URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2020, 13:50

Îngrijorător: Numărul incendiilor din Bihor este în creștere. Cele mai multe se petrec în mediul rural, din cauza instalațiilor electrice

Bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana pentru anul 2019 arată că pompierii au fost chemaţi să intervină la 2.782 de situaţii de urgenţă, cu 75% mai multe decât în anul precedent.

Potrivit raportului prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, de colonelul Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Crişana, în 2019, în Bihor, s-a dat alarma pentru 14.809 misiuni, adică o medie de 40 de misiuni pe zi. În 2018, numărul total de misiuni a fost 12.422, cu 19% mai puţine.

Din numărul total, cele mai multe misiuni, 9.460 la număr, au fost urgenţe medicale care au necesitat intervenţia echipajelor SMURD, un număr de 2.782 au fost intervenţii ale pompierilor, iar 2.387 au fost exerciţii şi recunoaşteri în teren.

"Comparativ cu anul 2018 a fost înregistrată o creştere semnificativă a numărului de intervenţii în situaţii de urgenţă, altele decât cele medicale cu 74,85%, de la 1.591 în anul 2018 la 2.782 anul trecut. Creşterea este explozivă, uitându-ne şi la cifrele din anii anteriori", a declarat Caba.

Mai multe la ţară

Între cele 2.782 de intervenţii ale militarilor, 1.121 au fost misiuni de stingere a incendiilor, din care 561 au fost incendii la imobile sau vehicule (în 2018, numărul lor a fost de 322), iar 560 au fost incendii de vegetaţie (faţă de 292, în anul 2018).

Din numărul total de incendii izbucnite anul trecut în Bihor, cele mai multe (58%) s-au produs în mediul rural, iar cauzele cele mai frecvente sunt instalaţiile electrice defecte, improvizate sau lăsate sub tensiune fără supraveghere (179 de incendii provocate din aceste motive anul trecut), focul deschis, fumatul, coşurile de fum defecte sau necurăţate, mijloace de încălzire defecte sau nesupravegheate.

În incendiile din 2019, şapte bihoreni au murit, 26 au fost răniţi, iar 47 de persoane au fost salvate de pompieri.

Timpii de răspuns

Pe lângă incendii, echipajele ISU Crişana au mai fost chemate de 298 de ori la inundaţii, de 46 de ori pentru asigurarea unor evenimente publice, de 34 de ori pentru asanarea şi distrugerea de muniţii neexplodate şi de 101 ori în alte situaţii, precum salvări de animale.

Echipajele SMURD au fost şi ele mai solicitate decât în anul precedent. Cele 9.640 de intervenţii, în medie 26,4 pe zi, au fost cu 8% mai multe decât în 2018.

Timpul mediu de intervenţie al echipajelor ISU Crişana a fost, anul trecut, de 12 minute şi 6 secunde pentru stingerea de incendii. Echipajele de prim ajutor calificat au ajuns în 6 minute la cazurile din mediul urban, respectiv în 15 minute şi 39 de secunde la cele din mediul rural, iar echipajul de terapie intensivă mobilă a intervenit, în medie, în 7 minute şi 22 de secunde în oraşe, respectiv în 22 de minute şi 10 secunde la cazurile petrecute în mediul rural.

Bilanţul de anul trecut al ISU Crişana mai arată că la Centrul de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă, cursurile au fost absolvite de un număr de 110 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON