URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2018, 13:50

Ioan Mang îl face pe Ilie Bolojan… comunist! PSD va propune CJ Bihor să preia Spitalul Judeţean

Ioan Mang îl face pe Ilie Bolojan… comunist! PSD va propune CJ Bihor să preia Spitalul Judeţean foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a comentat pe Facebook decizia municipalităţii de reduce sporurile acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%, făcându-l comunist pe primarul liberal al Oradiei, Ilie Bolojan.

"Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea, desfăşurată joi, 3 mai, a demonstrat încă o dată că preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu are nimic comun cu liberalismul! După ce de ani de zile ne arată că proprietatea privată a cetăţenilor nu are nici o valoare pentru conducerea liberală a Primăriei Oradea (obligaţia de a dona teren dacă doreşti o autorizaţie de construcţie, numeroasele exproprieri în numele aşa-zisului interes public, etc.), joi ne-a demonstrat este că este adeptul principiului comunist "de la fiecare după capacitate, fiecăruia după nevoi", principiu aplicat şi de "liberalii" Marx, Stalin, Mao, ş.a.", a scris Ioan Mang.

PSD-istul susţine că Bolojan s-a "supărat că medicii şi asistentele medicale au salariile mărite, aşa cum le merită", astfel că "a decis să le taie din venituri prin tăierea din sporuri pentru a creşte astfel sporurile celorlalte categorii profesionale din spitale".

"Guvernul a stabilit procedura prin care să se acorde sporurile şi pentru celelalte categorii profesionale din spitale, în anvelopa de 30% din fondul de salarii la nivel de UAT şi toate primăriile reşedinţă de judeţ din ţară au rezolvat astfel această problemă fără a tăia de la medici şi asistente. Reducerea sporurilor la medici şi asistente sub pragul minim reglementat de Ministerul Sănătăţii este desigur ilegală, astfel încât Hotărârea adoptată de consilierii liberali este nelegală", susţine Mang.

Liderul PSD Bihor susţine că "primarul Ilie Bolojan se dovedeşte incapabil să rezolve situaţia în mod legal, "cinstit şi corect", subordonarea celor două mari spitale depăşind capacitatea de gestionare a administraţiei locale" şi anunţă, la fel cum propunea vineri şi Florian Bodog, fost ministru al sănătăţii şi preşedinte al PSD Oradea, ca Spitalul Judeţean să treacă în subordinea CJ Bihor, controlat de PSD în alianţă  cu UDMR şi ALDE.

"PSD va propune Consiliului Judeţean să vină în ajutorul Primăriei Oradea şi să preia Spitalul Judeţean, pentru a da sporurile prevăzute de lege pentru toţi angajaţii din spital, fără a tăia de la medici şi asistente!", a încheiat Ioan Mang.

Comentariile la postarea lui Mang s-au dovedit preponderent negative, unii cititori amintindu-i că PSD este cel ce a declanşat criza, prin acte normative care au creat discrepanţe salariale şi discriminări în sistemul sanitar, alţii respingând pru şi simplu ideea ca PSD să se implice în gestionarea treburilor publice locale, luând apărarea administraţiei Bolojan.

Sptalul Judeţean din Oradea s-a mai aflat sub administrarea Consiliului Judeţean Bihor şi sub managementul PSD, inclusiv Bodog fiind o vreme la conducerea acestuia, dar a traversat o perioadă de subfinanţare şi de gestionare îndoielnică a resurselor, fiind preluat de municipalitatea orădeană, care a făcut investiţii mari în amenajarea şi dotarea acestuia, în bună măsurpă din fonduri europene.

După cum se știe, hotărârea adoptată joi de CL Oradea a dus la anunţarea demisiei şefului SMURD și UPU din cadrul Spitalului Județean, dr Hadrian Borcea, gestul său fiind urmat de zeci de angajați din subordine. Demisiile se amână, însă, în urma unei întrevederi care a avut loc sâmbătă între Borcea și primarul Bolojan. 

Duminică, serviciul de salarizare al Spitalului urmează să calculeze statele de plată pentru UPU şi pentru toţi cei la care există scăderi, primarul anunțând că diferențele se vor plăti dintr-un fond înfiinţat special să compenseze toate scăderile de salarii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Scarba si desgust total!
Trebuie sa stii sa si castigi, sa stii sa si pierzi...sa faci o opozitie constructiva si pentru cetateni! Iar dupa alegerile electorale, oricare ar fi ele, cei care au castigat o parte ( primar, CL) cat s ice icare au castigat cealalta parte, chiar si provenind din opozitie ,culmea, ambele tabere "LA PUTERE", dar, paradoxal, nu stiu ce sa faca cu ea ,decat sa se sicaneze, din pacate, in defavoarea celor care i-au ales sau a scopului pentru care au fost alesi! Cand o sa invatati asta....va fi bine si ne vom dezvolta! Felicitari totusi dlui primar pentru ceea ce a realizat in municipiul Oradea! Avem asteptari mari si de la CJ...Timpul trece, in defavoarea lor si in pagubirea noastra si a orasului nostru, a judetului Bihor!Pacat!
Postat 07 Mai 2018, 10:25 de eraclid
.
mang ii o mizerie ordinara, nu are rost sa il bagati in seama
Postat 07 Mai 2018, 01:48 de David
Mang fostul securist de la Arad
Oare are curajul sa isi recunoasca numele de colaborator? Ori daca nu era, cum calatorea in afara tarii inainte de 89? Cati studenti are pe constiinta (daca mai are una)? Hai ca recunoștea acus vreo 14 15 ani ca fara colaborare nu faceai nimic in vremurile alea. O zicea cu gura lui. Cam ar fi timpul sa isi sape o grota undeva sa se ascunda cate zile o mai avea. Si zic de grota ca e el grotesc, rezultat al comuniștilor, dictator pe tarlaua lui, cu sofer pe banii judetului, salariat la universitate pe unde nu da deloc si sacrificator al rudelor si cunoscutilor pentru a pastra o imagine cinstita. In ochii lui e curat, cei care mai stiu una alta il pot contrazice pe fata. Costel Popescu stie ce inseamna sa fii aruncat sub autobuz de nasu-tau, sa scape el curat cu plagiatul. Costel, un om foarte fain, apropiat al studentilor, pe de alta parte mang, un om stiut din auzite sau poze, rareori vazut în persoana de studenti. Si el face pe altii comunisti? Cand viata si planurile personale sunt praf, cele publice sunt cel putin la fel. Ori cariera lui din afara politicii a fost, e si va ramane 0. Va spun si oamenii lui care nu si-au luat salariile cu lunile, au amenintat cu instantele după care ii cauta mang and co sa le dea salariile si ceva bonusuri sa nu deschida proces. Astea fiind stiute de mine de la fosti angajati. Deci mang sa taca din gura, sa mearga sa isi conduca skoda aia utilitara 4x4 singur ca nu e handicapat si sa isi indrepte magariile. Plus sa recunoasca colaborarea (asta va fi mai greu)
Postat 06 Mai 2018, 19:48 de poiu
teleorman forever
Mang,bodog and Co plagiatori?? din pacate DA, oare de ce nu va mutati voi cu totii in teleorman ,sa nu mai poluati aerul in oradea
Postat 06 Mai 2018, 15:57 de tepes
JERUSALEM forever
Bolojan comunist? Dar este prea frumos etichetat! El ridică mâna și spune: NEIN (aș fi scris nu dar dacă avem Președinte de o anumită etnie care crede că se fac înțelegeri secrete cu evreii...asta e!). Personal îmi cer scuze tuturor evreilor pentru nesăbuința unora! PS: foarte posibil Israelul va câștiga Eurovision 2018!
Postat 06 Mai 2018, 14:45 de dani-e-let
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON