URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2018, 19:16

În căutare de petrol şi gaze: NIS Petrol reia operaţiunile de prospectarea seismică în Bihor

În căutare de petrol şi gaze: NIS Petrol reia operaţiunile de prospectarea seismică în Bihor Reprezentanţii NIS Petrol au discutat cu toţi proprietarii terenurilor pe care vor întinde cablurile cu senzori, asigurându-se astfel că oamenii nu se vor opune operaţiunilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania sârbească NIS Petrol revine în Bihor. După ce, în 2015, a trebuit să sisteze lucrările de prospecţiuni seismice pe care le demarase fără toate autorizaţiile necesare, acum firma a revenit şi îşi pregăteşte terenul.

S-au înţeles cu fermierii

Un cititor al BIHOREANULUI, care deține o casă în zona Cheresig, a semnalat redacţiei că pe numeroase terenuri din comuna Toboliu, dar şi împrejurimi, au apărut mulţi ţăruşi care par că delimitează diferite zone. Oamenii au aflat de la Primăria Toboliu că ţăruşii au fost bătuţi în pământ de NIS Petrol, compania care a concesionat două perimetre petroliere din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, acesta din urmă întinzându-se pe o suprafaţă largă din Bihor, de la graniţa cu Ungaria până în zona Aleşd.

"Aşa este, de câteva săptămâni au început să pună ţăruşii şi senzorii pe terenuri. Nu doar la noi, ci şi în comunele vecine", a declarat primarul din Toboliu, Pavel Maier, luni, pentru BIHOREANUL.

În 2015, NIS Petrol a mai demarat prospecţiuni seismice în perimetrele pe care le are în concesiune, însă a întrerupt activităţile, după ce s-a aflat că firma angajată în acest sens, Acoustic Geophysical Services, nu a obţinut autorizaţia de mediu necesară. Ulterior, în ianuarie 2016, compania sârbească a obţinut toate documentele necesare, dar totuşi nu a demarat operaţiunile până acum. "Ei puteau începe prospecţiunile fără să plătească pe nimeni, că au contract cu ANRM, dar am înţeles că totuşi au discutat cu toţi proprietarii în parte, fermieri mari şi mici, şi s-au înţeles pentru folosirea terenurilor la prospecţiuni", a declarat Maier.

Primarul a recunoscut şi că unii dintre localnici sunt îngrijoraţi de demararea prospecţiunilor. "Oamenii se tem că-s ruşi, că vor exploata gaze de şist. NIS zice că explorează doar petrol şi gaze naturale, iar eu, sincer, cred că altceva decât apă termală nici nu vor găsi", a mai spus primarul din Toboliu.

NIS confirmă

La cererea BIHOREANULUI, NIS Petrol a confirmat că va începe prospecţiunile, reiterând că face aceste operaţiuni strict pentru depistarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, aşa cum au susţinut încă de la concesionarea perimetrelor petroliere.

"NIS Petrol este pregătită pentru începerea operaţiunilor de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze naturale în perimetrul EX-3, din judeţul Bihor. Suprafaţa pe care se desfăşoară operaţiunile este de 234 km2 pe teritoriul comunelor Toboliu, Girişul de Criş, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu şi Nojorid. Perioada în care se vor efectua operaţiunile va fi de aproximativ 3-4 luni, în funcţie de condiţiile climaterice", se arată într-o informare transmisă BIHOREANULUI.

Lucrările vor fi realizate de companiile Geolink, Naftagas Oilfield Services şi Virom. "Prospectarea geofizică este principala metodă folosită în România, încă din anii ’50, pentru investigarea structurilor geologice şi stratigrafice complexe din subsol, ce pot prezenta situaţii favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafaţa pământului, pe drumul de emisie şi, ulterior, reflecţia undelor către punctele de recepţie", a mai transmis NIS Petrol.

Etapele acestui proces presupun marcarea pe teren, de către echipa de topografi, din 40 în 40 de metri, prin picheţi (ţăruşi de lemn cu înălţimea de 50-60 cm, înfipţi manual în pământ) a viitoarelor puncte de generare şi de recepţie a semnalului sonor, pe linii trasate (profile), în concordanţă cu specificaţiile proiectului, în locaţii stabilite cu precizie, iar apoi "generarea undelor elastice din fiecare locaţie de pe aliniamentul de generare (sursă), prin vibrarea controlată, produsă de un sistem hidraulic, a unei plăci metalice (presă) amplasate şi ancorate pe suprafaţa solului prin greutatea utilajului care o transportă (vibrator)".

"Sigur şi neinvaziv"

"Prospectarea se va derula cu tehnologii sigure, neinvazive, care nu afectează în niciun fel pânza freatică, animalele sau sănătatea populaţiei. În ultimii ani, operaţiuni similare au fost derulate de companie în perimetre din judeţul Timiş pe o suprafaţă de aproximativ 450 km2, confirmând caracterul responsabil al activităţii desfăşurate", se mai arată în informarea transmisă de NIS.

Totodată, compania precizează că a semnat acorduri cu proprietarii de terenuri şi fermierii pentru accesul pe terenuri. "Astfel, pentru eventuala afectare a diferitor culturi agricole datorită trecerii utilajelor de prospectare, compania va oferi despăgubiri celor care lucrează terenurile din perimetrul respectiv. De asemenea, orice cale de acces afectată de desfăşurarea lucrărilor în perioadele ploioase va fi reabilitată integral pe cheltuiala companiei, în cel mai scurt timp", a mai precizat NIS Petrol.

Compania mai precizează că startul operaţiunilor de achiziţie a datelor geologice a fost condiţionat de obţinerea tuturor autorizărilor, acordurilor şi permiselor necesare desfăşurării acestor lucrări, "şi în acest sens reprezentaţii NIS Petrol au fost implicaţi într-un dialog permanent şi transparent cu autorităţile locale, alte instituţii abilitate şi persoane implicate, pentru a le oferi informaţiile necesare şi a lămuri orice posibil semn de întrebare pe marginea operaţiunilor companiei noastre".

De asemenea, sârbii mai garantează că operaţiunile se vor desfăşura "în deplină conformitate cu legislaţia română şi cu cele mai înalte standarde de protecţie a mediului înconjurător".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Unde e gunoiul ala de ponta?!
Nu l-a luat nimeni de urechi pe dottore?! Si n-am auzit ca birtinezul, seful penalilor bihoreni, prim nu-stiu-ce pe tara, mang_litorul, seful celorlalti penali bihoreni, ramura social-democrata a usl, pasztorul s.a.m.d. sa protesteze! Concluzia: toti o apa s-un pamant!
Postat 20 Februarie 2018, 12:02 de pinonel
Atentie !
Oamenii din zona trebuie sa aiba mare grija. Daca se apuca aia sa faca tampenii, s-a terminat cu apa potabila in localitatile respective. Ar trebui oprite actvitatile respective.
Postat 19 Februarie 2018, 21:26 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON