URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2017, 11:10

Incendiu la sediul Administraţiei Parcului Natural Apuseni. Flăcările au distrus acoperişul şi o parte din clădire (FOTO)

Incendiu la sediul Administraţiei Parcului Natural Apuseni. Flăcările au distrus acoperişul şi o parte din clădire (FOTO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incendiu violent a izbucnit, marţi, la sediul Administraţiei Parcului Natural Apuseni din localitatea bihoreană Sudrigiu.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, la clădirea din satul bihorean Sudrigiu au fost mobilizaţi nouă militari din cadrul Staţiei de Pompieri Ştei, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.

Când pompierii au ajuns acolo, flăcările ardeau violent la o magazie de lemne, lipită de corpul principal de clădire, şi pe o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi din acoperişul sediului propriu-zis, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la întreaga construcţie. "Forţele de intervenţie au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia încăperilor clădirii, reuşind să împiedice dezvoltarea acestuia în interiorul construcţiei şi la întregul acoperiş, cu o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Operaţiunea de stingere a incendiului a durat circa patru ore, pentru că lemnele din magazia unde a pornit focul au degajat temperaturi înalte şi degajarea cantităţi mari de gaze şi de fum. "Pompierii militari au localizat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia", se mai arată în comunicatul Inspectoratului.

Pagubele incendiului nu sunt deloc mici. Magazia şi 40 de metri steri de lemne depozitate în ea s-au făcut scrum, la fel ca o suprafaţă de 200 de metri pătraţi din acoperiş. De asemenea, s-au degradat mobilierul şi ferestrele încăperii situate sub acoperişul distrus de flăcări. "Cauza probabilă şi împrejurările determinante ale evenimentului sunt în curs de stabilire", a mai transmis ISU Crişana.

UPDATE:

Directorul APNA, Alin Moş, a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, că, deocamdată, nu există nicio explicaţie pentru sursa incendiului. "Focul a pornit în această magazie de lemne, un şopron aflat în afara clădirii, fără sursă de energie electrică şi care erau doar lemne, nimic altceva. Deocamdată, şi noi şi pompierii luăm în calcul orice variantă privind sursa incendiului", a declarat Moş. 

Marţi, acesta era plecat din ţară, alături de alţi colegi, într-o delegaţie în Croaţia. "Colegii care erau aici nici n-au ştiut ce se întâmplă până când un domn a intrat în sediu şi le-a spus că a văzut flăcările de pe şosea", a mai spus Alin Moş. Dacă focul a fost pus de o mână criminală, este greu de spus, pentru că nimeni n-a zărit niciun incendiator.

Pe lângă magazia cu pricina şi acoperişul, a fost distrusă în totalitate şi sala de conferinţe a clădirii. "Acoperişul sălii a fost distrus de flăcări, iar sala de apă. Trebuie refăcută în întregime", a mai spus directorul APNA. În schimb, Administraţia nu a pierdut documente sau aparatură în acest incendiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON