URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2011, 15:46

Horea Vuşcan, "rating" minuscul la protestul din faţa UDMR Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică la ora 15, ora anunţată pentru începerea protestului din faţa sediului UDMR Bihor, în Pasajul Vulturul Negru abia se strânseseră cinci persoane, cu tot cu Horea Vuşcan, preşedinte al Mişcării Verzilor din Oradea, iniţiatorul manifestaţiei.

"Am anunţat protestul miercuri pe pagina mea de Facebook, iar joi am cerut aprobare de la Comisia de Ordine publică care funcţionează în cadrul Primăriei cu reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei. Conform legii, am primit aprobarea ca protestul să se desfăşoare la trei zile după data depunerii cererii", a declarat Horea Vuşcan, pentru a explica participarea redusă, adăugând: "Poate nici nu e o temă de larg interes sau poate oamenii preferă să protesteze de acasă, comod, din fotolii".

Prezent şi el la mini-miting, vicepreşedintele naţional al Mişcării Verzilor din România, Cezar Maroti, a afirmat că obiectivul protestului este cel de a transmite UDMR că greşeşte aprobând ideea PDL de a sprijini compania canadiană Gold Corporation, care doreşte exploatarea pe bază de cianuri a uriaşului zăcământ de la Roşia Montana, estimat la 800 de tone de aur pur. "Am desfăşurat un miting de protest şi la Bucureşti, dar vrem să transmitem alianţei de guvernare, acum în mod special UDMR, care până nu demult a avut o poziţie tranşantă împotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Roşia Montana, că şi în zonele de unde Uniunea îşi ia voturile oamenii sunt împotriva acestui proiect", a spus vicepreşedintele Mişcării Verzilor din România.

Protestul ecologist împotriva transformării localităţii Roşia Montana în şantier minier pe bază de cianuri are loc ca urmare a faptului că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a semnat un ordin de descărcare arheologică a zonei, existând suspiciunea că pasul următor este acordarea autorizaţiei de mediu pentru începerea exploatării de către Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Proiectul Roşia Montana Gold Corporation a fost sprijinit până în prezent doar de către PDL, în condiţiile în care Parlamentul European a decis interzicerea exploatărilor pe bază de cianuri, deoarece această tehnologie este extrem de periculoasă, cianurile contaminând solul şi apele pe sute de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
@Cezar
Vezi ca ai o parere? Mai da un search si s-a cristalizat. Si e si originala.
Postat 26 Iulie 2011, 13:47 de Dan C
@Dan C
Cei din zona ar avea mult mai mult de castigat din includerea zonei in patrimoniul UNESCO. Exploatarea miniera va dura intre 5 si 20 de ani. Apoi ce se va intampla cu zona? Probabil nu va mai putea treai nimeni acolo. Pe cand includerea in World Heritage Sites ar aduce beneficii si pe termen lung.
Postat 26 Iulie 2011, 13:40 de Cezar
@Cezar
Si eu planuiesc sa-mi reduc dependenta de apa. Voi vedea cum reusesc in timp. La fel incearca si cei din zona respectiva sa traiasca, dar probabil vor reusi cu masurile trambitate de protestatarii de pe net.
Postat 26 Iulie 2011, 13:37 de Dan C
@Dan C
Din ce in ce mai multe tari din UE incep sa renunte la energia nucleara. Ex. Germania si Italia. Si chiar si Franta planuieste sa isi reduca dependenta de energie nucleara. Tocmai pt ca accidentele nucleare prezinta un risc foarte mare. Si cel mai mare risc e cel al deseurilor nucleare. Deocamdata nu exista o solutie de depozitare pe termen lung a acestor deseuri.
Postat 26 Iulie 2011, 13:30 de Cezar
@Cezar
UE iti interzice usturoiul si o gramada de plante medicinale folosite de mii de ani de om., deci e foarte relevant ce se intampla in cloaca de prostalai. Iar Baia Mare s-a intamplat acum 11 ani. Cand o sa fii mare, te rog frumos sa interzici energia nucleara din cauza a ce s-a intamplat la Cernobal si Fukushima. Si sa mai interzici si consumul de peste ca s-a inecat un dobitoc cu oase. P.S. Nu mai folosi aragazul, te poate ucide. Ca prostia si ignoranta dealtfel
Postat 26 Iulie 2011, 13:26 de Dan C
@Dan C
Parerea ta e ca "riscurile folosirii cianurii relativ fiind mici". Spune-le asta euro-parlamentarilor care au votat rezolutia pentru interzicerea cianurilor in UE. Si spune-le asta celor care stiu ce s-a intamplat la Baia-Mare acum 11 ani.
Postat 26 Iulie 2011, 13:16 de Cezar
@Cezar
Copileee - nu da definitii, ca le stie googali tot prostul. Si energia nucleara e periculoasa dar nu prea poti fara, deocamdata. La fel si condusul pe drumurile din Romania. Formeaza-ti o parere si sustine-o. A mea e ca mineritul in zona e benefic, riscurile folosirii cianurii relativ fiind mici. Totusi e vorba de anul 2011+
Postat 26 Iulie 2011, 13:11 de Dan C
cianuri
Din rezolutia Parlamentului European: "Cyanide is a highly toxic chemical used in the gold-mining industry, one which qualifies as a main pollutant under Annex VIII to the Water Framework Directive and which can have a catastrophic and irreversible impact on human health and the environment, and thus on biodiversity" "Large-scale cyanide mining projects use several million kilograms of sodium cyanide per year, the transportation and storage of which itself offers the potential for catastrophic consequences in the event of a failure"
Postat 26 Iulie 2011, 13:02 de Cezar
@Cezar
Daca nu intelegi ce am zis, roaga pe cineva sa-ti deseneze. Daca ai inteles si totusi ma trimiti la articolul respectiv, esti doar incet.
Postat 26 Iulie 2011, 12:53 de Dan C
cianuri
Se pare ca nu merg postate link-uri in comentarii. Incerc asa: j(punct)mp/NO-Cyanide
Postat 26 Iulie 2011, 12:51 de Cezar
cianuri
Dan C, tu ai habar ce sunt cianurile si cum pot fi daunatoare? Pt inceput iti sugerez sa citesti rezolutia Parlamentului European din 5 Mai 2010: ?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0145+0+DOC+XML+V0//EN Daca nu intelegi engleza roaga pe cineva sa iti traduca.
Postat 26 Iulie 2011, 12:48 de Cezar
Ce protest?
Asta nu e protest. E bagare in seama in grup restrans. Eu unul sunt de acord cu proiectul Rosia Montana. Sa vina sa civilizeze zona, sa-si ia ce au de luat si sa mai bage un ban la buget. Daca se gestioneaza cu cap si se fura in limita bunului simt, ar trebui sa iasa cu plus. Ce tot ciripiti atata cu cianurile? 95% din marii protestatari habar n-au ce sunt si cum se folosesc si in ce caz ar putea fi daunatoare.
Postat 26 Iulie 2011, 10:08 de Dan C
ptr neapistidistrusu
da cu ce-s io de vina ca v-ati pus voi in scara magarului mancami-a-ti ouale
Postat 25 Iulie 2011, 21:59 de un ungur
conteaza omul
Ba. Conteaza omul. Remus (Cernea) s-a compromis enorm de mult cand a pus in fruntea miscarii verzilor pe Hore Vusvan. Cine ar avea incredere intr-o campanie vegetariana la care protagonistul ii Hannibal Lecter? In campania antirasista condusa de Adolf Hitler?
Postat 25 Iulie 2011, 10:00 de @cezar
cine se aseamana se aduna
Cine se aseamana se aduna! Nici daca ar protesta impotriva reducerii startului de ozon, a diminuarii salariilor si pensiilor nu m-ar interesa domnule Cezar....Decat daca ar face-o din puscarie !! Recitesc ce a scris altcineva mai jos si nu mai am cuvinte : "a lăsat orfani cinci copii cu vârste între 5 şi 19 ani."- ucigand 3 tineri !! Cu nesimtire, continua sa incerce a se afisa in viata publica ! Un criminal si acolitii lor vin cu morala cetateneasca !!
Postat 25 Iulie 2011, 09:06 de pt Cezar
Pacat !
Noi nu realizam implicatiile acestui ,,proiect'' ! Statul Roman, adica romanii, vorbesc de cetateni, indiferent de etnie, ne vom alege cu un dezastru ecologic ! Jidanul ala imputit de frank timis (nu asa-l cheama, in fine....), isi va umple sacii si cand ii va fi ,,caruta'' plina....pa si pu..la revedere ! Ce ecologizare...astea-s basme ! Firma va da faliment si prinde orbul, scoate-i ochii ! Sa speram ca Laszlo Tokes va reusi sa blocheze iar in Parlamentul European porcaria asta de ,,proiect'' ! Daca nu i-or fi aruncat si lui vreun os de ros ! S-a vazut ce au patit ungurii anul trecut, cu deversarea aia de bauxita, nu mai retin exact, totul era rosu de ziceai ca e peisaj de pe Marte....si au fost doua sate, parca...si era la campie. Dar la noi...cand s-ar scurge la vale cianura aia...A manjit pe multi jidanul, romanii au facut un sport din a lua spaga, oricum aia spaguitii nu sunt in pericol, au case prin Austria, Elvetia, Sua, Spania....ar scapa pt. moment ! Iar Tara...ce treaba au ei cu Tara...?! Doar s-o mulga !
Postat 25 Iulie 2011, 06:58 de ionel
idee buna
pacat ca nu e promovata de cine trebuie.
Postat 25 Iulie 2011, 04:57 de vlad
cine este horea vuscan
Băiatu de bani gata, care în noaptea de 11 septembrie 2003 a omorât, într-un groaznic accident de circulaţie petrecut în Oradea, trei tineri,. Deşi martorii oculari şi testul alcoolscop a arătat că vuscan era beat, analizele de sânge au ieşit ulterior curate ca lacrima. Expertiza tehnică a stabilit că vitezomanul conducea cu puţin peste 70 km/oră, cu toate că martorii oculari apreciau ca dublă viteza maşinii. Tragedia rutieră a lăsat orfani cinci copii cu vârste între 5 şi 19 ani. Familiile victimelor l-au informat atunci pe fostul ministru de interne Ioan Rus, cerându-i să intervină deoarece şoferul ucigaş este fiul unui important om de afaceri local şi se încearcă muşamalizarea cazului. Procuratura l-a trimis în judecată pe Horea Vuşcan pentru ucidere din culpă.Si ? > tăticul afacerist i-a cumpărat băiatului ucigaş un nou bolid cu care circulă nestingherit prin Oradea. asa ca orice actiune a acestui individ devine o mascarada la care oamenii cu bun simt nu pot lua parte
Postat 25 Iulie 2011, 02:19 de TomMotanul
vuscan criminalule
locul unui criminal ca si vuscan e la puscarie nu in politica, cine credeti ca e nebun sa se asocieze sau sa sustina proiectele unui drogat, betiv si criminal care a curmat vietile a 3 persoane si a scapat basma curata..... NIMENI.
Postat 25 Iulie 2011, 00:28 de as
protest
HUUUUUUUUUUUUUUU.....
Postat 25 Iulie 2011, 00:07 de HUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
@rossi
:)) astora (udemeristilor), li se bate non-stop obrazul, dar il au gros ca talpa de la bocanc. de ce ? 'cinste' alegatorilor.
Postat 24 Iulie 2011, 23:56 de @rossi
RUSINE !
ungure, un semn sigur e faptul ca tu esti prost gramada :)))))
Postat 24 Iulie 2011, 23:46 de neapistidistrusu
RUSINE !
udmr e o RUSINE !
Postat 24 Iulie 2011, 23:45 de neapistidistrusu
Radu esti un ipocrit
Radu, esti un ipocrit. Daca iti pasa de Rosia Montana atunci veneai la protest indiferent cine era initiatorul. Dar e clar ca tie nu iti pasa. Tu nu vrei sa faci nimic benefic, in schimb iti place sa critici de pe margine. Intelegeam daca ar mai fi fost organizat un alt protest pt Rosia Montana si te-ai fi dus acolo. Dar asta a fost singurul protest din Oradea.
Postat 24 Iulie 2011, 21:39 de Cezar
hahaha
daca era initiat de altcineva decat de un penal mucos cu figuri in cap...cu siguranta erau mai mult de 5 persoane....Vuscan sau cum te cheama..lasa tata nu te mai tot baga atata in seama , lumea stie cine esti, imaginea ta nu va fi niciodata a unui om de bine...
Postat 24 Iulie 2011, 21:33 de Radu
small group of thoughtful, committed citizens
Cam puţini români interesaţi să lupte pentru ideile în care cred. Dar nu e nimic... unul dintre citatele mele preferate e: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.”
Postat 24 Iulie 2011, 18:40 de Cezar Maroti
Interziceţi cianura! / Cián-tilalmat! / Ban Cyanide!
Sperăm ca legislaţia românească să fie schimbată pentru a interzice mineritul pe bază de cianuri, în acord cu rezoluţia votată de Parlamentul European în 5 mai 2010. “The European Parliament calls on the Commission to propose a complete ban on the use of cyanide mining technologies in the European Union before the end of 2011, since this is the only safe way to protect our water resources and ecosystems against cyanide pollution from mining activities, and to carry out an ordinary impact assessment at the same time”.
Postat 24 Iulie 2011, 18:21 de Cezar Maroti
scara
tot ii bine ca s-au pus in scara magarului (vezi pozele),sa fie vreun semn?
Postat 24 Iulie 2011, 17:46 de un ungur
bine au facut
am trait sa o vad si pe asta. nu cunosc prea bine implicatiile proiectului Rosia Montana, dar ma bucur ca cineva a batut si obrazul UDMR dupa 21 de ani
Postat 24 Iulie 2011, 15:59 de rossi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON