URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2018, 11:32

Fugit în Ungaria, afaceristul orădean Rácz Attila a fost condamnat din nou, la 5 ani de închisoare! Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, achitat

Fugit în Ungaria, afaceristul orădean Rácz Attila a fost condamnat din nou, la 5 ani de închisoare! Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, achitat foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fugit în Ungaria ca să scape de cei 7 ani de detenţie la care a fost condamnat pentru o fraudă fiscală de 87 milioane lei, afaceristul orădean Rácz Attila, considerat creierul celei mai întinse reţele de contrabandă cu combustibil din România, a primit o nouă pedeapsă, pentru altă fraudă.

Tribunalul Braşov a dispus încarcerarea lui pentru o perioadă de 5 ani, sub acuza de constituire de grup criminal organizat, într-un dosar în care DIICOT îl acuză pe afacerist de o pagubă de 25 milioane lei în dauna bugetului public prin importarea a 5 milioane tone de motorină trecută în acte ca reziduuri petroliere, dar vândute la negru pe piaţă.

În respectivul dosar, au fost trimise în judecată în total 17 persoane şi 6 societăţi comerciale, inclusiv fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, prin intermediul a doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, care, la rându-i, ar fi spriinit gruparea.

Să plătească

Prin hotărârea judecătorească a cărei pronunţare a fost amânată succesiv începând din 27 noiembrie anul trecut, Sorin Blejnar a fost achitat de instanţa de judecată, care a stabilit că procurorii nu au reuşit să administreze suficiente probe în dovedirea vinovăţiei lui.

Pe de altă parte, funcţionarii DJAOV Braşov au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare, pedeapsă suspendată condiţionat pe o perioadă de 4 ani. Fostul deputat Vasile Bran a fost şi el condamnat tot la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.

Instanţa a dispus, totodată, ca membrii grupului să plătească în solidar paguba provocată bugetului de stat, în sumă de 24.568.600 lei, la care se vor adăuga majorări, dobânzi şi penalităţi calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii.

Hotărârea Tribunalului Braşov, pronunţată, marţi, nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Braşov.

Dosariada lui Racz

Rácz Attila a dispărut din ţară în toamna anului 2015, chiar înainte ca, pe 27 noiembrie în acelaşi an, Curtea de Apel Bucureşti să-l condamne definitiv la 7 ani de închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care era acuzat că în perioada 2009-2010 a coordonat o grupare care a provocat statului o pagubă de 87 milioane lei, echivalentul a aproape 20 milioane euro.

Prin intermediul unui antrepozit fiscal din Slobozia, grupul lui Rácz achiziţiona motorină tip Euro 5 ca materie primă, scutită de accizare pe motiv că ar urma să fie prelucrată. În realitate, ea era vândută unor benzinării, iar banii obţinuţi din tranzacţii plimbaţi prin conturile altor firme fantomă şi în final scoşi de oamenii lui Rácz cu justificări fictive.

Celebrul afacerist orădean mai este cercetat de structura centrală a DIICOT pentru încă o fraudă de 62 milioane lei comisă prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău, care importa motorină sub pretextul procesării, dar pe care o vindea, iar apoi plimba încasările prin conturile unor firme fantomă şi în final băga banii în buzunar.

În acest dosar, de altfel, la finele anului 2015, anchetatorii i-au reţinut pentru 24 de ore pe patronii rafinăriei, fostul fotbalist Călin Bălaj, italianul Antonino Papalia şi Mérai Katalin, cumnata lui Rácz. Se bănuieşte că afacerea a fost plănuită de acelaşi Rácz Attila, care a scăpat de reţinere pentru că era dispărut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Niciun revizionist la comentarii ?!?
Unul care sa ne explice cat de cinstita si imaculata e Ungaria, tara aflata in top trei cele mai corupte tari din UE, la mare lupta cu Grecia si Bulgaria pt prima pozitie.
Postat 14 Martie 2018, 22:04 de Control_Room
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON