URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2010, 16:49

Înfiinţarea unei staţiuni la Padiş, blocată de ecologişti în instanţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni", Mihai Togor, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o reprezintă a decis să atace în instanţă o hotărâre dată de Consiliul Local Budureasa în urmă cu câteva săptămâni, care viza trecerea în intravilan a unui teren de 86 de hectare, "pentru construirea unei aşa zise staţiuni".

"Introducerea în intravilan s-a făcut printr-o sumă de ilegalităţi cu iz penal săvârşite de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, dar au existat şi acte false vizate de Oficiul de Cadastru. Avem răspuns de la Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care demonstrează că acolo este zonă de conservare specială, dar nici Prefectura, care a dat aviz de legalitate hotărârii deşi am demonstrat cu acte că e ilegală, nici Consiliul Judeţean, unde am făcut plângere, nu ni l-au luat în considerare", a acuzat Mihai Togor.

Ca atare, CRSE a luat deja legătura cu o firmă de avocaţi din Cluj care reprezintă ecologiştii şi în dosarul Roşia Montană şi va deschide un proces în care va cere atât anularea hotărârii de Consiliu Local, cât şi a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean firmei care doreşte înfiinţarea staţiunii.

"CJ ne-a trimis un răspuns hilar, desconsiderând, pe lângă Ministerul Mediului şi ANPM, şi Ordinul 552/2003, privind zonarea interioară a parcurilor naţionale şi naturale, din care reiese clar acolo este o zonă de conservare specială şi nu pentru dezvoltare durabilă", a mai spus Togor.

Preşedintele CRSE a criticat faptul că, în loc să investească în staţiunile existente, autorităţile se încăpăţânează să construiască altele noi. El a afirmat că ecologiştii se vor opune "oricărui fel de investiţii în zona protejată", cerând anularea celor două acte în instanţă. "Vom merge până la împiedicarea obţinerii unui acord de mediu", a avertizat Togor, subliniind că şi Coaliţia Natura 2000, formată din ONG-uri româneşti ce se ocupă de ariile protejate, va protesta pentru rezolvarea acestei probleme, în plan naţional. Nu este exclus ca ecologiştii să iasă chiar în stradă pentru a-şi atinge scopul.

Staţiunea lui Berlusconi

Proiectul la care se referă Togor este desfăşurat de Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş, care promite aici dezvoltarea primei zone eco-turistice la standarde europene din Munţii Apuseni, de 4 stele, cu pârtii de schi de 12 kilometri funcţionale pe tot parcursul anului şi peste 3.000 de locuri în hoteluri, vile şi pensiuni.

Investitorii susţin că staţiunea se va integra în ecosistem, nu va afecta mediul, şi că dezvoltarea zonei se va face după arhitectura locului şi fără să se taie vreun copac. Potrivit proiectului, circa 30 de hectare vor fi împădurite, vor fi protejate cursurile de apă, iar aleile vor avea pavele perforate, pentru evacuarea apelor rezultate din ploi sau topirea zăpezii. Investiţia va crea peste 600 de locuri de muncă.

Printre investitori se numără şi premierul italian Silvio Berlusconi, asociatul său Vincenzo di Palla, grupul francez Vinci, unul dintre cei mai mari antreprenori din Europa, dar şi fonduri de investiţii imobiliare din Anglia şi România. Totodată de proiect se leagă şi numele lui Viorel Pop, patronul Cibela Group.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
pt ala de isi zice popa viorel
Stimata doamna Marinescu. Ma intreb daca v-ati informat corect si complet atunci cand ati semnat acest articol. Din pacate singurul ziar care s-a informat corect si care a dat si drept la replica celor care se ocupa de proiect a fost Adevarul. Restul au preferat sa insire jumatatile de adevar ale asa-zisilor ecologisti si sa reia ca niste papagali informatii vechi si eronate. RUSINE!!!!
Postat 16 August 2010, 17:09 de doru
pt ala de isi zice popa viorel
Ha ha ha, ma faci sa rad, Togor si coloana vertebrala.... pe ce lume traiesti tu oare mai asta care nici macar nu ai curaj sa iti dai numele. Pai normal ca pe Togor nu il intereseaza teren acolo ca ii dau fratii Micula destul. trebuie sa fii cel putin naiv sa mai pui botul la ce zice Togor.
Postat 16 August 2010, 17:06 de doru
primarii nostri
Pe d-l Togor nu-l intereseaza teren acolo pentru ca a primit o oforta mult mai mare de le acest recidivist si spagar dar a refuzat-o categoric. Din fericire d-l Togor face parte din categoria de oameni cu coloana vertebrala si cu simt de raspundere nu ca dumneavoastra domnilor primari, RUSINEEE VOUA.
Postat 11 August 2010, 19:32 de popa viorel
vreau sa traiesc
pentru a linisti spiritele incinse cand organizati in aer liber dansuri sarbesti, grecesti invitati ansambluri folclorice,promovati turismul in Oradea...restul nu ne intereseaza Politia sa si faca jobul e o vorba sanatosa nu va amestecati cu lupi ca ajungeti sfasiati.......am uita sa dansam sa ne mai si distram cu BUN SIMT. SANATATE!
Postat 08 August 2010, 16:11 de asa da as nu
da interesant .... le au vazut!
cata invidie , neinvestirea baniilor sigur va duce la un blocaj in caz de calamitate, construiti fratiilor ca daca vine razboilul orasele vor cadea si sincer ne vom refugia in munti unde se vor arde casele si pe urma urcam in pesteri...atata invide extraordinar...nu mai traiti lasati pamantul sa se simta bine...ce ilar extraordinar! tot haosul vine de la cei pe care ii platim BUGEATRI care avizeaza in Olanda casele sunt identice: culori, inaltime..eiau stiut ce vor de la inceput...nu exista invidie, la noi nu! se poate! comitem DISCRIMINARE continuata negru pe alb incalcam legea ca TIGANI nu avem LEGE si urlam ca ROMI sunt cum sunt! eu cred ca e genetic acest haoss ne e in sange... ca un blestem suntem sortiti sa traim rataciti independenti conform vointei nu legii.
Postat 08 August 2010, 15:55 de wow
Bravo.
sper sa nu se construiasca acolo nimica, si asa sa distrus mult, daca vor da turisti romani acolo, vor distruge si ce nu a fost distrus, trebuie oprit furtul de lemn de acolo si construirea de case de vacanta ilegale. sper ca spaga sa nu invinga si acolo.
Postat 06 August 2010, 11:39 de Marius
Înfiinţarea unei staţiuni la Padiş, blocată de ecologişti în instanţă
pina ce in acesata asa zisa TARA nu se raspunde pentru o semnatura la noi se poate face orice AS INCERCA SA FAC O LEGE PRIN CARE DACA TI-AI PUS SEMNATURA UNDEVA RASPUNZI,si raspundereat sa inceapa din start cu 3 ani pierderea lbertatii.POATE CA AVEM ACEASTA LEGE DAR PROBLEMA E CA AVEM UN PRESEDINTE...DE ANI DE XILE,TOTI SE TERMINA CU "ESCU" PINA NU VINE UNU CARE SE TERMINA CU "EPES"PINA ATUNCI MURIM DE FOAME CU ACTE IN REGULA...DIN PACATE...
Postat 05 August 2010, 22:31 de pocok
Togor
Daca primeai si tu o parcela de teren acolo(ca multi altii) ai mai fi facut taraboiul asta, Togor?Gurile rele spun ca de aceea te opui cu atata inversunare acestui proiect, pt ca ti-ai fi dorit ft mult o parcela acolo, dar esti prea neinsemnat, ca s-o fi primit,chiar si pe bani.
Postat 05 August 2010, 20:33 de Botronea
din padis
Toata stima pentru d-l Togor si echipa lui. Daca ar fi mai multi oameni in tara asta ca ei. Mult succes
Postat 05 August 2010, 18:47 de cristi matei
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON