URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2012, 09:10

Încă un scandal religios: Episcopia Ortodoxă acuză greco-catolicii de intrare frauduloasă în biserica din Vintere

"Războiul" dintre ortodocşi şi greco-catolici pe marginea proprietăţilor care li se cuvin continuă în Bihor. De data aceasta este vorba de biserica din satul Vintere, confiscată de la greco-catolicii în 1948 de Statul Român, dar recâştigată, în 2008, printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă, de Episcopia Greco-Catolică a Oradiei. Astfel, credincioşii acestui cult sunt proprietarii de drept ai bisericii.

Ia biserica, schimbă-i yalele

Miercuri dimineaţa, însoţit de jandarmi şi reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice, executorul judecătoresc a pus în aplicare o decizie civilă din 1 noiembrie 2012 care obligă Parohia Ortodoxă să permită comunităţii greco-catolice accesul zilnic în biserică pentru desfăşurarea activităţilor religioase şi, după mai multe încercări eşuate de negociere a unui program alternativ de slujire, a intrat cu forţa în lăcaşul de cult şi a schimbat yalele.

Greco-catolicii au anunţat că decizia de a pune hotărârea în aplicare cu un executor judecătoresc vine după mai multe încercări din ultima perioadă de a negocia cu reprezentanţii ortodocşilor un program alternativ de slujire.

"Din 2008 nu ne-am lăsat în biserică. Nu dorim să creem scandal şi nici să-i evacuăm pe credincioşii ortodocşi, dar dorim să putem să ne ţinem slujbele. De altfel, deşi nu l-am găsit acasă, am lăsat în cutia poştală a parohului ortodox o copie a noilor chei de la biserică", a declarat preotul Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei. De altfel, potrivit comunicatului, executorul judecătoresc va duce un set de chei şi la Episcopia Ortodoxă a Oradiei.

"Menţionăm că Biserica Greco-Catolică nu doreşte ca credincioşii ortodocşi din localitate să rămână fără o biserică în care să se poată ruga şi consideră că soluţia slujirii alternative este, şi în acest caz, calea de urmat. Considerăm că, la fel ca în occident, unde Biserica Ortodoxă celebrează în sute de biserici primite de la Biserica Catolică, celebrarea alternativă este rezolvarea prin care credincioşii celor două culte să nu fie privaţi de a se putea ruga într-un lăcaş de cult", încheie greco-catolicii informarea.

Acuze dure

Folosind un limbaj dur, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a remis şi ea tot miercuri un comunicat de presă în care acuză greco-catolicii de "agresiune antiortodoxă", care urmăreşte "tulburarea echilibrului confesional existent şi periclitând iresponsabil pacea socială". Mai mult, reprezentanţii Episcopiei spun că până şi hotărârile judecătoreşti sunt "părtinitoare".

"După o regie prea bine cunoscută şi deja aplicată în mod perfid şi în alte situaţii (Vălani de Beiuş, Văşad, etc.), în prezenţa forţelor de ordine şi cu executorul judecătoresc de faţă, folosindu-se de hotărâri judecătoreşti părtinitoare, sfidând procesele încă în curs, şi făcând apel la aşa-zişi "credincioşi ortodocşi", în fapt provocatori aduşi anume pentru a crea situaţii conflictuale şi a le exacerba, neuitând să invite şi reprezentanţii presei la scandal, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, la Vintere, în judeţul Bihor, greco-catolicii agresivi au pus, din nou, în pericol pacea socială", se arată în informarea Episcopiei.

Ortodocşii îşi continuă atacul spunând că greco-catolicii au pus la punct un întreg scenariu chemând oameni la biserică, "unde era pregătită începerea scandalului şi filmarea lui", iar apoi "au spart hoţeşte, pe furiş, biserica, intrând fraudulos în lăcaşul de cult".

"Jandarmii şi-au depăşit atribuţiile"

Episcopia Ortodoxă susţine că hotărârea judecătorească pe care se bazează catolicii nu presupune predarea bisericii şi, de altfel, mai există un proces nefinalizat în privinţa lăcaşului din Vintere, cel de plată a despăgubirilor pentru intervenţiile realizate asupra bisericii.

În comunicat de mai precizează că până şi comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor a fost prezent la "acţiunea provocatoare şi profund antipatriotică, înaintea sărbătoririi Zilei Naţionale a României, fapt strigător la cer, în condiţiile în care în localitatea Vintere trăiesc 676 credincioşi ortodocşi, iar greco-catolici sunt abia 12 indivizi". Mai mult, Episcopia acuză jandarmii că şi-au depăşit atribuţiile, tocmai la comanda şefului lor, Ioan Huluban, care "a devenit peste noapte purtător de cuvânt şi susţinător de cauză al episcopiei unite de la Oradea".

În schimb, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Ioan Bogdan, a declarat că au însoţit doar executorul judecătoresc pentru a-i asigura paza şi că nu au existat incidente. De altfel, niciun credincios ortodox nu a fost prezent la preluarea bisericii.

Dacă greco-catolicii vor slujirea alternativă, ortodocşii resping ideea tocmai din cauza aşa-ziselor "gesturi de inamiciţie şi agresiune" din partea "uniţilor". "Consiliul Parohial al parohiei ortodoxe din Vintere a hotărât ridicarea unei noi biserici", încheie Episcopia Ortodoxă a Oradiei, informarea de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
la treaba...
Langa Bratca este un catun in care preotul ajunge o data pe luna , biserica sta sa cada ,oamenii sunt batrani si neputinciosi.Parohia n are terenuri... Ce ziceti nu s ar implica greco cat. acolo ?Sau nu prezinta interes decat satele cu situatie economica buna,cu terenuri si paduri ,chiar daca adeptii vostri lipsesc ?
Postat 02 Decembrie 2012, 18:48 de miki
pentru pinonel
cand vad agresivitatea limbajului tau ma gandesc ca si acea biserica pe care tu o aperi e la fel... JOSNIC
Postat 02 Decembrie 2012, 17:46 de mara
CE PORCARIE!!!
Bunica mi povestea ca atunci cand au venit gr. catolicii in Bihor,desigur si in satul ei, femeile batrane au inceput sa i blesteme,sa tina post negru pentru a i alunga.De ce oare???
Postat 02 Decembrie 2012, 17:31 de ANA
pentru papagalul vorbitor...
repet... daca nu s a inteles. Scopul pentru care au luat fiinta PAPISTASII a fost acela de a distruge romanismul si ortodoxia in Transilvania . Primele carti in limba romana s au tiparit la Brasov incepand cu 1556 de catre diaconul Coresi venit de la Targoviste .Inchizitia bisericeasca in Evul Mediu era prezidata de PAPA fiind ucisi oamenii cu cruzime pentru nesupunere fata de catolici. In sec.XIII inchizitia devine institutie a bisericii romano catolice , cea din care va trageti seva.. SPOR LA CORECTAT SI CIOCU MIC ,MIC
Postat 02 Decembrie 2012, 17:18 de ellie
@.......iosif
Zici ca ,,Probabil acesta o fi si scopul pentru a se distruge constiinta de neam si credinta dreapta,motiv pentru care a luat fiinta acest asa zis cult. Vezi istoria....[corecturile imi apartin] " Eu nu stiu ce istorie ai invatat tu, poate aia a lui mihai roller, dar datorezi faptul ca scrii cu caractere latine, in limba romana, aici, in Ardeal,. intelectualitatii greco-catolice, stransi in Scoala Ardeleana ! Mai citeste, fraiere, n-o sa-ti torn eu in tartacuta ! Iar cu Inchizitia.... repet, invata istoria adevarata, CAND, CINE, UNDE.... altminteri stai naibii in banca ta si nu mai debita idiotenii !
Postat 01 Decembrie 2012, 17:30 de pinonel
VEZI ISTORIA 1701
Biserica Ortodoxa NU are nicio biserica \\"sora \\" . Greco catolicii isi revendica aceste biserici, ca si alte imobile, pe care nu le vor putea intretine, deoarece numarul enoriasilor este relativ mic.Vor cere ajutorul statului roman,majoritar ortodox, vor fi refuzati pentru ca acest cult este strain neamului , iar aceste cladiri vor ramane in paragina si se vor distruge. Probabil acesta o fi si scopul pentru a se disruge constiinta de neam si credinta dreapta,motiv pentru care a luat fiinta aceast asa zis cult. Vezi istoria.... 1701. Sau deja s a uitat ??? Dar vor incepe inchizitia,ca au in sange astfel de ...obiceiuri !!!
Postat 30 Noiembrie 2012, 21:14 de ellie iosif
adi
Seful jandarmilor care face biserica in curtea jandarmilor se da cu greco catolici defapt da dupa ce a mers cu miloaga pe la Epicopia Ortodoxa sa le aprobe acuma se da cu greco catolici.
Postat 30 Noiembrie 2012, 18:06 de adi
Catolicismul e unealta politica a capitalismului?
Catolicii nu au suferit in inchisoare pentru Dumnezeu ci pentru statul Vatican care avea o linie politica clara. Ortodocsii au sfinte moaste ale preotilor din inchisori iar catolicii nu au nimic ci doar galceava si scandaluri...
Postat 30 Noiembrie 2012, 18:03 de Gigi
Proprietate sau bunul simt?
Pentru greco-catolici proprietatea e sfanta dar pentru un om cu frica de Dumnezeu e mai importatn bunul simt. Cum sa iei biserica de la un sat si sa o dai la trei babe? E clar ca asta e o porcarie papistasa dirijata de la Vatican.
Postat 30 Noiembrie 2012, 17:59 de Gigi
@alex, minciuna nu tine loc de istorie !
Greco-catolicii si-au construit bisericile singuri, nu le-a dat nimeni nimic ! Intr-un amarat de sat ridicau o biserica in 10-20 de ani, depinde cum erau recoltele. Ce tot imi vii cu povesti debitate de securistii din bor (biserica ortodoxa romana) ? Prigonirea clerului greco-catolic a inceput atunci cand episcopii au refuzat sa pactizeze cu comunistii, asa cum au facut capii ,,surorii" mai mari, acesta este ADEVARUL !
Postat 30 Noiembrie 2012, 09:20 de .
Istoria
Trebuie sa urmarim istoria referitor la toate aceste probleme privind parohiile, si nu numai, ci mai toate cladirilepe care statul roman le-a dat greco-catolicilor sau romano-catolicilor. De ce nu gandim putin si ne dam seama ca atunci cand au fost "intabulate" aceste cladiri nu putea romanul sa o faca pentru ca nu avea dreptul ci numai hungurul (aluzia de la huni) care ne stapanea. Cine nu recunoaste aceste aspecte ale istoriei noastre triste nu se poate numi roman. Nu ma refer doar la biserici; in oradea s-au dat si se dau cladiri cultelor vaticanului fara ezitare. Lucru rusinos si dureros pentru un neam ajuns la "democratie" care e dator sa dea totul uzurpatorilor si cotropotirol, adica barbarilor. Rusine!!!!! Cunoasteti-va istoria si veti gandi diferit. Se sucesc stramosii nostri in morminte cand vad ce porcarii si concesii facem. Ei au luptat pentru ceea ce avem iar noi le dam prin niste false hotarari judecatoresti. Sa ne fie rusine!!!!!
Postat 29 Noiembrie 2012, 22:46 de Alex
ps drinceac nu stie ca proprietatea e sfanta ?!
Biserica ortodoxa minte ! In colile cf bisericile (cladiri, terenuri) sunt intabulate pe parohiile greco-catolice, asa ca e normal sa slujeasca in ele preotii greco-catolici. Imi place argumentul cu ,,numarul" ! Adica un tigan, pt. ca are 10 plozi, poate intra in casa popii ortodox si sa-l dea afara doar pt. ca popa are numai un copil ?!
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON