spus Mang.

Bani pentru drumuri comunale

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ a amintit că instituţia pe care o reprezintă a alocat 11 milioane lei în această vară şi pentru modernizarea unor drumuri comunale prin pietruiri şi asfaltări.

Mai mult, el a spus că inclusiv la următoarea şedinţă a CJ, programată sâmbătă, „dorim (n.r. – coaliţia UDMR-PSD-ALDE) să preluăm, cu voturile PNL, o porţiune de drum comunal dinspre Balc spre Camăr (n.r. – localitate în judeţul Sălaj), vreo 3 kilometri, pentru a-l transforma în drum judeţean”, motivând că în judeţul vecin drumul este în această categorie şi, preluându-l, CJ îi poate mări lăţimea la 6 metri.

Întrebat ce drumuri comunale s-au reparat din cele 11 milioane lei, Mang a spus că nu cunoaşte această informaţie, dar o va afla. „Sigur, vom discuta cu primarii să vedem în ce stadiu sunt. Este şi în interesul lor să facă, dacă n-au făcut până acum e treaba lor”, a spus vicele CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nelu, esti ACOLO...!?
Praf in drum...Nime-n carare! Pe cand ne postezi si al tau "ultim drum", sa ne scape Dumnezeu de napasta! Ne ocupam noi de restul parashutelor, fii fara grija!
Postat 26 Septembrie 2019, 08:47 de eraclid
Am văzut cum se fac !?!
Merg doi, cu o camionetă și un mic excavator, scurmă asfaltul vechi și îl denivelează la un capăt și la altul al porțiunii vizate ... apoi îl lasă așa, la odihnă, vreo două-trei săptămâni ca să știe șoferii că, înainte de ceva mai bine, poate fi și mai rău !?! Apoi urmează utilajul cu asfalt, care se scurge în toate găurile, căminele de apă și de canalizare din fața caselor oamenilor ... care văd cum, de la un deceniu la altul, drumul ajunge la marginea ferestrelor, dar nici mai bun în timo și nici ușorvde urcat dinspre curți și porți !?! Nu tu frezat la linie, dar nici respect față de cei care circulă pe acele drumuri sau față de proprietarii imobilelor de pe traseu !?!
Postat 25 Septembrie 2019, 23:57 de CrisDumi
Minciuni politice! Niste mizerabili!
Pe un alt site apara mangeala pozat la marginea unui drum asfaltat. Latimea drumului este departe de cea normata de 6m asa ca daca le subtiaza suficient din asfaltul aferent celor 150km poate ca ies 500. Nici acostament nu avea drumul.... adica era in lungul drumului o gramada de pamant si praf! Asta e coalatia, monstruoasa coalitie psd-alde-udmr, praf si pulbere, pamant! Pamant in gura politrucilor hoti si mincinosi!
Postat 25 Septembrie 2019, 21:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON