URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2011, 16:17

În USL, liberalii şi pesediştii au început separat bătălia pentru Oradea şi Bihor

În USL, liberalii şi pesediştii au început separat bătălia pentru Oradea şi Bihor Liderii PSD, Ioan Mang (stânga), şi PNL, Cornel Popa (dreapta), l-au lăsat cu ochii-n soare pe preşedintele PC, Traian Bodea (mijloc), ultimul care a aflat că USL nu mai face sondaje interne pentru stabilirea candidaţilor la Primăria Oradea şi CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ilie Bolojan, fără concurenţă din partea PSD la Primăria Oradiei, iar senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang în competiţie "amicală" pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor. Aceasta este situaţia din USL Bihor, care a decis să încalce propriul protocol de colaborare în plan judeţean.

Sondaj "sărit"

La încheierea protocolului de constituire a USL Bihor, în luna martie, conducerile PNL şi PSD au anunţat public cum îşi vor stabili candidaţii pentru alegerile locale de anul viitor.

Astfel, în fiecare partid trebuia să-şi declare intenţia de a candida la Primăria Oradea şi la Consiliul Judeţean câte trei persoane, acestea urmând să fie "testate" sub raportul notorietăţii şi încrederii în sondaje făcute în interiorul propriului partid.

În a doua etapă, câştigătorii din fiecare partid trebuia să intre în competiţie într-un nou sondaj, la care însă respondenţii urmau să fie componenţii unui eşantion reprezentativ de alegători, desemnat de două firme de specialitate, una contractată de PNL, alta angajată de PSD.

În Bihor, însă, atât PNL cât şi PSD au încălcat protocolul, "sărind" peste primul sondaj, astfel că potenţialii candidaţi au fost stabiliţi prin vot de conducerile organizaţiilor judeţene.

Bolojan şi Popa

Concret, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi senatorul Cornel Popa, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, au devenit deja candidaţii liberalilor direct la al doilea sondaj de opinie, în care se vor confrunta cu aliaţii din PSD.

"Era vorba iniţial că vom intra în sondajul intern mai mulţi colegi. O parte a Biroului Permanent Judeţean a hotărât, însă, că din partea noastră vor candida Ilie Bolojan la Primărie şi Cornel Popa la Consiliul Judeţean", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Voloşeniuc, în prezent vicepreşedinte al CJ Bihor.

Vizibil dezamăgit, Voloşeniuc, care a recunoscut că îşi dorea o candidatură la şefia judeţului, a spus că procedura alegerii de către BPJ al PNL a înlocuit sondajul intern din partid sub motivul presiunii timpului. "Ni s-a spus că trebuie să comunicăm rapid numele la Bucureşti, fiindcă pe 15 mai urmează să înceapă sondajele în toată ţara", a spus Voloşeniuc.

Mang a scăpat de Bar

Acelaşi pretext a fost folosit şi de PSD pentru desemnarea preşedintelui filialei, senatorul Ioan Mang, ca preferat la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, detaliu pe care îl recunoaşte chiar acesta. "Comitetul Judeţean al PSD Bihor m-a votat pe mine să intru în sondajul pentru candidatura la CJ", a declarat Mang pentru BIHOREANUL.

Astfel, Mang a scăpat de concurenţa consilierului judeţean Mihai Bar, care îşi dorea şi el candidatura la şefia CJ, dar şi de riscul de a-i fi măsurată popularitatea în partid faţă de alţi colegi precum deputatul Ioan Roman.

Paradoxal, deşi şeful PSD Bihor a afirmat că sondajul intern nu s-a mai făcut din cauza grabei, acest lucru n-a contat şi în ce priveşte Primăria Oradea, căci social-democraţii nu s-au sinchisit să voteze un coleg care să se "bată" cu liberalul Ilie Bolojan. "La noi, cinstit vorbind, nu cred că-şi imaginează nimeni că-l poate surclasa pe Bolojan. Cine s-o facă? Mang, Claudiu Pop?... Niciunul nu poate, din diverse motive. Ba nu sunt cunoscuţi, ba nu sunt capabili", a afirmat un alt PSD-ist.

Mang susţine, totuşi, că alegerea unui PSD-ist care să fie aruncat în sondajul de opinie alături de Bolojan va avea loc săptămâna aceasta. "Comitetul Municipal va face trei propuneri, iar Comitetul Judeţean va alege cine să intre în sondajul cu PNL", a declarat el.

Mediere la vârf

Conform protocolului USL, sondajele care să desemneze candidaţii Uniunii la alegerile locale vor fi făcute în fiecare judeţ între 15 mai şi 15 iulie, de către două firme, una angajată de PNL, cealaltă de PSD.

Persoana care va ieşi pe primul loc va deveni candidatul comun al USL, însă nici acest lucru nu este foarte sigur, spune şeful PSD Bihor, Ioan Mang. "Protocolul încheiat la nivel naţional alocă PSD 21 de candidaturi la şefia Consiliilor Judeţene şi 20 de candidaturi la primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ, respectiv, pentru PNL, 20 de candidaturi la CJ şi tot 20 la primăriile mari. În aceste condiţii, stabilirea candidaturilor aparţine în ultimă instanţei conducerii centrale a USL, formată din preşedinţii şi secretarii generali ai celor trei partide componente (PSD, PNL şi PC)", a explicat Ioan Mang.

În ce priveşte Bihorul, dacă în privinţa candidaturii lui Bolojan la Primăria Oradiei nu sunt previzibile controverse între PNL şi PSD, asemenea dispute sunt aşteptate la stabilirea candidatului pentru şefia CJ, deoarece - deşi mai puţin cunoscut în judeţ - liderul PSD crede că îl poate surclasa pe omolgul liberal chiar dacă acesta are o notorietate mai mare, explicabilă şi prin faptul că se află la al treilea mandat de parlamentar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Previziune apolitica.
Bodea si Bara se doresc a fi ceea ce nu vor fi niciodata. Place sau nu, cuplul liberal Popa-Bolojan pare a fi cel mai bine cotat in opiniile electoratului bihorean. Vom trai si vom vedea. Alegerea intr-un singur tur de scrutin poate crea un avantaj imens cuplului Kiss-Biro. Pesedistii Mang-Tarle si pedelistii Ghilea-Mihaiu nu trebuiesc subestimati. Oricum va fi o batalie pe viata si pe moarte din care bihorenii nu vad ce au de castigat.
Postat 13 Mai 2011, 21:47 de safe
stoarfa udemerista
panaramele udemeriste au ramas fara candidat ?
Postat 12 Mai 2011, 17:03 de wall
replica la articol si la senatorul PSD Ioan Mang
Domnule senator PSD Ioan Mang v-am mai reprosat aceste lucruri pentru ca candidatura dumneavoastra la presedentia CJ Bihor ingradeste accesul la functii publice ale unor membri de partid PSD ex directori de deconcentrate care au fost demisi de catre cei din PDL mai merituosi decit dumneavoastra si care au facut mai mult pentru partidul PSD.Senatorule PSD Ioan Mang sa-ti fie rusine tu ai manca 2 piini ,iar ceilalti mai merituosi nici una ,unde este democratia social democrata de partid?NICAIERI!Dictatura dumneavoastra personala ,sete de putere politica,,CJPSD Bihor m-a ales pe mine ``va-ti impus dictatorialin PSDBihor,eu unul @Romanul Simplu nu v-am ales ca si candidatul partidului la CJBihor,nu am fost intrebat in sondaj ,pentru ca nu afost facut ,pentru ca va este frica de sondaj in partid ca o sa vedeti ca sunteti in cadere libera,nu aveti popularitate intre bihoreni dar mite intre membri de partid PSD.Mie lui@Romanul Simplunu-mi este frica sa va spun ADEVARUL si DREPTATEA faptelor in fataca nu am ce pierde inafara de simpla functie de partid de membru simplu,si membru simplu pot ca sa fiu si in PDL si cu mai mult respect fata de om.Aceasta este opinia lui Romanul Simplu......
Postat 12 Mai 2011, 06:01 de Romanul Simplu
Tero Fekala de Clubu'KUMPUTI
TERO, Vezi ca te sufoci cu nasu-nfipt in Kurul lui Manga, mai respira si tu putin oxigen ca ti-a akuns fekala la creier!
Postat 11 Mai 2011, 20:21 de psd-istiiii
@alegatorii
Nu vota ce nu-(TII) place,voteaza-l pe Filip care e frumos,cinstit ,nu minte si nu are tiitoare!Sau mai bine nu vota!
Postat 11 Mai 2011, 18:39 de tero
@andreea marin
Tu esti zana cea buna(nici de p.l.),iar de prosta ce esti curge Crisul invers.Te uiti ca CUrca in lemne si scuipi cand vorbesti.Daca esti la PSD miscati-hoitul LA SA NE!Cat despre ce a fost si ce o sa fie PSD Bihor o sa vedem noi nu tu!
Postat 11 Mai 2011, 17:55 de tero
Mang la Ultimul mandat
MA MANGALITA LUDA, Cornel Popa e la al trei-lea mandar iar tu esti la ULTIMUL MANDAT! Uita-te la tine si te-apuca jalea cea rea ! Neam saturat de BIDOANE TURTITE, cu tiitoare si alte cele! HUO- asta primesti de la Oradeni
Postat 11 Mai 2011, 17:08 de ALEGATORII
HUDA CEA MANGOASA
Ma nesimtitule, fix un kakat vor hotara sefii tai din Bucuresti pt. Bihor. Poate daca incerci la alt judet prinzi ceva! Du-te dupa Felippe sau mai bine cauta-l pe Badiceanu si pe Sarika. Mutunache de PSD, la Bihor esti 00000000000000000000000000( adica valoarea ta este multi, multi de zero, ca sa-ntelegi)
Postat 11 Mai 2011, 17:03 de MIHAITA
GATA CU TINE ,MA NEISPRAVITULE
MANGULEA NU MAI PRINDE NIMIK! ESTE CEA MAI PROASTA OPTIUNE SI REPREZENTARE A BIHORENILOR, DE LA REVOLUTIE INCOACE! PRIN MARSAVIILE PRACTICATE IMPOTRIVA MAJORITATII COLEGILOR, A COBORAT MULT PSD-UL! COLEGII DIN PARTID (CARORA LE-A INTORS DOSUL) ABIA ASTEAPTA SA -L STEARGA DE PE LISTE! SUNA PERICULOS SA VEDEM, SA VEDEM CE-O SA IASA M=PARSIV+ INCOMPETENTA+MINCIUNA,+TRADARE+VORBE GOALE ....SI LISTA RAMANE DESCHISA. SURPRIZE!SURPRIZE! TREI PERSOANE DIN PROPRIUL PSD II VOR CONTESTA CANDIDATURA P.S. Daca priviti atent observati ca este cu buzele dramboiate a paguba. Se cam asteapta el la un sut mare in dos, da nu vrea sa recunoasca.
Postat 11 Mai 2011, 16:58 de ANDREEA MARIN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON