URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2016, 17:48

Insuficient! Primăria vrea să reducă la 0,6% impozitul pe clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de anul acesta, impozitul pe clădire se plăteşte în funcţie de destinaţia acesteia. Orădenii care deţin imobile în care se desfăşoară activităţi economice s-au trezit în situaţia de a datora bugetului local şi de 20 de ori mai mult decât în 2015. Dacă pentru o clădire cu destinaţie rezidenţială sau de locuinţă impozitul a fost de 0,1% din valoarea ei, pentru una cu destinaţie nerezidenţială cota a sărit automat la 1%.

Procentul se aplică la valoarea reevaluată a clădirii, respectiv la cea din actele de vânzare – cumpărare sau construire dacă acestea nu sunt mai vechi de cinci ani. În cazul în care proprietarul nu şi-a reevaluat clădirea, impozitul va fi stabilit prin aplicarea penalizatoare a unui procent de 2%.

Pentru exemplificare, în cazul unei clădiri cu destinaţie de birouri pentru care în 2015 proprietarul a datorat bugetului local impozit de circa 3.000 lei, prin schimbarea modului de calcul suma a crescut 40.000 lei.

Mai jos nu se poate

În urma protestelor orădenilor afectaţi, conducerea municipalităţii ia în calcul diminuarea cotei de impozitare de 1% la 0,6%. "Reducerea cotei de impozitare la 0,6% este o măsură care va atenua povara fiscală dar care nu va dezechilibra semnificativ bugetul local", a declarat city managerul Eduard Florea (foto dreapta), marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform estimărilor, impozitarea cu 1% a clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice va aduce municipalităţii un venit de 2 milioane lei pe an. Altfel spus, fiecare reducere cu 0,1% a cotei de impozitare înseamnă o pierdere de 200.000 lei pentru bugetului local.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că o cotă de impozitare sub 0,6% este dificil de asumat în condiţiile în care veniturile şi cheltuielile oraşului pe 2016 au fost deja stabilite. Mai mult, în baza noilor reglementări fiscale, oraşul a pierdut venituri importante din impozitarea progresivă a celei de a doua şi a treia proprietăţi, supraimpozitarea imobilelor cu o suprafaţă de peste 150 metri pătraţi şi altele. "Dacă scădeam procentul mai jos de 0,6% puneam în pericol bugetul local", a afirmat viceprimarul Huszar Istvan (foto stânga).

Mult de la puţini

După cum era de aşteptat, orădenii care deţin clădiri nerezidenţiale spun că reducerea este binevenită, dar nu suficientă. "O cotă de impozitare de 0,6% este mai convenabilă decât 1%, dar este în continuare foarte mult", a declarat un orădean. Potrivit acestuia, localităţi precum Cluj, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Braşov sau Piatra Neamţ, aplică o cotă de impozitare de 0,2%, reprezentând pragul minim prevăzut de Codul Fiscal. Altfel spus, persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale vor datora impozite de trei ori mai mari decât locuitorii oricărui oraş dezvoltat cu care municipalităţii orădene îi place să se compare.

"Probabil că acolo Consiliul Local a acceptat mai uşor pentru că, fiind mai mulţi contribuabili, şi costurile de administrare se împart la mai mulţi. Problema este că la noi, unde ai mai puţini plătitori, dacă îi supraimpozitezi nu faci decât să pui presiune pe creşterea chiriilor şi reduci şi mai mult atractivitatea oraşului", a spus orădeanul.

"0,6% este enorm"

De aceeaşi părere este şi Gheorghe Hodorog, proprietarul unei clădiri de birouri din zona Parcului 22 Decembrie. "Chiar şi 0,6% este enorm. Numai anul trecut, fără să mişte un deget, Primăria a încasat 37.000 de euro din impozitul pe salarii plătit de firmele care stau în chirie în clădirea pe care am construit-o eu pe credit. Nu cred că a câştigat atâta din parcare supraterană pe care a construit-o în Parcul Traian!", a declarat Hodorog.

Proprietarii de imobile cu altă destinaţie decât de locuinţă sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât reducerea cotei de impozitare se va aplica doar în 2016, municipalitatea urmând să uniformizeze în anii următori, treptat, cota de 1% datorată de proprietarii persoane juridice şi cea de 0,6% promisă proprietarilor persoane fizice la o medie care va fi stabilită ulterior. Astfel, impozitul datorat de orădeni va creşte în vreme ce impozitul firmelor va scădea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@Tina
Ar trebui sa ii intrebi lucrul asta pe cei de mai jos :) Desi stie toata lumea raspunsul :)) Vrei sa iti soptesc? :)
Postat 18 Februarie 2016, 11:13 de hateretards
@h ..retards...
Cine te plateste pe tine??? 0 gheseft...ai trei variante..ori...ori..ori..
Postat 17 Februarie 2016, 23:14 de Tinas
Stampede
Da,solutia e sa ne mutam la tara, cu conditia sa o facem mai repede decit va putea absorbi Oradea comunele invecinate...solutie temporara,pecinginea va fi de neoprit,oricum
Postat 17 Februarie 2016, 15:27 de excalibur
EXAGERAT
Se pare ca Primaria vrea un razboi cu firmele de apartament. In curand vom vedea cate dintre aceste firme vor mai avea sediul in Oradea. Taxele sunt exagerate la nivelulul unui oras mediocru din punct de vedere al puterii de cumparare si al salariilor. Desi am o simpatie pentru liberalism, ceea ce se intampla acum este un "jihad" impotriva fimulelor cu sediul fiscal in Oradea si au proprietar persoana fizica. Mai mult, taxa aceasta e nedeductibila pentru firma, pentru ca ea trebuie platita de persoana fizica proprietar chiar daca acel proprietar nu incaseaza nimic de pe urma firmei. (mai sunt situatii in care proprietarul apartamentului nu este si asociat in firma). Este anormal, mai ales cand discutam de sume mai mari. Personal ma gandesc sa ma mut la tara sau afara din tara, atat cu firma cat si cu domiciliul. Si la persoane fizice e o problema terenul si gradina unei case. Impozitele sunt tot mai mari in schimb serviciile publice au ramas la acelasi nivel mediocru.
Postat 17 Februarie 2016, 14:51 de 1oradean
TVA
Ar trebui sa plateasca impozit pe cladiri DOAR persoanele fizice,pe motiv ca le tin degeaba si nu produc nimic.Ca la tva.O firma are activitate ,plateste taxe statului,ia credite... ar putea fi scutita de impozit pe cladiri.Eventual persoana fizica care isi inchiriaza locatia unei firme ,sa beneficieze de scutire/deducere.Cam pe DOS
Postat 17 Februarie 2016, 13:00 de excalibur
Aberatii Cod fiscal
Una dintre aberatiile noului cod fiscal este egalitatea intre o persoana fizica si una juridica la detinerea da constructii nerezidentiale. Un proprietar persoana fizica nu deduce T.V.A. la constructia cladirii, nu poate sa amortizeze constructia(adica nu se deduce din impozit valoarea constructiei), nu are acces la diferite fonduri nerambursabile, si nu in ultimul rand veniturile din chirii sunt taxate de circa trei ori mai mult la o persoana fizica fata de una juridica. Mai exact o persoana fizica plateste impozit chirii 16% plus cas 5,5% plus cass, iar o persoana juridica plateste 1-2 % impozit chirii , plus 5 % dividende. Din cauza ca proprietarii persoane fizice nu au reprezentanti , s-a ajuns ca acestea sa fie loviti urat de catre legiuitor. Nu poti sa pui egalitate intre proprietar persoana fizica si un proprietar persoana juridica. Daca se doreste egalitate intre cele doua situatii ar trebui ca si persoanele fizice sa aiba facilitatile fiscale pe care le au persoanele juridice. Cu privire la scaderea cotei de impozitare, suntem departe fata de realitatea economica , mai ales daca se are in vedere cele scrise mai sus.Acest cod fiscal trebuie refacut si reanalizat.Nu trebuie ca o parte importanta din societate sa fie loviti pe nedrept.
Postat 17 Februarie 2016, 12:48 de TVJ
Nelamurire
Persoanele fizice care detin in proprietate o locuinta, aceasta fiind in acelasi timp si sediul unei firme care nu desfasoara activitate economica in locuinta si firma nu suporta utilitatile(ci proprietarul), cum sunt impozitate? Cu noul 0,6% sau cu 0,1%? Poate intrebati voi ziaristii pe careva, ca nici legea, nici normele de aplicare nu transaza clar acest aspect.
Postat 17 Februarie 2016, 12:40 de ferfeleaga
mincinosii manipuleaza
andy, degeaba incerci sa le explici postacilor de mai jos cum stau lucrurile ca ei sunt aici doar pentru a manipula si prosti cetatenii. Orice argument ai aduce vor veni cu o minciuna foarte frumos scrisa pe care ai putea-o si crede daca nu te documentezi putin.
Postat 17 Februarie 2016, 12:11 de hateretards
@windos
Cand construiesti o cladire de birouri si o inchiriezi, inseamna ca prestezi deja o activitate comerciala. Daca vrei deducere fa-ti PFA daca nu atunci suporta consecintele. Cum adica plateste un impozit dupa ce a fost impozitat pe acei bani ? Plateste impozit pe veniturile obtinute din inchiriere si impozit pe cladire si teren. Sunt 2 lucrusi distincte. La fel face si o firma : plateste impozit pe profit (sau venit) si impozit pe cladire si teren. Singura diferenta e deducerea cheltuielilor dar de asemenea functionarea unei firme necesita cheltuieli, implica controale etc
Postat 17 Februarie 2016, 09:46 de andy
Mai jos nu se poate?
Cresterea salariilor cu 30% in toata administratia locala este obligatorie si executorie?? Poate le-ar ajunge banii...
Postat 17 Februarie 2016, 09:37 de excalibur
mea culpa
Aveti dreptate. Nu e o scuza faptul ca mi-am luat informatia de pe un site de incredere care prezenta o situatie comparativa. Intre timp Clujul a redus cota de la 1% la 0.2% (la fel si Alba Iulia a redus de la 1.3 la 0.6). In schimb Constanta are 1.3%, Arad 0.6%, Timisoara 0.6%, Tg Mures 0.65%. Acestea sunt verificate pe site-ul primariilor. Dar tot nu mi-ati raspuns la discriminarea existenta intre persoane fizice si juridice care detin spatii comerciale sau administrative (nu vorbim aici de sediile fara activitate).
Postat 17 Februarie 2016, 09:23 de andy
Diferenţa între simplu şi simplist este un uşor retard
Vine câte un caraghios care nu se ştie cum de a reuşit să-şi ia Bacalaureatul și face comparații la impozitare între persoanele fizice și cele juridice ... fără să știe nici măcar un aspect elementar, acela că persoana fizică plătește un impozit după ce a fost deja impozitat pe acei bani, în timp ce persoana juridică plătește înainte de orice altă impozitare, iar cuantumul achitat îl deuce pe cheltuieli !!! De aceea trebuie să apară o diferență între cele două categorii, mai mult decât atât, impozitul pe nerezidențialele pesoanelor fizice nefiind unul pe propietate, ci pe activitate ...
Postat 17 Februarie 2016, 08:58 de WinDos
@andy
Pune mana pe carte..0.2 cluj.. 0.2 Baia Mare.. 0.2 Bucuresti...BOLOJANE esti prost dac nu pui 2 la suta ..sa se uite toata tara cu mirare la tine ce sprincene ai..bravo tata ai mai data o palma la *
Postat 16 Februarie 2016, 22:43 de Tinas
@andy vezi ca lumea ar putea crede ca nu esti prost...
Cluj e 0.2% pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice, daca oradea reduce limita la 0.6% ramane cu 300% mai mare decat la cluj si la Bucuresti. mai intai citeste nu dezinforma
Postat 16 Februarie 2016, 21:37 de Florin25
Bigger,deeper,faster
Statul roman este o organizatie careia i s-a ingaduit niste procente din megaspolierea acestei tari si natiuni.Interpusii sunt cabotinii care ne conduc. Avanpostul e bnr.Sforarii sunt ceva mai sus, o sa-i vedem cind se vor risipi norii.Cercul se inchide incet,incet.Istoria intra pe fagasul ei firesc.SLAVERY
Postat 16 Februarie 2016, 21:27 de excalibur
date corecte
windos, florin25 - dati informatii corecte: Timisoara 0.6%, Cluj 1%, Constanta 1.3%. Deci nu Oradea e cel mai sus. In alta ordine de idei de ce dl Homorog sa plateasca 0.1% impozit si firmele sa plateasca 1%? Ambii fac afaceri, pt ca daca ai construit o cladire cu scopul de a o inchiria atunci inseamna ca ai facut-o in scop comercial. De ce sa ai statut diferit fata de firme -ca sa poti practica chirii mai mici? ee discriminatoriu. Unde vad eu problee e la sediile de firme declarate la domiciliu administratorului.
Postat 16 Februarie 2016, 19:50 de andy
lolec si bolec...desene animate
0.6% pune in pericol incompetenta voastra nu bugetul local... daca ati fi corecti ati enumera cu cat au cresut toate impozitele locale, dar e mult mai simplu sa spuneti doar ce va avantajeaza ca sa jupuiti cetatenii pentru a avea bani pentru afaceri care ar trebui sa le faca mediul privat si nu admisntiratia locala vezi aquaparcul lu' peste. despre tampeniile estimate de cei doi nu prea avem ce vorbi...e de notorietate cum faceau bugetele anii trecuti si care era diferenta dintre bugetat si realizat.
Postat 16 Februarie 2016, 19:30 de Florin25
Cu 0,6% va fi, oricum, cel mai mare din RO !!!
A trebuit să vină "liberalul" Blaga, ca să-i "traducă" edilului şef că orice procent la impozitare se reflectă în cel electoral !!!
Postat 16 Februarie 2016, 18:29 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON