URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 15:01

Ioan Lascău, achitat pentru faptele de corupţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Braşov l-a achitat, marţi, pe Ioan Lascău, în primă instanţă, de cele mai multe acuzaţii în dosarul în care fostul director al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor era acuzat de DNA că ar fi cumpărat la o licitaţie un spaţiu comercial de 2,7 miliarde de lei, pe numele surorii şi cumnatului său, pe care l-a vândut apoi unei bănci pentru 10 miliarde.

Sub lupa DNA

DNA Oradea dispusese trimiterea în judecată a lui Ioan Lascău şi a afaceristului Ranyak Ambro-Zoltan în 2005, pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

În sarcina finanţistului s-a reţinut, printre altele, că i-ar fi pretins lui Podilă Jan, administrator al hotelului President, în anul 2003, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie de 300 milioane de lei vechi, precum şi a altor foloase, în valoare de circa 100 milioane lei, pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că, în anul 2001, sub acoperirea firmei La Piovra S.R.L., ar fi cumpărat un spaţiu comercial din Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către DFP Bihor), de la AVAS, la preţul de 2,5 miliarde, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania, cu 10 miliarde de lei vechi.

În fine, procurorii i-au imputat lui Lascău că, în primăvara anului 2003, a împiedicat urmărirea unei creanţe de un miliard de lei vechi de către lichidatorul firmei Antol Oil S.R.L., pe care aceasta o avea faţă de Austrian Invest S.R.L., determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-ar fi fost restituită în anul 2002.

Achitat şi amendat

Doar cea din urmă faptă a fost reţinută de Tribunalul Braşov în sarcina celor doi inculpaţi. Judecătorii l-au condamnat pe Ranyak la 15.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de bancrudă frauduloasă, şi pe Lascău la 30.000 de ei amendă penală, pentru instigare la bancrudă frauduloasă. Cei doi au mai fost condamnaţi şi la plata cheltuielilor judiciare.

În rest, instanţa a dispus achitarea lui Ioan Lascău, apreciind că fiecărei fapte de corupţie îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Totodată, judecătorii braşoveni au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor lui Lascău, respectiv restituirea către acesta a sumelor indisponibilizate de procurori în urma percheziţiilor, anume 8.000 de euro şi 20.000 de dolari. Sentinţa nu este definitivă.

Alt dosar, la Bucureşti

Lascău mai are pe rol un dosar penal, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că, în calitate de director general adjunct al Finanţelor Publice Bihor, ar fi pretins 18,5 miliarde de lei vechi, de la directorul societăţii Repcon din Oradea, Mircea Nistreanu, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Totul, pentru decontarea preferenţială a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 de miliarde de lei vechi pentru lucrări efectuate de către firma respectivă în beneficiul Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Potrivit procurorilor, Lascău a acţionat în complicitate cu omul de afaceri Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo. În privinţa lui Vizer, acesta având cetăţenie austriacă, magistraţii au dispus disjungerea cauzei şi transferul ei către Ministerul Public austriac. Disjungerea s-a finalizat, în Austria, cu scoaterea lui Vizer de sub urmărire penală. Lascău a fost condamnat, în schimb, în ianuarie a.c., la şapte ani de închisoare, cu executare, de către Tribunalul Bucureşti, dar procesul continuă la Curtea de Apel Bucureşti.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CORECT !!!
CORECT !!DOAR SUNTEM LA NOI IN TARA !! IN ROMANIA TUTUROR POSIBILITATILOR !!! SI JUSTITIARII SUNT PLATITI TOT DE NOI , DIN TAXE SI IMPOZITE !!! NU ??????
Postat 03 Iunie 2010, 22:25 de ACTIVISTUL DE PARTID
victorie
Uraaaaaa, victorie, am invins din nou! Cine? Noi, mafiotii din Romania! Pe cine? Justitia, cum pe cine, tarfa de serviciu a escrocilor mafioti din Romania! Cu asa judecatori, Brasovul va deveni, daca nu si este, solutia de salvare pentru oropsitii justitiabili! Magistratii, in corpore, stiu de ce!
Postat 02 Iunie 2010, 17:03 de mafiot de serviciu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON