URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2019, 13:21

Inculpat la secret: Șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dar n-a zis nimănui și va fi suspendat! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Controversatul șef al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Călin Puia – detaşat acum la Direcţia Tehnică a CJ Bihor - , a fost trimis în judecată la finalul anului 2016 pentru abuz în serviciu, dar a ascuns acest lucru, în complicitate cu Serviciul Juridic al instituţiei, pentru a nu fi suspendat din funcţie.

Dezvăluirea a fost făcută, joi seară, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, în cadrul emisiunii Vocile Bihorului de la Digi24 Oradea.

Abuzurile de pe Lalescu

"Din 12 decembrie 2016, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Conform statului funcţionarului public, când a luat la cunoştinţă trebuia să ne informeze şi să intervină suspendarea de drept a dumnealui din funcţia publică şi, automat, şi din funcţia de director. Practic, dânsul a stat doi ani de zile pe acest post fără să spună la nimeni, atât dumnealui cât şi serviciul juridic de la DGASPC, nu a informat pe nimeni că a intervenit această problemă. Ca urmare, doi ani de zile a semnat acte şi a luat banii, a luat salariu, neavând dreptul conform legii", a afirmat Ioan Mang în emisiunea lui Bogdan Băcilă.

BIHOREANUL a verificat afirmaţiile lui Mang și se confirmă. Pe portalul Tribunalului Bihor, Călin Puia apare ca "inculpat" în dosarul întocmit pentru abuzurile, bătăile şi torturile de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea (CPCPPO) de pe strada Traian Lalescu – despre care BIHOREANUL a scris în articolul "Complici la tortură" -, iar trimiterea în judecată a fost făcută, într-adevăr, la finalul anului 2016.

Suspendare de drept

De atunci, dosarul a rămas în camera preliminară. Încheierea publicată, pe 21 decembrie 2018, pe portalul Tribunalului Bihor, arată că urmează începerea judecăţii, împotriva mai multor persoane care supravegheau Centrul de pe Traian Lalescu şi din DGASPC Bihor. Faţă de inculpatul Puia Lucian Călin judecata va începe "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare (…) şi infracţiunii de abuz în serviciu".

În emisiune, Ioan Mang a subliniat faptul că Puia trebuia să fie suspendat din funcţie încă din 2016.

Într-adevăr, potrivit Statutului Funcţionarului Public, "raportul de serviciu de suspendă de drept (…) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h)", adică inclusiv infracţiuni "de serviciu sau în legătură cu serviciul".

Cum, trimiterea în judecată a fost dispusă la finalul lui 2016, de atunci trebuia să fie suspendat şi raportul de serviciu al lui Puia. 

"Parchetul spune că nu avea obligaţia să ne înştiinţeze. Parchetul a trimis informare către DGASPC, la Serviciul Juridic, şi domnului Puia. Ei nu ne-au informat", a spus Ioan Mang.

Acte nule?

Mang a spus că, marţi, 15 ianuarie, în şedinţa ordinară Călin Puia va fi suspendat din funcţie.

"Ca urmare, noi săptămâna viitoare, marţi, în Consiliul Judeţean, va trebui să decidem suspendarea dumnealui până la judecarea cauzei. Dacă instanţa va spune că e nevinovat o să revină, dar asta poate dura şi ani de zile", a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, subliniind că informaţia privind trimiterea în judecată a lui Puia a ajuns la conducerea judeţului abia în această săptămână.

Vicepreședintele CJ a mai spus că, deocamdată, Serviciul Juridic al CJ Bihor nu a putut spune clar ce se întâmplă cu actele semnate de Puia în cei doi ani în care trebuia să fie suspendat. "Astăzi oricine dacă dă în judecată DGASPC pentru o decizie luată de directorul Puia în aceşti doi ani, ea este nulă de drept şi ne va câştiga în instanţă şi va trebui să şi suportăm penalităţile pe care ni le va impune instanţa. E o problemă delicată, de care am luat cunoştinţă abia azi, am fost informat de Serviciul Juridic al Consiliului Judeţean", a spus Mang, adăugând, totuşi, că speră să nu intervină nulitatea tuturor actelor făcute de Puia căci s-ar crea o situaţie foarte complicată la DGASPC Bihor.

Despre această prevedere din legea funcţionarilor publici, care instituie suspendarea de drept în cazul trimiterii în judecată, Mang a spus că nu ştie "dacă e o lege dreaptă": "PSD anul trecut a încercat să modifice legea, dar a fost respinsă de Iohannis. Ca urmare ea trebuie aplicată".

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze, vineri, telefonic pe Călin Puia, fără succes. Până la transmiterea acestui articol, Puia nu a răspuns nici la mesajul transmis de reporter.

"Ne bate cu bastonul"

În noiembrie 2013, în articolul "Complici la tortură", BIHOREANUL scria cum luni întregi directorul DGASPC Călin Puia şi adjunctul Szarka Arpad au încercat să muşamalizeze bătăile şi abuzurile de toate felurile de la Centrul din strada Traian Lalescu.

Brutalităţile din CPCPP Oradea ieşiseră la iveală în octombrie 2013, când aşezământul din strada Traian Lalescu a fost vizitat de reprezentanţii unui ONG din Capitală, Centrul pentru Resurse Juridice, care au dezvăluit că minorii sunt "abuzaţi fizic şi emoţional" chiar de educatori, pedagogi şi supraveghetori. CRJ a citat şi din declaraţiile celor 17 adolescenţi internaţi: "Am fost dat cu capul de pereţi, călcat în picioare", "Domnul C. ne-a băgat cu mâinile la uşă", "Domnul M. ne bate cu bastonul", "Şeful de centru a bătut un copil cu genunchii în burtă până a căzut pe jos".

Raportul consemna că minorii sunt închişi noaptea în dormitoare şi obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi. Cel mai înfiorător, un copil cu dizabilităţi psihice a fost violat fără ca supraveghetorii să intervină şi fără ca apoi să fie mutat în alt centru, în siguranţă.

BIHOREANUL a dezvăluit detalii dintr-un raport care ajunsese cu câteva luni înainte de izbucnirea scandalului la conducerea DGASPC, raport care cuprindea mărturiile şocante ale copiilor şi tinerilor din Centru, care îi şi demascau cu nume pe supraveghetorii care i-au abuzat. Nici aşa, Puia nu i-a denunţat pe aceştia.  

Director controversat

Pe de altă parte, noua conducere a CJ Bihor i-a adus, în ultimii doi ani şi jumătate, mai multe acuze publice lui Puia şi a înfiinţat comisii de disciplină care să arate că nu-şi îndeplineşte rolul aşa cum ar trebui.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Puia a fost detaşat a doua oară, de data aceea pe postul de director adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, de către aleşii puterii din CJ.

Oficial el a primit postul deoarece ar fi mare nevoie de cunoştinţele sale în aparatul propriu al Consiliului Judeţean, însă este ştiut faptul că şefii CJ consideră că acesta a comis nelegalităţi în fruntea instituţiei, atât preşedintele Pásztor Sándor cât şi vicepreşedintele Traian Bodea dezvăluind în conferinţe de presă că instituţia a încheiat contracte pe bandă rulantă, prin achiziţie directă, cu firme preferate.

Citeşte şi: 

Complici la tortură: Dovezi zdrobitoare că şefii DGASPC au acoperit bătăile şi violul din Centrul de plasament

Nu se lasă! Consiliul Judeţean l-a detaşat din nou pe Călin Puia, punându-l director adjunct la Direcţia Tehnică (FOTO)

Vezi aici și mai jos emisiunea Digi24!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Omisiunea informării consiliului județean din 2016 până acum, din partea direcției ...
... este motiv de suspendare a tuturor celor care, la DGASPC prin mâinile cărora a trecut rezoluția procurorului, au ascuns situația faptică !?! Așa că, atenție Mang ... că și tu te faci vinovat de complicitate cu Puia și cu șefa Serviciului Juridic al direcției !?! Hai, e-liberare !?!
Postat 11 Ianuarie 2019, 17:18 de CrisDumi
Sa vedeti ce urmeaza
Sa vedeti ce va urma dupa ce nici presa nu va mai avea voie sa scrie despre persoanele cercetate!
Postat 11 Ianuarie 2019, 16:09 de MIG
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON