URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2017, 10:34

În sfârşit, transparenţă? Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate ar urma să-şi publice toate cheltuielile

La propunerea liderului opoziţiei PNL, Ionel Avrigeanu, Consiliul Judeţean Bihor a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre care ar obliga "instituţiile şi întreprinderile publice locale din subordinea Consiliului Judeţean Bihor" să publice, lunar, pe site-urile proprii cheltuielile făcute.

Textul propunerii nu vorbeşte explicit şi despre Consiliul Judeţean, ci doar de subordonate, însă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Simon, spune că şi instituţia-mamă va deveni transparentă şi îşi va face publice plăţile.

Propunere de transparenţă

Proiectul de hotărâre privind transparenţa plăţilor efectuate de instituţiile şi întreprinderile publice din subordinea Consiliului Judeţean Bihor a fost adus, marţi, la cunoştinţa publică a bihorenilor, prin transmiterea materialului către presă şi publicarea acestuia pe site-ul oficial al CJ Bihor.

Proiectul a fost iniţiat, la finalul lunii octombrie, de liderul grupului PNL din CJ, Ionel Avrigeanu. "Consiliul Judeţean Bihor, alături de instituţiile şi întreprinderile publice locale din subordinea sa trebuie să constituie exemple de bună practică pentru creşterea gradului de transparenţă a modului de utilizare şi administrare a fondurilor", a scris acesta în expunerea de motive.

Iniţiativa a fost însuşită de executivul Consiliului Judeţean, Direcţia Generală Economică, coordonată de vicepreşedintele Traian Bodea, întocmindu-i un raport de specialitate favorabil. De asemenea, propunerea de proiect a fost semnată şi de preşedintele Pásztor Sándor.

Consiliul Judeţean, "uitat"

Culmea este, însă, că atât în forma propusă de Ionel Avrigeanu, cât şi în cea preluată de executivul CJ Bihor, există o flagrantă scăpare, întrucât se face vorbire doar despre cheltuielile instituţiilor subordonate, nu şi de cele ale Consiliului Judeţean în sine.

"Pentru a asigura transparenţa plăţilor efectuate, începând cu data prezentei, instituţiile şi întreprinderile publice locale din subordinea Consiliului Judeţean Bihor vor publica lunar pe site-urile proprii date privind toate sumele plătite în luna precedentă", se arată în primul articol al proiectului supus dezbaterii publice.

Sesizat de BIHOREANUL, Ionel Avrigeanu a răspuns că va trimite completări către CJ Bihor pentru ca, în proiect, să se arate explicit că şi instituţia-mamă trebuie să-şi publice plăţile.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, a susţinut că proiectul se referă şi la CJ Bihor, nu doar la instituţiile subordonate. "Din ianuarie, trecem pe un alt palier de transparenţă. Şi Consiliul Judeţean îşi va publica plăţile", a declarat acesta.

Aşteaptă sugestii

În acelaşi proiect se precizează că "data limită pentru publicarea plăţilor este data de 15 a lunii curente pentru datele din luna precedentă". 

Cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pe adresa registratura@cjbihor.ro sau la sediul Consiliului Judeţean în termen de 10 zile de la data publicării pe site-ul CJ Bihor. Proiectul este ataşat, ca document, acestui articol. 

Precizăm că BIHOREANUL a cerut în repetate rânduri, atât în scris cât şi direct, conducerii Consiliului Judeţean Bihor să dea dovadă de transparenţă şi, după modelul Primăriei Oradea, să publice pe portalul oficial al judeţului programul anual al achiziţiilor publice, anunţurile achiziţiilor, indiferent de valoarea acestora, contractele de bunuri şi servicii încheiate, precum şi situaţia plăţilor lunare efectuate, inclusiv cele legate de personal şi deplasări.

Potrivit legii, toate aceste informaţii sunt de interes public, căci ele arată, de fapt, felul în care sunt cheltuiţi banii cetăţenilor şi cine beneficiază de ei. Demersurile au fost, până acum, fără succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da' birtinezul?!
Foarte bine! Doar ca pe mine, ca oradean, ma intereseaza in primul rand actele dupa care este condus acest oras. Cand se vor face publice deciziile birtinezului? Ca la altii, de pilda Clujul, se poate! Da, dar acolo e Boc primar si lui nu-i este rusine de deciziile pe care le ia....
Postat 14 Decembrie 2017, 16:44 de pinonel
Normal, ca altfel e penal.
Plin o sa fie site-ul CJ si al primariilor, de acum inainte, de povesti pentru copii.
Postat 14 Decembrie 2017, 12:44 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON