URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2019, 16:27

Incendiu provocat de o aerotermă: Acoperișul unei case, dar și două tone de porumb, arse în Cheresig

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acoperişul unei case și două tone de porumb au ars vineri seară, în localitatea Cheresig. Incendiul a izbucnit din cauza unei aeroterme care a fost lăsată, nesupreavegheată, în funcțiune. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", echipajele Detaşamentului 1 de pompieri Oradea au fost înştiinţate, în jurul orei 20:45, cu privire la un incendiu izbucnit la o locuinţă din localitatea Cheresig, comuna Toboliu. Când forţele de ordine au ajuns acolo, focul se manifesta violent, existând riscul de a se extinde în întreaga casă.

"Incendiul a fost stins în aproximativ 30 de minute de cei 13 pompieri militari mobilizaţi la faţa locului, care au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la încăperile casei şi să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă", se arată în comunicatul ISU.

Pompierii bihoreni susţin că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de o aerotermă lasată nesupreavegheată în tensiune. Flăcările au făcut scrum două tone de porumb, 80 de metri pătraţi de acoperiş şi o fereastră.

N-a fost singurul foc stins de militari în acest sfârşit de săptămână. Vineri, în jurul orei 17:55, un incendiu a izbucnit la o construcţie auxiliară din cadrul unei gospodării din localitatea Oşand, comuna Husasău de Tinca, pentru a cărui stingere au intervenit două echipaje din cadrul Gărzii de Pompieri Tinca.

„În urma incendiului au ars trei grinzi și șipci din structura acoperişului anexei, aproximativ doi metri lemne de foc și o afumătoare improvizată în interiorul construcției afectate de incendiu”, mai precizează comunicatul.

Un alt incendiu a avut loc duminică, la coşul de fum al unei locuinţe situate în localitatea Săldăbagiu de Munte. Incendiul a fost anunţat în jurul orei 22:10, iar pompierii Detaşamentului 2 Oradea au reuşit să-l stingă la doar zece minute după ce au ajuns acolo. Nu s-au înregistrat pagube, fiind arsă doar funinginea din interiorul coșului de fum, care de altfel, a fost și cauza declanșării incendiului. 


Sfaturi de la pompieri

Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Crişana a reamintit mai multe sfaturi de prevenţie împotriva incendiilor, în această perioadă:

- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- Nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune, nesupravegheate;
- Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau  cumpăraţi-vă altele noi;
- Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
- Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
- Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice).
- Evacuaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting  complet resturile de jar.
- Nu amplasaţi afumătoare în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON