URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2010, 18:30

Ilie Bolojan: "Nu acceptăm critici de la ecologiştii care nu au participat la plantări"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va fi mai verde cu 6.570 de arbori. Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că dintre aceştia 610 puieţi au fost sădiţi de firma Adenandra pe cheltuiala municipalităţii, 2.300 de exemplare au fost plantate de voluntari de la şcoli, firme, partide şi organizaţii nonguvernamentale, iar diferenţa de peste 3.000 de arbori a fost plantată de către asociaţiile de proprietari. "Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au participat la această acţiune pentru că au făcut un lucru bun. Să sperăm că majoritatea arborilor plantaţi se vor prinde", a spus Bolojan.

Edilul a mai spus cu această ocazie că prezenţa organizaţiilor ecologiste la acţiunea organizată de municipalitate a fost mult sub aşteptări. "Din punctul de vedere al ecologiştilor nu accept critici decât de la domnul Vuşcan (n.r. Horea Vuşcan, membru în Mişcarea Verzilor şi care a plantat în Oradea câteva sute de goruni) şi colegii dumnealui. Ei au muncit ceva, ceilalţi au făcut doar eforturi verbale. Singura acţiune concretă a fost să o susţină pe doamna avocat (n.r. Silvia Bochiş care s-a opus asfaltării locului său de parcare din spatele blocului pe strada Cerbului) să îşi păstreze locul de parcare pentru Mercedes", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Ecologiştii versus Primăria

Remarca primarului de Oradea a fost o replică dată ecologiştilor la o adresă depusă la Primărie pe 12 noiembrie de către Coaliţia de mediu din România din care fac parte 64 de organizaţii non-guvernamentale. Acestea s-au solidarizat cu Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" (CRSE) care a somat pe 29 septembrie municipalitatea să adopte până la data de 15 martie 2011 un plan de atingere a confortului de mediu pentru toţi locuitorii municipiului prin asigurarea de spaţii verzi suficiente şi a reclamat defrişarea unui număr de 42 de arbori din perdeaua de protecţie a zonei industriale.

Reprezentanţi ai CRSE "Munţii Apuseni" au luat parte şi la acţiunea de protest iniţiată de avocatul Silvia Bochiş, care s-a opus asfaltării locului său de parcare din spatele blocului din strada Cerbului, pe considerentul că şi l-a dalat prin cheltuială proprie.

Primarul Ilie Bolojan a promis că va răspunde cât de curând petiţiei ecologiştilor, pentru a le pune la dispoziţie date complete, întrucât au fost greşit informaţi. "Petiţia este bazată pe date false. Nu e vina organizaţiilor din Bucureşti, probabil au fost informate eronat de colegii din Oradea. În afară de faptul că am tăiat 20 de plopi şi ceva arbori bătrâni la cererea asociaţiilor de proprietari, datele sunt complet eronate. Spre exemplu, nu au menţionat nicăieri că amenajăm în continuare spaţii verzi şi că am plantat 70 de carpeni", a declarat primarul.

L.O.V.E. pentru Bolojan

CRSE "Munţii Apuseni" a cerut municipalităţii prin intermediul acţiunii L.O.V.E. (Lăsaţi Oradea Verde!) extinderea spaţiilor verzi din municipiu la 5 milioane de metri pătraţi, deci câte 20 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor al oraşului, ceea ce ar reprezenta 500 din cele aproximativ 11.500 de hectare ale Oradiei.

Ecologiştii au mai cerut Primăriei să stopeze de îndată defrişările şi să se realizeze până în primăvara anului viitor balanţa verde a Oradiei, reprezentând raportul între cantitatea de noxe şi suspensii produse la nivelul oraşului şi producţia de oxigen şi consumul de gaze al arborilor şi plantelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ecologista
ghiula draga............sau alexandru draga.................dupa ce ca nu-l suporti pe vuscan . nu te inteleg . inteleg ca esti doar un umil lingau . daca bolovan asa a spus , hopa si tu . ma dezgusti . si daca esti tu atat de bun ar trebui sa faci si tu ceva pt. ecologie si nu fa mucos pe nimeni si lenes . nu toata lumea-si permite sa faca donatii de pomi primariei cu care bolovan sa se mandreasca si ulterior sa ridice in slavi un nimeni care are afaceri cu primaria .
Postat 20 Noiembrie 2010, 00:01 de ecologista
bou
haha ce bou... monitorizare nu vrei si la pomii care se usca atunci?
Postat 18 Noiembrie 2010, 16:11 de @@ Carandiru
@ Carandiru
"A fi ecologist inseamna, printre altele, si a proteja resursele naturale (copacii din care se face hartia," .Daca e asa cum spui tu, de ce se taie atati copaci in Oradea? De ce nu exista o monitorizare a plantarilor, pt a se vedea in anul urmator cati dintre copacii plantati s-au prins?
Postat 17 Noiembrie 2010, 14:19 de @ Carandiru
Ipocriti si/sau prosti
Cred ca multi dintre pretinsii ecologisti habar n-au ce-nseamna a fi ecologist, ci se raliaza acestui curent doar pentru ca e la moda. De pilda, "ecologista" din firma consuma foarte multa hartie la imprimanta, tiparind aiurea, colile ajungand in inevitabil si in scurt timp la cosul de gunoi. Familia "ecologista" din bloc are cel mai mare consum de apa si, in plus, toate robinetele si bazinul WC picura, fiind defecte. A fi ecologist inseamna, printre altele, si a proteja resursele naturale (copacii din care se face hartia, apa) economisind si restrangand consumul inutil al acestora.
Postat 17 Noiembrie 2010, 13:06 de Carandiru
niste impostori asa-numitii ecologisti
numai de gura sunteti buni, mai postaci "ecologisti"! noroc ca nici naiba nu va baga in seama, la ce credibilitate bazata pe "fapte" aveti. halal sa va fie!
Postat 17 Noiembrie 2010, 09:15 de marius
rugaminte pt dl. Bolojan
Daca e asa de bun Vuscan, eu il rog frumos pe domnul Bolojan sa si-l puna de consilier.
Postat 17 Noiembrie 2010, 09:15 de birdonawire
Motto: Verzii sunt varza!
Cat e de bou, Vuscan si verzii sai au fost singurii care au participat la plantari, asa ca "asocierea" facuta de Bolojan e indreptatita. Asa ca nu mai vorbiti prostii, mai verzi mucosi si lenesi, ca numai gura e de voi!
Postat 17 Noiembrie 2010, 07:09 de ghiula
@ tero
Bolojan-Carp-Vuscan! Ce bine suna!
Postat 16 Noiembrie 2010, 22:13 de Binselean
tara mea de glorii
Bolojan si Vuscan.....nevoiye ce cu camfor....
Postat 16 Noiembrie 2010, 20:36 de happytreefriends
rusine
Asocierea lui BOLO cu Vuscan e rusinoasa.Daca ar fi mai putin incruntat si ar ace efortul de a zambi la verzi,poate s-ar debloca situatia.In rest chestia cu Mercedesul avocatei a fost facuta dupa intalnirea cu ambasadorul Frantei,care bucuros ca primarul utilizeaza o masina Renault l-a rugat sa faca doar parcari pentru masinutele frantuzesti.
Postat 16 Noiembrie 2010, 18:47 de tero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON