URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2018, 14:33

Ignoranţa dăunează sănătăţii: Un medic orădean e acuzat de „laşitate criminală” deşi, de fapt, încearcă să ţină în viaţă un tânăr cu cancer

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De aproape două săptămâni, pe Facebook este distribuit şi intens comentat un text care acuză de „laşitate criminală” un medic din Oradea, a cărui identitate este descrisă cu iniţialele C.B., şi care nu ar face nimic pentru a salva un „copil care se zbate între viaţă şi moarte”. Ba dimpotrivă, îi refuză discreţionar şansele la un tratament oncologic în străinătate.

„Aşa or fi toţi?”

Discuţiile au fost declanşate după postarea unei foste prezentatoare TV, Magda Vasiliu, ea însăşi mama unui copil bolnav oncologic care după experienţe dramatice în spitalele din România s-a mutat în Italia pentru a-i creşte şansele de a primi un tratament adecvat. 

„În timp ce eu scriu stăpânânindu-mi cu greu lacrimile şi furia, un copil se zbate între viaţă şi moarte. Îl cheamă Robert şi nu-l cunosc. Ştiu doar atât: are cancer, nişte analize dezastruoase şi toate uşile închise. Toate. I se întâmplă asta pentru că un medic, C.B., tace, cu o laşitate criminală, aşa cum tac toţi medicii care nu au curajul să recunoscă deschis, public, că în România copiii oncologici sunt condamnaţi la moarte. „Se poate trata şi la noi”, asta spun toţi, dar niciunul nu spune şi care e rata de vindecare, de supravieţuire la cinci ani. Ca atare, un astfel de medic, C.B. susţine că sunt aspecte legale care nu îi permit redactarea celebrului formular care poate i-ar salva viaţa lui Robert în Italia, unde este acceptat... Ce o face dl doctor acum? O fi liniştit? Împăcat? Aşa or fi toţi? Liniştiţi în tăcerea lor criminală...”.

Apel pentru ajutor

Cazul Robert, cum e denumită pe Facebook problema tânărului pacient din Oradea, a început să fie mediatizat în primele zile ale lunii, când mama acestuia a cerut presei sprijin pentru strângerea de fonduri băneşti aşa încât fiul său să beneficieze de tratament în Italia. Întrucât nu a furnizat detalii medicale, BIHOREANUL a contactat medici ai Spitalului Municipal, unde e internat tânărul Robert Rostaş, între care şi pe doctoriţa Gabriela Miculschi, prima care l-a îngrijit, încă de acum cinci ani, când avea 13 ani.

„În urmă cu cinci ani Robert a fost diagnosticat cu limfon limfoblastic în stadiul IV (n.r. – cel mai grav). A răspuns la tratament până în urmă cu un an, când a prezentat o recidivă la nivelul sistemului nervos central (n.r. – boala s-a extins la nivelul encefalului, în cutia craniană şi măduva spinării) şi a trebuit să facă un nou tratament. Era bine dacă tratamentul reuşea, pentru ca apoi să facă un transplant medular. Foarte greu s-a găsit un donator, în Canada. În timp ce trebuia să fie primite celulele pentru transplant, lui i-a revenit a doua oară boala, în urmă cu 7-8 săptămâni”, a declarat atunci BIHOREANULUI dr. Miculschi.

Potrivit acesteia, pacientul, ajuns recent la majorat, a fost mutat la secţia Hematologie pentru adulţi, fiind preluat de dr. Cristian Burcă, medic cu care a rămas în contact pentru îngrijirea bolnavului. „Acum i s-a făcut un tratament şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă, pentru că are celulele distruse de efectele chimioterapiei. În eventualitatea că îşi va reveni, s-ar putea face apoi transplantul”, a mai spus doctoriţa Miculschi. Transplantul medular, în cazul lui Robert, urma să fie făcut la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara.

În aplazie, sub supraveghere

Pe hematologul Cristian Burcă, cel identificat” pe Facebook cu iniţialele C.B şi acuzat de refuzul de a-l transfera pe Robert în Italia, nu l-a contactat niciun blogger şi niciun jurnalist, la fel cum, cu excepţia BIHOREANULUI, nu l-a căutat nici pe Robert însuşi.

„Din cauză că după chimio şi radioterapie este în aplazie şi prezintă risc ridicat de complicaţii, pacientul nu poate merge acum la transplant medular, care ar fi singura lui şansă de supravieţuire. Nu am refuzat transferul lui în străinătate, ci am precizat că dacă aş completa un formular 112 pentru tratament în străinătate ar fi respins, deoarece acest transplant se face şi la noi. Dar chiar dacă ar fi aprobat transferul său în străinătate, nu poate fi trimis oricum, pentru că Robert are nevoie de transport asistat. Deocamdată nu am primit un document din partea unei clinici din străinătate şi nu avem unde să-l transferăm. Dacă l-am externa pur şi simplu am putea fi acuzaţi că îi punem viaţa în pericol. Dacă am şti că este cineva în Italia care poate mai mult decât noi, nu am avea nicio problemă să-l trimitem mai departe, atunci când va fi posibil”, a spus dr. Burcă, precizând că persoana care insistă pentru trimiterea lui Robert în Italia este mama sa.

„Eu am înţeles”

Pe de altă parte, însuşi Robert Rostaş a declarat BIHOREANULUI că nu aduce nicio acuzaţie medicului orădean, iar cei care vorbesc despre cazul său pe internet nu au luat legătura cu el.

„Mie mi s-au explicat riscurile aplaziei şi le-am înţeles. I-am explicat şi mamei, şi am spus că trebuie să mai aştept pentru un transfer. Despre doamna care a făcut postarea pe Facebook eu nu am auzit, iar pe domnul doctor nu-l acuz de nimic, că nu am de ce”, a spus Robert.

Tânărul a relatat reporterului că din proprie iniţiativă a contactat spitalul din Timişoara unde ar fi urmat să i se facă transplantul medular, întrebând dacă în eventualitatea operaţiei i se pot „garanta” şanse de supravieţuire „măcar de 50%”. „Cei de acolo mi-au spus că nu, că şansele de supravieţuire sunt mult mai mici, pentru că am fost supraîncărcat cu citostatice. Atunci, cu ajutorul unei doamne care colaborează cu ARIL (n.r. – Asociaţia Română Împotriva Leucemiei), Eliza Mihalache, am aflat că aş fi acceptat la o clinică din Italia, San Matteo de lângă Milano. Scopul ar fi deocamdată tratamentul, apoi şi un transplant, dar după ce ies din aplazie”, a relatat Robert Rostaş.

Modul în care Robert poate fi trimis pentru tratament în Italia este fie în baza formularului 112 (însă cererea sa poate fi refuzată tocmai pentru că acesta este disponibil şi în România), fie cu suportarea cheltuielilor, motiv pentru care mama tânărului a deschis un cont bancar în care cei care doresc să-l ajute pot contribui cu orice sumă: RO05INGB0000999907771103, titular Rostaş Robert Richard.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON