URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2017, 15:03

Ioan Mang, către protestatari: „Eu le doresc să stea şi ei la puşcărie nevinovaţi!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a declarat „dezamăgit” de tinerii parlamentari ai USR, cei mai severi opozanţi ai modificărilor pe care alianţa PSD-ALDE-UDMR le aduce „pe repede înainte” legilor justiţiei şi codurilor penale, în regim de urgenţă şi de urgenţă accelerată.

„Aşa-zisa nouă clasă politică, parlamentarii USR, sunt o mare dezamăgire nu doar pentru mine, ci pentru toţi cei care au sperat în ei”, a spus Mang într-o conferinţă de presă susţinută joi, criticând încercarea reprezentanţilor USR din Camera Deputaţilor de a asista la discutarea amendamentelor PSD-ALDE-UDMR în Senat. „Nu poţi să mergi în Camera cealaltă să iei cuvântul decât dacă legea este iniţiată de tine sau dacă ţi se dă cuvântul”, a zis Mang, fără a comenta însă prezenţa în Senat, chiar în prezidiu, a secretarului general Marian Neacşu, care nu este nici senator, nici deputat.

„Legat de manipulare”

În ce priveşte modificările legislative, şeful PSD Bihor a prezentat ceea ce a numit „şase minciuni care sunt promovate de unii în spaţiul public”, din spusele sale reieşind că toţi ce ce se opun acestor modificări sunt fie manipulaţi, fie manipulatori.

„Se spune că suspectul are dreptul de a lua parte la interogarea martorului care îl acuză. Adevărul este că UE dă dreptul de a asista la propriul proces, martorii însă pot beneficia de protecţie”, a spus şeful PSD Bihor „legat de manipularea” că victima unui viol, de pildă, va trebui audiată în prezenţa violatorului.

Mang a mai spus că nu va fi dezincriminată mărturia mincinoasă, cum au atenţionat specialiştii, ci „modificarea este că ai dreptul să refuzi mărturia care te incriminează sau să denunţi mărturia care ţi-a fost impusă”. De asemenea, el a afirmat că înregistrările vor putea fi folosite ca probe în continuare, atâta doar că „procurorul nu mai poate folosi înregistrările în care vorbeşte despre tine ca şi cum ai fi vinovat”.

Tot şeful PSD a susţinut că nu este adevărat că suspecţii de corupţie nu vor mai putea fi arestaţi preventiv, „adevărul” fiind că „toţi pot fi, dacă încalcă regulile privind cercetarea penală în libertate”, ceea ce înseamnă de fapt exact că arestul preventiv nu va mai fi permis decât dacă un corupt ar fi trimis în arest la domiciliu sau ar fi pus sub control judiciar, dar ar încălca obligaţiile în această situaţie.

În fine, Mang a subliniat că nu este adevărat că procurorii vor fi trimişi în judecată automat în cazul achitării persoanei pe care a inculpat-o, ci „răspunde doar dacă ştie că persoana este nevinovată”.

„Să stea şi ei la puşcărie nevinovaţi”

Şeful PSD Bihor a repetat teza partidului conform căreia „prin abuzurile care au fost demascate şi pe care le ştie toată lumea, justiţia română seamănă foarte mult cu justiţia din vremea lui Stalin, în care oamenii erau luaţi de acasă, arestaţi şi trebuiau să-şi dovedească nevinovăţia”, iar prin modificările făcute împreună cu ALDE şi UDMR „ceea ce vrem noi este să ducem România spre Occident”.

Referitor la românii care protestează faţă de modificările operate de cele trei partide, convinşi că, dimpotrivă, acestea îndepărtează România de Europa şi de ceilalţi aliaţi şi parteneri din Occident, Mang a răspuns elocvent: „Eu le doresc celor care gândesc aşa să stea şi ei la puşcărie nevinovaţi!”.

„În acord cu Comisia de la Veneţia”

Încercările reporterului BIHOREANULUI de a-i adresa întrebări lui Mang – în condiţiile în care niciun alt jurnalist n-a fost curios să-l întrebe nimic - au fost ridiculizate de şeful PSD, care la un moment dat s-a şi enervat şi a spus că nu mai răspunde.

Întrebat fiind cum explică faptul că se opun modificărilor legislaţiei penale nu doar protestatarii din stradă, ci chiar şi magistraţii, fie ei procurori ori judecători, ba şi profesori de Drept şi studenţi, plus reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ambasadori ai unor vechi democraţii occidentale, Mang a replicat că „nu există nimeni în Occident care să spună că articolul X nu este bun, există oameni care spun că trebuie să vadă articolele”, adăugând chiar că modificările „sunt în acord cu Comisia de la Veneţia, adică vor fi...”.

După insistenţe, şeful PSD Bihor a afirmat că „e normal să fie procurori care nu sunt de acord”, asemuindu-i cu „procurorul Portocală” despre care vorbeşte Antena 3, iar despre opoziţia judecătorilor a explicat că s-ar datora unor personaje ca „generalul Dumbravă, care a dat în plic soluţii judecătorilor”. Mang a avut o explicaţie şi despre opoziţia magistraţilor tineri, care chiar din cauza vârstei nu aveau când să „interfereze” cu SRI, spunând că aceştia sunt nemulţumiţi „pentru că nu mai pot fi peste noapte judecători la Înalta Curte, trebuie să dea examene, asta îi deranjează”.

Voinţa „poporului pesedist”

Tot mai iritat, Mang l-a atenţionat pe reporterul BIHOREANULUI că este singurul care pune întrebări, în timp ce jurnaliştii ceilalţi nu sunt interesaţi. „Nu vedeţi că sunteţi singurul, că pe ceilalţi nu-i interesează?”, a zis şeful PSD, anunţând la un moment dat că nu mai răspunde la întrebări de acest gen.

Totuşi, întrebat în continuare de ce PSD-ALDE-UDMR nu se consultă nici cu membrii asociaţiilor profesionale reprezentative ale magistraţilor, nici cu reprezentanţii societăţii, Mang a susţinut că „de şase luni se tot discută” şi că graba este justificată de nevoia de a respecta o Directivă Europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

„Nu se măcelăreşte nimic, facem voinţa celor care ne-au votat”, a încheiat şeful PSD, trecând peste amănuntul că Programul de Guvernare propus de partidul său nu vorbea despre aceste modificări, ci despre îmbunătăţirea altor aspecte ale vieţii românilor, de la educaţie la sănătate şi de la salarizare la infrastructură.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Miroase !
Acest individ mizer paraziteaza spatiul public local de prea mult timp. Normalitatea lui e atat de diferita de a noastra incat insul traieste intr-o bula a anilor '90. Va ajunge la cosul de gunoi al istoriei...locale.
Postat 22 Decembrie 2017, 09:59 de alexcuce
doctrina
m-am "emotionat"pana la lacrimi cand am citit cum ne mint altii in fata cu atata nesimtire. mangleala pe plan local la un numar limitat de votanti care inca o mai musca la faze din astea, abramburica ieri zicea ca nu a aruncat cartea lui George Orwell - ferma animalelor pe jos insa pe filmare ce sa vezi?! o impinge pe margine precum pesdeii tara asta spre prapastie, iar titirez brailean nu a injurat-o pe aia de la usr insa surpriza!!!!!! pe filmare se vede foarte bine ce propunere i-a facut. dar ei respecta doctrina.
Postat 22 Decembrie 2017, 08:24 de User anonimizat
Petcu bine zici
Noi avem cultura PSD-ESCU . Si fraierii din West si Americanii nu vor sa o adopte.
Postat 21 Decembrie 2017, 21:09 de Sandu1201
vizite nocturne spre indreptarea trufiei
Mangalaule, iti doresc sa-ti fie nevasta, fiica si ma-ta vizitate de tineri nevinovati care au facut puscarie pentru viol, omor sau spart de locuinte, ca altfel nu te rusinezi sau potolesti!
Postat 21 Decembrie 2017, 20:50 de roger
Ce urare frumoasa!!!
Chiar ma surprinde ca dl MANG/PSD/ALDE/UDMR nu au propus inca modificarea elementelor constitutive ale infractiunii si sa inlocuiasca "vinovatia" cu "nevinovatia", astfel incat sa se implineasca urarea ca "nevinovatii" sa stea la puscarie, iar "vinovatii" sa ne conduca catre gloriosul viitor PSD. Infractiunea va fi eradicata, nu vom mai avea nevoie de Cod penal, puscariile vor fi aproape goale (doar cu protestatarii care s-au incapatanat sa ramana), vom scapa de povara de a plati armata, politie, magistrati si servicii, nici de alegeri nu vom avea nevoie, vointa poporului fiind de a fi condusi doar de patrioti PSD&ALDE&UDMR, PIB-ul va fi cel mai mare din U.E, taxele si impozitele vor fi 0% si toata lumea va fi fericita. Multumim PSD!!!
Postat 21 Decembrie 2017, 20:39 de Petcu
Hoti cu tupeu!
Hotii astia au tupeu! Ar baga toata Romania la bulau si ei sa stea la plaja! Ce mizerabili! Hoti cu acte vin sa ne dea invatatura! La lada de gnoi mangeala!
Postat 21 Decembrie 2017, 20:31 de scortosul
Tu la...
care categorie te incluzi ?Nu de alta dar ai plagiat,deci ai FURAT,dar inca esti liber.
Postat 21 Decembrie 2017, 16:54 de nealiniat
Si se făcu MANGĂ
Începând de la Iliescu pana la ultimul lingau TDS, toti sunteti vinovați pt situatia jalnica a țării.
Postat 21 Decembrie 2017, 16:23 de Sandu1201
nerusinatul mang
Mang, esti de o nerusinare fara seamăn! De risul lumii!
Postat 21 Decembrie 2017, 16:17 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON