URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2018, 13:20

Întâlnire eşuată: Aleşii PNL au boicotat din nou o şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa ordinară a Consiliului Județean Bihor pentru luna mai, programată pentru marți, la ora 11, nu s-a mai ţinut, după ce consilierii PNL au boicotat-o în grup. Cu doar 17 consilieri prezenţi în sală - cei ai UDMR, PSD şi ALDE - nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţei.

Proiecte în aşteptare 

La fel ca şi în alte ocazii când PNL-iştii au lipsit, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, respectiv vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, au făcut comentarii pe marginea absenţei liberalilor.

"Nu cunosc cauza neprezentării. Din 22 mai avem şapte mailuri trimise cu toate materialele şi convocatorul. Poate cineva lipseşte din nou de la PNL", a spus Pásztor.

Preşedintele CJ Bihor a spus niciunul dintre materialele de pe ordinea de zi nu era "cu posibilitate de conflict". Pásztor le-a enumerat pe cele mai importante, între care aprobarea participării judeţului la constituirea Asociaţiei Bihor West Professional, prin care, în toamnă, se doreşte înfiinţarea a patru clase de învăţământ profesional în sistem dual, fiind obţinut avizul ARACIS.

De asemenea, Pásztor a vorbit şi despre proiectul de reabilitare a cabanei Vadu Crişului, care, potrivit acestuia, a fost câştigat. Pe ordinea de zi apărea un proiect privind aprobarea parteneriatului cu o primărie din Ungaria, proiectul fiind unul transfrontalier, prin Programul RO-HU 2014-2020. Şeful CJ a dat de înţeles că s-ar putea ivi probleme înaintea semnării contractului de finanţare întrucât materialul nu este votat.

Chiar şi aşa, Pásztor a spus că următoarea şedinţă va fi tot una ordinară, pe 21 iunie, şi doar dacă va fi neapărată nevoie va convoca o şedinţă extraordinară.

Szatmari, tot nevalidat

La rândul său, Ioan Mang i-a criticat pe liberali pentru absenţa lor şi a menţionat un alt material important de pe ordinea de zi, acela de validare a lui Adrian Szatmari în funcţia de consilier judeţean din partea PSD, în locul Anei Maria Tiron.

Mang a spus că pe 8 iunie este termen la Curtea de Apel Oradea în procesul pe care Szatmari l-a intentat împotriva Consiliului Judeţean şi consilierilor PNL deoarece nu a fost validat chiar dacă îndeplineşte toate condiţiile legale. "Sperăm că instanţa va menţine decizia Tribunalului", a spus Mang, adică obligarea PNL-iştiilor să-l valideze pe Szatmari.

Tot în intervenţia sa, Mang a spus că "foarte sigur" motivul pentru absenţa PNL-iştilor este acela că nu toţi cei 17 consilieri ai opoziţiei sunt în localitate.

În intervenţia sa, Traian Bodea a spus că proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei erau şi în beneficiul primarilor liberali, spre exemplu cel în legătură cu reabilitarea Cabanei Vadu Crişului, astfel că este cu atât mai greu de înţeles absenţa PNL-iştilor.

Avrigeanu: Ne-a lipsit un om

Contactat de BIHOREANUL, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, a recunoscut că, într-adevăr, liberalii au decis să boicoteze şedinţa fiindcă aveau un om în minus. Acest lucru ar fi dus automat la validarea lui Szatmari în funcţia de consilier judeţean şi, ca atare, la pierderea egalităţii provizorii de voturi, de 17 la 17.

"Un consilier de-al nostru, care lucrează într-o instituţie publică, a fost chemat la Bucureşti. E vorba de domnul Teodor Suciu, de la Romsilva. Dânsul a fost programat să meargă la Bucureşti pe 30 mai, dar vineri a primit un telefon că trebuie să ajungă cu o zi mai repede", a spus Avrigeanu.

În ciuda faptului că, potrivit legii, consilierii trebuie să se prezinte la şedinţe, Avrigeanu spune că "prezenţa şi votul consilierilor nu sunt imperative". Pe de altă parte, liberalul a susţinut că nu a primit materialele şedinţei de marţi, ci doar convocatorul cu ordinea de zi.

Merită spus şi că, în premieră, şedinţa ordinară de marţi nu a fost anunţată jurnaliştilor de către Biroul de presă al CJ Bihor. Mailurile pe care consilierii de presă susţin că le-au trimis către redacţii nu au ajuns la destinatari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON