URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2020, 11:10

Încă un deces din cauza coronavirusului în Oradea: un tânăr de 30 de ani! Tot mai multe cazuri la Spitalul Municipal

Încă un deces din cauza coronavirusului în Oradea: un tânăr de 30 de ani! Tot mai multe cazuri la Spitalul Municipal foto generic, Euronews
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Municipal din Oradea se aglomerează. Surse medico-sanitare au informat, pentru BIHOREANUL, că vineri dimineaţă în această unitate erau internate 163 de persoane, cu 22 mai multe decât în ziua precedentă, când numărul total al pacienţilor era de 141 persoane.

Pe de altă parte, joi au fost efectuate 190 de teste cu analizorul PCR al spitalului, în urma cărora au fost confirmate doar 3 noi cazuri Covid. Bilanţul total al confirmărilor de persoane cu coronavirus s-a ridicat, astfel, la 373 de persoane în judeţul Bihor, de la începutul crizei.

În condiţiile în care numărul cazurilor nou-descoperite este mic, dar cel al internărilor în Municipal a crescut considerabil într-o singură zi, explicaţia constă în faptul că starea unora dintre persoanele confirmate anterior cu Covid, dar asimptomatice sau cu semne minore de boală, şi îngrijite până acum într-un centru anume amenajat în apropierea Oradiei, a înregistrat o înrăutăţire, ceea ce a făcut necesară internarea în spital.

"Era previzibil că starea unora dintre cei confirmaţi anterior să se schimbe", a spus sursa BIHOREANULUI.

Transferarea acestor persoane ca pacienţi în Spitalul Municipal a urcat numărul total al celor internaţi aici la 163, ceea ce - având în vedere numărul de paturi al unităţii, 450 în total - înseamnă mai mult de o treime din capacitatea de tratare a unităţii.

Pe de altă parte, sursele medico-sanitare arată că în spital a fost înregistrat în ultimele 24 de ore încă un deces, ceea ce ridică bilanţul la 8 de la începutul crizei (un deces raportat oficial fiind, însă, al unei sătmărence care nu fusese internată în Oradea, ci doar i s-a analizat proba biologică aici, în perioada când spitalele din Satu Mare nu dispuneau de aparat PCR).

Sursele nu au indicat detalii despre eventuale comorbidităţi (boli cronice) ale pacientului decedat, ci doar vârsta acestuia - 30 de ani. În spital sunt îngrijiţi, însă, şi sugari cu coronavirus.

De joi, când numărul total al pacienţilor vindecaţi şi externaţi din Spitalul Municipal Oradea era în total 28, nu a mai fost înregistrat niciun nou caz de vindecare.

În centrele de carantină amenajate în hotelurile din jurul Oradiei erau 1.201 persoane, vineri la ora 8.30, cu şase mai puţine decât în ziua precedentă.

UPDATE: Pacientul decedat avea şi astm

Grupul de Comunicare Strategică a confirmat moartea tânărului de 30 de ani din Oradea, el fiind înregistrat ca fiind al 546-lea deces din cauza coronavirusului la nivel naţional. 

Bărbatul a fost internat pe 10 aprilie la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, zi în care a şi fost confirmat ca fiind infectat cu Covid-19, probele fiindu-i recoltate pe 9 aprilie. 

Pe parcurs starea pacientului s-a agravat, astfel că, pe 17 aprilie, a fost transferat la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă. S-a stins în cursul zilei de joi, 24 aprilie, şi avea comorbidităţi, arată GSC. Tânărul suferea şi de astm bronşic.

UPDATE: Ce zic cifrele oficiale

Potrivit situaţiei oficiale comunicate la ora 13 de GCS, în Bihor au fost confirmate 360 de cazuri de coronvairus, ca de obicei diferenţa fiind dată, cel mai probabil, de momentul comunicării cifrelor din partea Institutului de Sănătate Publică. 

Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 10.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19, iar dintre acestea 2.817 au fost declarate vindecate şi externate.

Totodată, până acum, 552 persoane diagnosticate cu infecţie au decedat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Am spus..
Am spus de la inceput ca numirea lui Carp la conducerea centrului de criza Covid19 a fost una de bun augur. Capos, perseverent, dur pana la nesimtitre este mana providentiala pentru mentinerea disciplinei spitalicesti absolut necesare unei asemenea provocari! Brava dom-le Carp. ..... a, da sa nu uit... psd!
Postat 24 Aprilie 2020, 15:26 de scortosul
CrisDumi
Care partid îți zice să scrii pe aici ??
Postat 24 Aprilie 2020, 13:47 de Sandu2100
S-au dat cu fundul de pământ, scoțând scântei de performanță, cei doi liberali "paraleli" cu diferența între "voință și putință" !?!
Atât de mândri erau de ei, încât Bolojan și Carp dădeau din gură cu relaxarea restricțiilor în județ, începând cu Oradea evident ... de la 1 Mai muncitoresc !?! Asta ca să-i uimească și pe măscăricii de la sediile centrale ale PNL, din Cotroceni și din Modrogan !?! Doi habarniști, ăștia de la noi, care au pus Bihorul în TOP10 a pișatului de liliac SARS-Cov-2, zis și Covid-19 ... urmare geniului lor organizatoric !?!
Postat 24 Aprilie 2020, 13:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON