URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2011, 13:48

Horea Vuşcan vrea drept de vot de la 16 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul organizaţiei judeţene a Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că susţine reducerea vârstei minime la care un român poate vota de la 18 la 16 ani. "La 16 ani, oamenii sunt conştienţi, ştiu să facă distincţia între bine şi rău. La această vârstă, au acces la mai multe informaţii prin intermediul internetului", a declarat Vuşcan.

Potrivit liderului Mişcării Verzilor Bihor, Austria a introdus această vârstă ca minimă privind dreptul la vot din 2007, iar Consiliul Europei a prezentat un raport prin care recomandă tuturor statelor să permită tinerilor să voteze începând cu 16 ani.

"A vota înseamnă a lua parte la felul în care e condusă ţara. Dacă tinerii de 16 ani pot să muncească şi să plătească taxe, e moral să poată decide şi ce face Guvernul cu taxele lor", a argumentat Horea Vuşcan. Convins că implicarea în procesul de vot i-ar face pe tineri mai responsabili, reprezentantul verzilor a mai spus că are încredere în generaţiile tinere că sunt "cel puţin la fel de responsabile ca şi cele care au fost".

Totodată, Vuşcan a anunţat că Mişcarea Verzilor se apropie de momentul înfiinţării ca partid. Până în prezent, verzii au strâns circa 16.000 de semnături din cele 25.000 necesare. În judeţul Bihor, Vuşcan şi colegii săi au adunat circa 5.000 de semnături.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
a
lasa ma reducerea de varsta pt vot, fa ceva cu foamea cu romani care fac foamea, daca vri sa te dai important.
Postat 06 Iulie 2011, 13:30 de a
Ia uite cine ii mare politician!
http:****horea-vuscan-condamnat-definitiv-pentru-ucidere-din-culpa-3442625
Postat 29 Iunie 2011, 08:31 de DETRALEX
hopppa
daca am lasa tineri sa ne spuna cum si ar dori ei sa vada orasul NOSTRU a ti vedea schimbarea dar dupa BOLOJAN, numai praf si moloz, un tanar nu si doreste asta, pariu! lasati tineri in pace nu i mai tarnsmiteti cutuma comunista: caritasul intelegeti daca vrei meserie te exploatez pana ramai carpa si gata viata ta, nu acum sunt CURSURI ON line, TV nu mai depinde de comunisti, nu suntem LAMAI de consum.
Postat 28 Iunie 2011, 11:18 de felicitari!
hopppa
totii care au buletin trebuie sa voteze de ce ? simplu sa fie responsabili de deciziile luate, asa sa dam vina pe unul si pe altul nu e o soluti si sa participe si la referendum, ei sunt viitorul: tinerii, cei maturi si varstnici nu mai au randament sa spui ca lasi pe ei toate responsabilitatile, cel mai bun randament social il dau tinerii nu BATRANI ei incurca foarte mult, va citez "„Imaginaţia e mai importantă decît cunoaşterea”, Albert Einstein imaginatia nefinisata nemodelata de altii asta trebuie sa primeze, creativitatea inocenta
Postat 28 Iunie 2011, 11:13 de felicitari!
democratia e imperfecta
@Aris: O sa incep invers. Cu raspunsul 2 si apoi 1. Deci, 2. Democratia e un sistem imprefect. Dar e cel mai bun pe care il avem pana acum. De aceea e important sa voteze toata lumea (sau cat mai multi), inclusiv cei cu 4-8 clase. Categoriile astea voteaza si in tarile unde merg lucrurile foarte bine. Asa ca nu asta e singurul motiv (sau cel mai important) pentru care nu merg lucrurile ok la noi. 1. Taxele nu sunt singurul motiv pentru care votezi. Sunt multe alte motive pentru care poti vota cu un candidat sau altul sau un partid sau altul. Pt mine spre exemplu sunt mult mai importante initiativele legate de respectarea drepturilor omului decat cele fiscale. Si cred ca e bine ca un numar cat mai mare de oameni sa voteze pentru a asigura o reprezentativitate cat mai mare. Oricum, sunt multi care nu inteleg sistemul de taxare nici pana la 40 de ani.
Postat 28 Iunie 2011, 08:45 de Cezar Maroti
stiinte politice
@Cezar Maroti: mi-ai inteles gresit ideea. iti voi raspunde pe rand la ambele intrebari. 1. nu m-am referit ca un inginer nu trebuie sa voteze. (dealtfel, si eu sunt inginer :) ) ceea ce am vrut sa spun este ca abia dupa 1-2 ani de munca incepi sa constientizezi rolul administratiei publice in societate. incepi sa constientizezi atat taxele cat si rolul institutiilor. e clar ca te lovesti de ele de la primul salar. dar nu poti sa intelegi modul lor de functionare de la primul contact cu ele, nu? neintelegand cum functioneaza este cam ipocrit sa alegi cine sa le conduca si sa le organizeze... cel putin asta este parerea mea. de aia am spus ca poate ar trebui putin initiati in domeniul administratiei "bobocii" din clasa muncitoare... si 2. referitor la cei cu 4-8 clase, cat si referitor la cei care nu stiu citi si voteaza dupa poze, e destul de evident din modul cum ne este condusa administratia in zilele noastre cat de "productiv" este ca aceasta categorie sa voteze... nu? :)
Postat 28 Iunie 2011, 03:14 de Aris
criminalule
criminalule ar trebui sa fii tu in puscarie inca de la 16 ani, asa nu apucai sa omori oameni nevinovati, ucigas neennorrrocit, in loc sa te ascunzi ca un sobolan ce esti, ai iesit in fata, marele politician criminal...
Postat 27 Iunie 2011, 23:58 de sads
de ce nu si cei care au buletin?
de la 14 ani sa voteze ce 16 au buletin au pste 8 clase e suficient, si interzis la vot celor care au 70 de ani nu au discernemat asa spune legea, felicitari pentru initiativa"lasati copii sa vina la mine" tineretul sa se trezesca sa faca ucenicie si meseri de tineri ca sa nu fie obligati sa fure, sa creeze fundati unde sa si permita un sport daca pot 80% din timp uitati de carti si studii aiurea care sa va epuizeze, creati inovati faceti ce va place treminati liceul la 26 de ani nu va ucideti creierul macar pana trec generatiile de comunisti tosrtionarim vrem un viitor sanatos nu comunist.Avem tineri cu doua , trei facultati si nu au viitor din cauza comunistilor in scaune trebuie sa migreze sa spele vase, realizati capacana nu dfaceti greseala noastra daca invatam sa muncim pamantul, sa ingrijim animale nu ajungeam sa spalam vase , sa stergem batranii in cur, etcPreveniti ce se poate iesiti la vot dar nu comunisti si nici pui de comunisti, aveti mandrie si onoare sau muriti ca lasi.
Postat 27 Iunie 2011, 22:42 de ha, ha, ha
aa
HORIA ? TU CATI ANI AI AVUT CAND AI OMORAT 2 OAMENI?
Postat 27 Iunie 2011, 21:53 de aa
stiinte politice?
@Aris: "poate ar fi bun un vot de la 18 ani daca s-ar face un minim de materie stiinte politice in scoala" Asta inseamna ca cei care nu au fost la scoala deloc sau au facut doar 4 sau 8 clase nu ar avea voie sa voteze? Sau inginerii care au facut 5 ani de facultate plus master nu ar avea voie sa voteze daca nu au facut stiinte politice?
Postat 27 Iunie 2011, 18:02 de Cezar Maroti
Mai bine sa votezi doar la 21 de ani
si la 18 ani e prea devreme sa votezi. esti imatur si 90% din cei intyre 18si21 de ani care merg la vot voteaza fara a constientiza votul pe care il acorda. poate ar fi bun un vot de la 18 ani daca s-ar face un minim de materie stiinte politice in scoala. dar hai sa fim seriosi... la 16 ani?... cred ca e o gluma proasta...
Postat 27 Iunie 2011, 17:51 de Aris
Ce comentarii destepte :-(
Sunt profund dezamagit de calitatea comentariilor din mediul on-line din Oradea. Niciunul dintre comentarii nu e la subiect. Cele 3 comentarii de mai jos vorbesc despre relatia dintre Horea si Miscarea Verzilor, despre defrisari si despre etnobotanice. Dar niciunul nu vorbeste despre votul la 16 ani. Din pacate genul asta de comentarii sunt o indicatie clara a faptului ca dezbaterea publica din Romania e la un nivel foarte jos.
Postat 27 Iunie 2011, 16:02 de Cezar Maroti
ha ha ha
astia verzii.... ce fumeaza? :D ca parca etnobotanicele au disparut de prin oradea... :D
Postat 27 Iunie 2011, 15:36 de lala
am vrea noi multe
dar o lege care să pedepsească aspru defrisarile salbatice nu vor? se pot inspira din tari mai avansate. sau altceva care sa aiba legatura cu ecologia? ca penibilitati dinastea populiste, cu vot la 16 ani sau strucutura care sa-i apere pe neprihanitii de la asociatiile de proprietari, nu e greu sa emiti pe gura.
Postat 27 Iunie 2011, 15:13 de rossi
-
ce titlu ridicol... nu Vuscan vrea asta, e o initiativa a Miscarii verzilor. Din pacate, Vuscan e reprezentantul lor pe judetul Bihor. De ce? Dpdv al verzilor, pentru ca ii sustine financiar. Din partea lui, e constient ca nici un alt partid nu l-ar mai primi...
Postat 27 Iunie 2011, 14:44 de -
Raportul CE
Link-ul catre raportul Consiliului Europei: http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc11/EDOC12546.htm
Postat 27 Iunie 2011, 13:58 de Cezar Maroti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON