URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2016, 16:11

Investiţie de 4 milioane euro: Liceul sportiv şi 150 de consumatori din vecinătatea Universităţii se vor încălzi cu apă geotermală

Liceul cu program sportiv "Bihorul" şi încă 150 de consumatori particulari se vor încălzi de anul viitor pe bază de apă geotermală, asemeni imobilelor din campusul universitar.

"Vrem să folosim apa geotermală extrasă de sonda de la Universitate pentru obţinerea agentului termic necesar consumatorilor alimentaţi de punctul termic 902. Apa uzată termic va fi reinjectată pentru a proteja resursa geotermală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Contribuţia oraşului, zero

Investiţia, în valoare de 17,6 milioane lei, echivalentul a 4 milioane euro, este finanţată prin programul cu finanţare europeană Rondine, care promovează energia regenerabilă, cu cofinanţarea Fondului pentru Mediu. "Contribuţia financiară a oraşului la acest proiect este zero", a spus viceprimarul.

Lucrările vor cuprinde înlocuirea vechilor schimbătoare de căldură, a pompelor de circulaţie şi vanelor din punctul termic cu module termice automatizate. Sistemul va fi capabil să lucreze, în paralel, atât cu apă geotermală, cât şi, în cazul unei avarii, pe bază de agent termic furnizat de Termoficare.

Sonda din pepinieră

Conform proiectului, apa geotermală, extrasă la o temperatură de 85 grade Celsius, va fi transportată pe o conductă lungă de 1,4 kilometri la PT 902, unde va fi folosită la prepararea agentului termic. Odată uzată termic, apa cu o temperatură de circa 50 grade Celsius va fi trimisă pe o a doua conductă, lungă de 2,4 kilometri, la sonda de reinjecţie care va fi amenajată în fosta pepinieră a oraşului, pe amplasamentul căreia se va ridica viitorul cartier Ceyrat.

Lucrările de construire a sondei de reinjecţie au început pe 26 februarie, iar forajul efectiv va începe la sfârşitul acestei săptămâni. Sondorii vor trebui să ajungă cu săpătura, în următoarele două luni, la o adâncime de 2.900 metri.

"Termenul de predare al lucrărilor este în aprilie 2017, dar sperăm să reuşim să finalizăm până în toamna acestui an", a declarat Mălan.

Cu reinjecţie

În Oradea există 14 sonde de cercetare, prin care se şi extrage apă, amenajate la mijlocul anilor ’80. Conform evidenţelor, în prezent firma Transgex exploatează o cantitate medie de 45 litri pe secundă (circa 30 litri pe secundă vara şi aproximativ 60 litri pe secundă în timpul iernii).

Din acestă cantitate, operatorul reinjectează circa 5 litri pe secundă. "Pentru tot ce se exploatează peste 90 litri pe secundă se impune reinjecţia, dar Oradea nu extrage atât", a spus inginerul Ioan Cohut, specialist în geotermalism.

Conform evidenţelor municipalităţii, sonda de foraj din incinta Universităţii are o capacitate de extracţie de 45 litri pe secundă, din care circa 25 litri pe secundă o constituie necesarul pentru încălzirea clădirilor din campusul universitar. Diferenţa, de circa 20 litri pe secundă, va fi redirecţionată către PT 902.

Deşi va folosi doar jumătate din debit, municipalitatea va reinjecta prin sonda proprie întreaga cantitate de apă uzată termic. Chiar dacă se vor încălzi pe apă geotermală, consumatorii din zona campusului universitar vor plăti tot 240 lei pe gigacalorie, la fel ca şi orădenii deserviţi de Termoficare, fiind deserviţi de acelaşi operator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
DAR BIBLIOTECA, MUZEUL?
Totusi era greu sa se rezolve si asigurarea cu energie termica sau rezolvarea climatizarii spatiilor Bibliotecii judetene si a sediului noului Muzeu (pompe de caldura)...doar trec pe sub "nasul" lor!
Postat 10 Martie 2016, 10:26 de Adi_Oradeanul
@ASS
Mai bibol cu cabina, mai einstein, mai inventatorul apei calde, asa vorbesti de parca tu ai fi forat gaura in macaroana sau ai fi montat spicul pe grau. De unde ai dedus tu ca: "apare câte unul de la primărie, să dea din gură de parcă ar fi pe ideile lor redeschiderea unor sonde geotermale și posibilitatea distribuției locale !!! " Daca-i pe asa, ar trebui sa nu ne fi incalzit la CET timp de 50 de ani, ca doar nu l-am inventat noi oardenii si nici nu ar fi trebuit sa mergem la spitale ca doar nu noi le-am descoperit. Eu inteleg ca-i foamea mare si fiecare 50 de bani primiti conteza cand iti iei painea, dar totusi putina decenta n-ar strica. Da' poate ne relatezi, un pic si despre realizarile idolului tau filip cel bogat (sarac cand a venit in Oradea).
Postat 08 Martie 2016, 19:41 de User anonimizat
Bre, Mălane, vrei să te debranșezi de la ”sistemul unitar” al CET fără să-ţi întrebi mentorul de la partid ???
Sistemul de termoficare cu apă geotermală a fost cel mai bun lucru pe care l-a avut Oradea în infrastructura de utilități publice, cu mult înainte de venirea ”noii burghezii postdecembriste” la puterea mediocrității și amatorismului socialisto-liberal ... după care a venit Bolojan și a stabilit că tot neamul orădean trebuie să treacă pe gaz, iar acesta trebuie să ardă numai întrun cazan amplasat pe locul CET !!! Acum că, treaba cu Termoficare SA și falimentara Electrocentrale SA, se lasă cu țurțuri la fundul acestor politruci retardați, apare câte unul de la primărie, să dea din gură de parcă ar fi pe ideile lor redeschiderea unor sonde geotermale și posibilitatea distribuției locale !!! Păi ție, Mălane, nu-ți e și rușine să vorbești de așa ceva ???
Postat 08 Martie 2016, 18:31 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON