URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2020, 09:01

Incompetenţă la Consiliul Judeţean Bihor: Şefii instituţiei au vrut să scumpească taxele de urbanism, dar n-au putut din cauza propriilor subalterni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Semnele că se apropie finalul de mandat al actualei conduceri a Consiliului Judeţean se înmulţesc de la o lună la alta: angajaţii instituţiei şi cei ai instituţiilor subordonate devin mai indisciplinaţi.

După ce la finele anului trecut preşedintele Pasztor Sandor a fost nevoit să amâne un proiect privind modificarea organigramelor la teatrele Szigligeti şi Regina Maria fiindcă directoarele celor două instituţii, Czviker Katalin şi Elvira Rîmbu, nu au catadicsit să se prezinte la şedinţă pentru a da explicaţii consilierilor, un episod identic s-a petrecut şi la prima şedinţă ordinară a CJ din acest an, desfăşurată marţi.

Scumpiri pe urbanism

Pe primul punct al ordinii de zi a figurat, marţi, un proiect de Hotărâre privind modificarea HCJ 156/29 octombrie 2019, privind aprobarea taxelor şi tarifelor locale pe anul fiscal 2020. Concret, proiectul viza majorarea considerabilă a taxelor practicate de Instituţia Arhitectului Şef, dar şi înfiinţarea unora noi faţă de cele aprobate în toamna anului trecut.

Potrivit proiectului, din acest an, Instituţia Arhitectului Şef ar urma să perceapă o taxă de 200 lei pentru "obţinerea avizelor/acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism (taxa pentru acordul unic)", taxă ce se achită la casieria CJ, care s-ar adăuga taxelor percepute de CJ pentru a obţine avize şi acorduri de la alte autorităţi şi instituţii, precum "operatori de reţele tehnico-edilitare" (apă, canalizare, gaze, termoficare, electricitate, telefonie, TV prin cablu etc).

Totodată, prin proiectul supus dezbaterii marţi, s-ar fi introdus taxe între 150-500 lei pentru emiterea în regim de urgenţă a unor autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare, dar şi o taxă pentru "arhivarea documentaţiilor incomplete depuse în vederea eliberării autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare".

Taxe precum "pentru avizul Arhitectului Şef" ar fi urmat să crească la 75 lei, "pentru formulare utilizate pentru emiterea certificatului de urbanism" la 15 lei, "pentru formularele utilizate pentru emiterea autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare" la 20 lei etc.

Amânate cu o lună

Proiectul iniţiat de Instituţia Arhitectului Şef şi pus pe ordinea de zi de preşedintele Pasztor Sandor nu a mai fost, însă, supus votului, iar asta din cauza însăşi a Arhitectului Şef, Simon Maria, care nu s-a prezentat la şedinţă decât după ce Pasztor a propus, iar consilierii au votat amânarea dezbaterii pe luna viitoare.

Cel care a provocat decizia a fost, însă, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, care a remarcat în proiect o taxă despre care, deşi a fost de două ori vicepreşedinte al CJ, nu auzise niciodată, şi anume "taxa pentru avizul de oportunitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor pentru documentaţia de urbanism", al cărei cuantum fusese propus la nivelul de 150 lei.

"Nu am mai auzit niciodată de aşa ceva. Ce înseamnă aviz de oportunitate al preşedintelui CJ la o construcţie sau la desfiinţarea unei construcţii? Cum explicaţi această "oportunitate"?", a întrebat Avrigeanu, prinzând pe picior greşit atât conducerea CJ, cât şi a Instituţiei Arhitectului Şef.

Marika, venită degeaba 

În condiţiile în care şefa acestei instituţii nu era de faţă, deoarece trimisese în locul său un subaltern, şef de serviciu, care nici nu s-a prezentat, nici nu a ştiut să dea consilierilor explicaţiile cerute, Pasztor a apucat să admită că nici el nu avea habar ce înseamnă această taxă. "Niciodată eu nu am semnat o astfel de taxă. Ce înseamnă?", a vrut şi şeful CJ să ştie.

"Nu noi am făcut propunerea de modificare", a fost tot ce a putut să spună reprezentantul Instituţiei Arhitectului Şef, care a precizat doar că această taxă a fost prevăzută şi în HCJ 156/2019, votată toamna trecută.

Enervat, Pasztor a cerut amânarea dezbaterii proiectului pe luna viitoare, "când va veni şi Arhitectul Şef".

Culmea este că, după ce consilierii şi-au dat acordul pentru amânarea proiectului, Simon Maria (foto) a apărut în sală şi, gâfâind, le-a spus consilierilor că până şi lunga denumire a noii taxe ar fi fost scrisă greşit în proiectul de hotărâre semnat de Pasztor.

Potrivit explicaţiilor lui "Marika", cum i-a spus secretarul judeţului, Carmen Soltănel, în proiect a fost scrisă greşit "taxă pentru avizul de oportunitate al preşedintelui Consiliului Judeţean pentru documentaţiile de urbanism", în realitate fiind vorba despre o taxă pentru avizul preşedintelui unei Comisii de urbanism care se pronunţă asupra proiectelor de construire/desfiinţare construcţii în unităţile administrativ-teritoriale din judeţ care nu au structuri proprii de urbanism.

Cert e că bâlbele şi propria neprezentare în timp util la şedinţa CJ va face ca scumpirea de taxe propusă să fie discutată doar la următoarea reuniune, în februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON