URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 26 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
12 Aprilie 2019, 17:30

Inspectorii sanitari-veterinari pregătesc controalele de Paști: Atenţie ce alimente cumpăraţi şi de unde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor vor face şi în acest an obişnuitele controale premergătoare perioadei Paştelui.

Va fi verificată respectarea condiţiilor sanitare de către operatorii care desfăşoară activităţi de producere şi comercializare a cărnii (unităţi de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie), activităţi de comercializare a alimentelor (depozite şi magazine) sau de alimentaţie publică (restaurante, cantine, braserii, baruri etc).

De asemenea, se vor face controale şi în pieţele agroalimentare şi în locurile special amenajate unde va fi permisă sacrificarea mieilor.

Câteva "ponturi"

În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie mai atenţi la achiziţionarea alimentelor, şi în special a celor specifice (ouă, carne de miel, carne de curcan, peşte produse lactate, cozonaci şi produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situaţii nedorite.

Tot pe această cale, inspectorii solicită cetăţenilor să îi informeze dacă au cunoştinţă despre existenţa unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislaţiei privind siguranţa alimentară.

DSVSA aminteşte şi câteva "aspecte pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere atunci când achiziţionează alimente".

Astfel, pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător.

Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate.

Nu se recomandă achiziţionarea de ouă din surse/locuri/ gospodării necunoscute, care nu au inscripţionate informaţiile legale, sau care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariţiei unor tulburări gastrointestinale severe având ca agent etiologic salmonella spp.

Atenţie la cărnuri!

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud de la producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare numai în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă (pungi, hârtie cerată alimentară etc) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică,etc).

Pe perioada expunerii la vânzare şi a comercializării, produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliţă etc), preţul produsului etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să provină numai din abatoare autorizate, înscrise pe site-ul ANSVSA, şi să fie marcată cu marcă de sănătate (ştampilă) de către un medic veterinar.

Mărcile sunt ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în mijloc numărul de autorizare al unităţii de sacrificare,  în partea superioară inscripţia "România", iar în cea inferioară inscripţia CE sau EC.

Carnea de miel/ied trebuie marcată cu o ştampilă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în partea superioară având inscripţia "România", la mijloc codul centrului "BH", iar în partea inferioară inscripţia "controlat sanitar veterinar".

Comercializarea pe stradă a acestor produse este interzisă, fiind pedepsită cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea lor.

Reclamaţi aici

Cetăţenii care sesizează nereguli în comerţul cu produse alimentare specifice perioadei pot informa autorităţile sanitare veterinare din întregul judeţ fie la sediile DSVSA, fie telefonic.

  1. Sediul DSVSA Bihor – Oradea, str. Ion Bogdan 37, centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141
  2. Sediul CSVSAO Oradea 1, din Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 21 (incintă P-ţa Agroalimentară Cetate), pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245
  3. Sediul CSVSAO Tileagd – Aleşd din Oraş Aleşd, str. Bobâlna nr. 3 – incintă Primăria Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738
  4. Sediul CSVSAO Marghita Valea, din municipiul Marghita, str. Crişan nr. 2, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739
  5. Sediul CSVSAO Beiuş - Ştei, din municipiul Beiuş, Aleea Moţilor Bloc AN 5 pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720
  6. Sediul CSVSAO Salonta Tinca , din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4 – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743, pentru zonele Salonta, Tinca

Activitatea acestor centre de permanenţă este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA, ce îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program ce este afişat la fiecare centru de permanenţă.

Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum şi a circumscripţiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la call center-ul ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2706 RON
  • 1 EUR = 4.7216 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON