URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2017, 20:10

Iepu’ îşi invită anchetatorii la puşcărie: 100.000 lei pentru Nicolae Oros, după 13 luni de închisoare pentru o crimă nedovedită

Iepu’ îşi invită anchetatorii la puşcărie: 100.000 lei pentru Nicolae Oros, după 13 luni de închisoare pentru o crimă nedovedită foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Nicolae Oros, zis Iepu’, tânărul arestat pentru 13 luni dar achitat după 6 ani de procese în dosarul uciderii taximetristului Bajkán Péter, a câştigat şi procesul intentat României. 

Iepu’ a chemat statul în judecată în 2015, imediat după ce a fost achitat definitiv, şi a cerut daune materiale de 58.346 lei, reprezentând suma cheltuită de părinţii săi în proces, plus 5 milioane euro ca daune morale, atât pentru cele 13 luni în care a fost arestat în Penitenciarul Oradea, cât şi pentru cei 6 ani în care a fost judecat pentru o faptă pe care s-a stabilit în final că nu a comis-o.

În acţiunea care a fost analizată iniţial de Tribunalul Bihor, Oros s-a plâns cu lux de amănunte de condiţiile de detenţie: tânărul fusese băgat într-o celulă de 6 metri pătraţi împreună cu alte 7 persoane, iar hainele şi lenjeria le spăla într-o găleată şi le usca deasupra patului. "Exista o singură fereastră mică din care, pe perioada verii, geamul era scos, rămânând doar gratiile, indiferent dacă ploua sau nu. Pentru curăţenie aveam o măturică şi nu aveam mop, astfel că spălam celula, pe rând, cu un prosop de-al nostru", se arăta în cererea de chemare în judecată.

Unde-s trei...

Iniţial, pe 4 mai 2016, Tribunalul Bihor a respins pretenţiile, dar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea unde, pe 19 iunie, în acest an, după patru săptămâni de deliberări, judecătorii ar fi trebuit să pronunţe verdictul final, doar că nu s-au putut pune de acord asupra soluţiei.

Ca atare, dosarul s-a repus pe rol cu un complet de divergenţă, de trei magistraţi, format din cei doi judecători învestiţi iniţial, la care s-a adăugat încă un coleg.

Soluţia s-a lăsat aşteptată încă alte aproape patru luni, până acum, când, după alte două săptămâni de deliberări, printr-o decizie luată cu majoritate de voturi, instanţa a stabilit că în cazul lui Nicolae Oros s-a comis o eroare judiciară şi a dispus ca Statul român să-l despăgubească.

Să facă puşcărie!

Judecătorii nu s-au apropiat însă nicidecum de suma cerută de Iepu. Cele 13 luni de detenţie şi cei 6 ani "furaţi" au fost evaluate de instanţă la 100.000 lei (adică puţin peste 22.000 euro), la care se adaugă daunele materiale cerute, de 58.346 lei. 

"Cred că Justiţia ar trebui să protejeze în primul rând cetăţeanul şi nu Statul sau bugetul acestuia. Altfel vor mai urma multe erori judiciare şi vieţi distruse. Domnul Oros este dispus să doneze întreaga sumă acordată drept despăgubire celor responsabili de grava eroare judiciară cu condiţia să petreacă 13 luni private de libertate", a declarat avocatul tânărului, Răzvan Doseanu (foto)

Decizia Curţii de Apel este definitivă. 

Citiţi despre povestea tânărului orădean în articolul: Iepu’ contra România: "Criminalul" Iepu’ cere 5 milioane euro despăgubiri pentru arestul făcut

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON