URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 17:30

Inspectorii sanitari-veterinari pregătesc controalele de Paști: Atenţie ce alimente cumpăraţi şi de unde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor vor face şi în acest an obişnuitele controale premergătoare perioadei Paştelui.

Va fi verificată respectarea condiţiilor sanitare de către operatorii care desfăşoară activităţi de producere şi comercializare a cărnii (unităţi de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie), activităţi de comercializare a alimentelor (depozite şi magazine) sau de alimentaţie publică (restaurante, cantine, braserii, baruri etc).

De asemenea, se vor face controale şi în pieţele agroalimentare şi în locurile special amenajate unde va fi permisă sacrificarea mieilor.

Câteva "ponturi"

În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie mai atenţi la achiziţionarea alimentelor, şi în special a celor specifice (ouă, carne de miel, carne de curcan, peşte produse lactate, cozonaci şi produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situaţii nedorite.

Tot pe această cale, inspectorii solicită cetăţenilor să îi informeze dacă au cunoştinţă despre existenţa unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislaţiei privind siguranţa alimentară.

DSVSA aminteşte şi câteva "aspecte pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere atunci când achiziţionează alimente".

Astfel, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător.

Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate.

Nu se recomandă achiziţionarea de ouă din surse/locuri/ gospodării necunoscute, care nu au inscripţionate informaţiile legale, sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariţiei unor tulburări gastrointestinale severe având ca agent etiologic salmonella spp.

Atenţie la cărnuri!

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud de la producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare numai în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă (pungi, hârtie cerată alimentară etc) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică,etc).

Pe perioada expunerii la vânzare şi a comercializării, produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliţă etc), preţul produsului etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să provină numai din abatoare autorizate, înscrise pe site-ul ANSVSA, şi să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă) de către un medic veterinar.

Mărcile sunt ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în mijloc numărul de autorizare al unităţii de sacrificare,  în partea superioară inscripţia "România", iar în cea inferioară inscripţia CE sau EC.

Carnea de miel/ied trebuie marcată cu o ştampilă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în partea superioară având inscripţia "România", la mijloc codul centrului "BH", iar în partea inferioară inscripţia "controlat sanitar veterinar".

Comercializarea pe stradă a acestor produse este interzisă, fiind pedepsită cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea lor.

Reclamaţi aici

Cetăţenii care sesizează nereguli în comerţul cu produse alimentare specifice perioadei pot informa autorităţile sanitare veterinare din întregul judeţ fie la sediile DSVSA, fie telefonic.

  1. Sediul DSVSA Bihor – Oradea, str. Ion Bogdan 37, centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141
  2. Sediul CSVSAO Oradea 1, din Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 21 (incintă P-ţa Agroalimentară Cetate), pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245
  3. Sediul CSVSAO Tileagd – Aleşd din Oraş Aleşd, str. Bobâlna nr. 3 – incintă Primăria Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738
  4. Sediul CSVSAO Marghita Valea, din municipiul Marghita, str. Crişan nr. 2, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739
  5. Sediul CSVSAO Beiuş - Ştei, din municipiul Beiuş, Aleea Moţilor Bloc AN 5 pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720
  6. Sediul CSVSAO Salonta Tinca , din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4 – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743, pentru zonele Salonta, Tinca

Activitatea acestor centre de permanenţă este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA, ce îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program ce este afişat la fiecare centru de permanenţă.

Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum şi a circumscripţiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la call center-ul ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON