URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2020, 19:00

În Bihor a început testarea comunitară pentru coronavirus! La propunerea laboratorului Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup

În Bihor a început testarea comunitară pentru coronavirus! La propunerea laboratorului Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup (foto: generic, sursa: timesofisrael.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat vineri că, din 9 aprilie, în judeţ se aplică o nouă strategie de prevenţie a răspândirii noului coronavirus, şi anume se face testarea comunitară. Iniţiativa a aparţinut personalului laboratorului Spitalului Judeţean din Oradea, fiind acceptată după o săptămână de către DSP.

Probe amestecate

"Începând de ieri, 9 aprilie, în judeţul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenţie, prin testarea comunitară. Metoda de testare comunitară creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19 şi vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent", a transmis, printr-o informare oficială, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor şi comunicatorul oficial pe tema COVID-19 în Bihor.

Acesta a precizat că "noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda "pooling", respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă".

Practic, prin "pool testing", probe - de secreţii nazofaringiene - de la zeci de persoane sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul.

"În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2)", explică dr. Ţîrţ.

Deşi comunicatul DSP Bihor nu a precizat acest lucru, iniţiativa acestei metode de testare, aplicată în multe cazuri de epidemii, a aparţinut dr. Marcela Bota, de la laboratorul Spitalului Judeţean din Oradea, în urmă cu aproape o săptămână, după care conducerea DSP a acceptat utilitatea metodei.

Preluată din Israel

Purtătorul de cuvânt al DSP Bihor a subliniat în comunicat că, pe lângă creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă creşte şi eficienţa testării, căci se folosesc un număr considerabil mai mic de teste decât dacă s-ar testa individual.

Autorităţile nu precizează, însă, câte astfel de teste de tip "pooling" se vor face pe zi şi nici care sunt primele comunităţi din Bihor vizate.

"Menţionăm că această strategie este aplicată cu succes în prevenţia Covid-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenţia altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor", se arată în informarea DSP.

De asemenea, potrivit presei internaţionale, această a mai fost folosită în anumite zone din Germania şi din Statele Unite ale Americii.

Două aparate PCR

DSP Bihor precizează că metoda de testare comunitară va fi aplicată şi în cazul celor aflaţi în carantină. Pe 10 aprilie, în Bihor erau carantinate 1380 de persoane.

"Precizăm că, deşi metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în judeţul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieşirea din carantină", a mai arătat dr. Ţîrţ.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziţionat din donaţii comunitare în decursul lunii trecute. De săptămâna viitoare, anunţă reprezentantul DSP, la Oradea va intra în funcţiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziţionat prin Ministerul Sănătăţii.

Merită menţionat că, până acum, în judeţ se realizau teste pentru persoanele suspecte, contacţii acestora, personal medical, pacienţii cu alte afecţiuni din Spitalul Judeţean şi persoanele aflate în carantină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON