URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2013, 15:50

Ioan Lascău, condamnat la închisoare cu executare! Fostul şef al Finanţelor bihorene, căutat de Poliţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii orădeni îl caută pe fostul şef al Finanţelor Publice Bihor, consilierul judeţean PPDD Ioan Lascău, pe care trebuie să-l depună în Penitenciar, unde ar trebui să execute o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru corupţie.

Potrivit poliţiştilor, preşedintele PPDD Bihor este de negăsit. "Mandatul de executare emis pe numele lui a fost transmis la Poliţia Bihor în cursul nopţii. Poliţiştii l-au căutat la domiciliu, iar acum a fost dat în urmărire generală. Deocamdată nu putem spune mai multe", a declarat BIHOREANULUI adjunctul Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş.

Ioan Lascău a fost condamnat vineri după-amiază de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan, în 2005, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Deşi iniţial Tribunalul Braşov l-a condamnat doar la o amendă penală, iar Curtea de Apel Braşov chiar l-a achitat de acuzaţii, acum magistraţii Înaltei Curţi au dispus o condamnare cu executare pentru fostul şef al Finaţelor Bihor.

Astfel, Lascău, care între timp a devenit preşedintele PPDD Bihor, iar din vara trecută este consilier judeţean, a încasat o pedeapsă de 3 ani de închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Judecătorii ICCJ l-au condamnat pe Lascău la 3 ani de detenţie pentru spălare de bani şi 3 ani şi 2 luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Potrivit sentinţei, Lascău urmează să execute pedeapsa de 3 ani de detenţie, pedepsele fiindu-i contopite.

Ioan Lascău a ajuns în atenţia DNA pentru că i-ar fi pretins lui Jan Podilă, administratorul hotelului President, în anul 2003, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie şi a unor foloase de aproape 400 milioane de lei vechi pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că s-ar fi folosit de funcţie pentru a cumpăra şi vinde speculativ un spaţiu comercial, cu 10 miliarde de lei vechi, şi că l-ar fi determinat pe pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă într-un dosar de lichidare judiciară a societăţii.

În 2010, doar cea din urmă faptă a fost reţinută de Tribunalul Braşov în sarcina celor doi inculpaţi, care au fost condamnaţi la amenzi penale pentru bancrută frauduloasă şi instigare la bancrută frauduloasă. După ce sentinţa a fost atacată, în 2012 Curtea de Apel Braşov i-a achitat însă pe cei doi şi de aceste ultime acuzaţii. În urma recursului DNA procesul s-a reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat acum o soluţie total diferită, condamnându-l pe Ioan Lascău cu executare şi menţinând achitarea lui Ranyak.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Pentru Carp IV
Sa te bată BUNUL DUMNEZEU si pe tine si pe toată familia ta pana la a 7 -a spita numai dupa cum vor scrii pana la Sfintele Sărbători. Dacă as fi parintele tau mi-ar fi Rusie ca am făcut așa o starpitura, pardon AVORTON. Sa nu te primească pământul pana nu vei dovedi cele ce le afirma.
Postat 26 Martie 2013, 17:12 de Daniela Sava
Maestra
Rautaciosilor, lasati-ma in pace. Nici macar Siropel nu ma mai vrea, iar Nelu nu mai are bani sa ma duca in Laponia la Mos Craciun...
Postat 23 Martie 2013, 00:05 de Ana S.
Carp IV
Nu mai vorbiri familia Sava de rau, lasatii saracii sa-si duca crucea. Fara bani, fara clienti, fara copii, fara familie, fara nepoti, doar cu nasu de la DNA in suflet...
Postat 23 Martie 2013, 00:02 de Cel ce stie tot
Carp IV
Emerita maestra a barei, Ana Sava Daniela, cea care i-a socat pe examinatorii de la Deva cu cunostintele sale in materie de drept a iesit in sfarsit la iveala. Cam vulgar ce-i drept, dar asta e, ce sa fi invatat de la un parinte ca Nelu. Pacat ca s-au cam distantat de ei si nepotii de Beius (nepotu 18/1 si nepoata). Asa se intampla cand nu mai aia bani si, drept urmare, nepotii nu mai au nevoie de tine.
Postat 22 Martie 2013, 23:59 de Cel ce stie tot
TODORAN
TODORAN din cate stiu unul singur este DREPT si CORECT si acela sigur nu esti tu. Vai si amar de zilele tale .
Postat 12 Martie 2013, 13:47 de alina
chefuri
DACA PICA ASTIA CA SAVA SI ALTI DIN ACEEA CARE IAU DREPTU PENTRU NIMIC CICA EI REZOLVA TOT E BINE RAMANE MAI MULT DE LUCRU PENTRU CEI CORECTI SI DREPTI CA MINE.
Postat 12 Martie 2013, 12:39 de TODORAN
Dura lex
Poti sa ** ca si Todoran.
Postat 11 Martie 2013, 17:14 de Dura lex
SI EVAZIONISTII DIN ORADEA???
Si papagalii de patroni evazionisti din Oradea??? au scapat??? sau patroni de 2 lei care falimenteaza firme una dupa alta bineinteles dupa tzepele de rigoare trase ??? astia pe cand???
Postat 11 Martie 2013, 13:46 de cici
D-LE LASCĂU,
............................ŞTII BANCUL CU ĂLA DE ÎI ERA FRICĂ DE ARMATĂ? CÂND S-A VENIT CU ARCANUL, A RUGAT O DAMĂ SĂ-L LASE SUB FUSTA EI ... DUPĂ CE PERICOLUL A TRECUT, INDIVIDUL A IEŞIT ŞI I-A ZIS CUCOANEI CĂ ARE PICIOARE FAINE!!! ... IAR CUCOANA I-A ZIS: DACĂ TE UITAI MAI SUS, ÎMI VEDEAI ŞI #OAIELE!!!!!!!!!!! AŞA CĂ, DOMNULE, LAS* CĂ, NU E CHIAR AŞA DE RĂU!!!!!!
Postat 11 Martie 2013, 01:57 de INSOMNIACUL
Pentru TODORAN
Todoran ,poți sa f (..) Chestore... Poți sa-l lingi in cur pe Man s.a, așa cum ai făcut si faci . Gunoiule ambulant.
Postat 10 Martie 2013, 19:13 de Todoran
bravo dna curaj
vechea garda ancep sa ajunga pe unde ai este locul ancet ancet se curata sistemul,dar cu puscas,munteanu,sava,gavra,ce mai e cu ei lor cand le vine sorocul dar si prieteni lor cei care ai finantau pe astia din trafic de tigari,lemn,alcol etc.dar si prieteni lor din servici ,tot sistemul este putred .
Postat 10 Martie 2013, 18:57 de TODORAN
ce facem ?
tepari din sistemul bugetar trebuie sa faca inchisoare pe viata este mai rentabil sa dai tunuri decat sa muncesti !!! trei ani face oricine si pe urma se scalda in lux , ce facem ,il mai si cazam in lux cu papica, caldurica si altii muncescsa manace nu sa se distreze ?
Postat 10 Martie 2013, 11:48 de sistem criminal
cico
doar 3 ani ... mult prea putin!
Postat 10 Martie 2013, 11:11 de doar
ce paun inganfat !
ce tinuta vestimentara de superioritate :))) numai un nebun se impopotoneaza ca un paun pe timp de criza, nu uita sa te imbraci asa si la parnaie :)))) haina nu schimba pe om el tot hotoman ramane , cine carede ca opulenta e de bun augur se inseala !!! nu esti mai superior daca esti un amarat de paun inganfat :))).
Postat 10 Martie 2013, 09:51 de naspa
ce caracter penal !!!
gunoiul ista de GHILEA de ce nu si a facut fundatie cu banii familiei de ce a trebuit sa minta oamenii cu reinvestiti si NIMIC concret ? munceste cu neamul tau nu pacali pe altii, amin ! Cum sa parvi prin a escroca ca legea iti permite, ce caracter penal !!! uitati va la toti aveau zdrente pe ei si acum sunt milionari, asa caracter jegos mai rar.
Postat 10 Martie 2013, 09:40 de ce caracter penal !!
sa avem o DIMINEATA splendida!
D-zeu ne iubieste si el intotdeana ne face egali, pacat de nebunii ce se cred superiori altora, felicitari celor ce vor indrepta viciile acestor monstri social, pe VIZER, GHILEA, BOLOJAN cand ii puneti la RESPECT au facut mult, mult rau si oricum sunt vizati, amin ! GHHHITA ia banii in mormant sa te ocroteasca in IAD :))) ai distrus increderea celor ce ti au sustinut societatea pe actiuni, ce a facut banul din tine, un NIMIC de cand te ai nascut ! BANI MURDARI :))) un OM e generos cu cei ce il sustin nu doar cu slugile renumerate :)) te mai suporta nevasta la cum puti ?
Postat 10 Martie 2013, 09:37 de asa da !
si gavra, concubina lui si proxeneta derecikey
la fel dar mult mai crunt trebuie sa o pateasca si scursura penala gavra/javra, concubina acestuia si fosta prostituata din bors derecikey. pentru santajele si plingerile 'prefabricate' impotriva unor oameni in scopul obtinerii de bani. ALOOO DNA, SE AUDE?
Postat 10 Martie 2013, 08:22 de alt justitiar
Dura lex, sed lex
Felicitari DNA Oradea! Nucleul dur - Cheregi si Surducan. Urmeaza maestrul Sava I si tanara sotioara, cuplul de avocati ramasi fara clienti si fara bani. Felicitari maestrului care dupa 40 de ani de avocatura paraseste scena, precum coruptul de Munteanu, pe usa din spate!
Postat 09 Martie 2013, 22:38 de justitiarul
Mai pe sleau:
Judecatorii Tribunalului Brasov si cei ai Curtii de Apel din Brasov s-au comportat precum niste critici de arta incepatori...Ar fi suficient motiv sa fie rugati sa depuna niste bani pe la casierie,pe motiv ca nu-si merita salarul.Din punct de vedere juridic s-ar putea zice ca au favorizat infractorul,nu-i asa? Mai apare o intrebare: Oare cati oameni au fost condamnati de catre aceiasi judecatori pentru "treburi" mai putin grave? Si: sigur ca judecatorii ICCJ au inteles ca trebuie sa-si faca datoria.
Postat 09 Martie 2013, 18:56 de gyorgy tozser
penal
urmeaza..... MIHAIU?
Postat 09 Martie 2013, 18:46 de oz
DRAGI CONCETĂŢENI,
................................................., Propunem ca aceste personaje şi de orice rang, titlu etc. fără deosebire de naţionalitate, etnie, rasă, sex, avere, apartenenţă politică etc. să fie organizate la MUNCA AUTOSTRĂZILOR!!!!!!! ALO, DOMNILOR NOU-SENATORI/DEPUTAŢI - IATĂ O IDEE PE CARE SĂ O PROMOVAŢI ÎN FORUL SUPERIOR !!!!!!!!
Postat 09 Martie 2013, 17:59 de UN GRUP ONEST
Unii e mai destepti decat altii ! Demult, nu de ieri....
Asa si podila, a fost mai istet decat lascau... Tinand cont de trecutul ante-decembrist al lui podila e firesc sa stie mult mai bine decat lascau cum se impusca francul. Pai nu l-a ,,facut" el ani de zile pe moga, fostul director de la ACI Oradea ? Si era doar un biet scarta-scarta pe hartie la mecanizare.... A, era si secretar utc
Postat 09 Martie 2013, 17:17 de comunistul de ieri
ALINA ramane singura si nefffff
asta da stire !!!!!! si in PPDD sunt ...... iar se apuca fiu sau de baut pregatiti containerele :)))) ce fac banii din unii, carpe sociale ! o sa sariti cu gura ca are viata privata dar de narav nu ati auzit si ista e un taran daca nu ma insel :))).Am ajuns la oras amestecati am dat functii oricui si acum culegem pacatele, e corect ?
Postat 09 Martie 2013, 16:21 de ei na !
a
in sfarsit!!!!!!!!...alti bugetari cu functii pe cand?
Postat 09 Martie 2013, 16:04 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON