URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2011, 17:27

Horea Vuşcan nu vrea ca CET să fie singurul operator de termoficare din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Horea Vuşcan a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu planul de măsuri pentru eficientizarea serviciului public de alimentare cu energie termică, care ar însemna transformarea Electrocentrale Oradea în operator unic de termoficare al oraşului. Informarea despre acest plan a fost făcută în şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută, urmând ca planul să fie supus dezbaterii publice şi transformat în proiect de măsuri.

Gigacalorie dublă

"Vreau să vorbesc despre iniţiativa depusă şi apoi retrasă din Consiliul Local despre eficientizarea sistemului de termoficare în oraş. Se doreşte ca CET-ul să devină singurul operator de termoficare. În momentul de faţă, după calculele mele, 8.000 de familii plătesc 100 de lei pe gigacalorie pe apă geotermală la un operator privat, în timp ce gigacaloria la CET este în jur de 350 de lei fără subvenţii. Dacă se va efectua această trecere, automat aceste familii de la 44 de asociaţii vor plăti dublu", a declarat liderul filialei judeţene a Mişcării Verzilor.

Vuşcan nu se declară împotriva retehnologizării Electrocentrale, ci afirmă că Primăria ar trebui să aleagă serviciile cele mai ieftine şi să le ofere cetăţenilor. "Avem şansa să stăm pe un bazin de apă geotermală. În acest moment cred că sunt 12 puţuri exploatate de această firmă privată (Transgex). Am vorbit cu profesori de la Universitate, care mi-au spus că resursele noastre de apă geotermală pot acoperi 30% din necesarul de gigacalorie din Oradea", a afirmat liderul judeţean al Mişcării Verzilor.

CET-ul, ineficient

"Eu înţeleg că proiectul se bazează pe finanţare europeană, dar dacă preţul produsului dat de CET este de 350 de lei şi cel pe apă geotermală este 100 de lei, de ce nu încearcă Primăria să meargă pe varianta mai ieftină?", a subliniat Vuşcan.

Preşedintele Mişcării Verzilor Bihor susţine că preţurile practicate de Eletrocentrale sunt efectul ineficienţei la nivel intern. "Sunt convins că organigrama CET este stufoasă, cu mulţi oameni care nu au ce face. Şi sunt convins că se fac licitaţii cu un singur participant. Aceste costuri sunt rezultatul inficienţei", a afirmat Horea Vuşcan.

Acesta a mai declarat că în perioada următoare va lua legătura cu reprezentanţii celor 44 de asociaţii pentru a-i convinge să ia atitudine. "Vom încerca să punem presiune asupra Primăriei ca să nu facă acest pas", a mai spus Vuşcan.

Cu operator unic

Planul de măsuri pentru eficientizarea Electrocentrale ar fi urmat să intre în vigoare din luna august a acestui an şi are ca scop reducerea influenţei pe care o are trecerea de la încălzirea pe cărbune la încălzirea pe gaz în preţul final al gigacaloriei, stimularea folosirii resursei de apă geotermală de sub oraş şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie.

Începând din 1 august, Electrocentrale Oradea ar deveni operator unic de servicii de termoficare urmând să preia de la municipalitate toată reţeaua de distribuţie, iar de la furnizorul de apă geotermală Transgex întreaga cantitate de energie termică furnizată. Ca urmare, firma va putea încheia cu consumatorii, în mod direct, contracte de livrare a energiei termice.

Pentru orădenii care locuiesc în zona Ioşia sau Nufărul şi plătesc un preţ al încălzirii mai mic direct către Transgex, pentru că este obţinută din apă geotermală şi nu din arderea cărbunelui, asta înseamnă că întreţinerea se va scumpi. Asta deoarece începând de iarna viitoare în oraş ar fi practicat un preţ unic de referinţă al gigacaloriei pentru toţi consumatorii racordaţi la reţea. Planul de măsuri urmează să fie supus dezbaterii publice şi transformat în proiect de hotărâre.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
lol
@luky: nu ai priceput ca mai mult de 30% din oras nu se poate incalzi cu apa geotermala? asta in conditiile in care infrastructura ar fi de nota 10. si se folosesc bani europeni pt modernizarea CET-ului! cam 80 mil eur, cea mai mare suma din tara.! nu se renunta la cet, pt ca nu ai cu ce sa`l inlocuiesti peste noapte, asa pocnind din degete. iar finantarile ue sunt pt aburul ce ajunge in atmosfera cat si pt cazane noi. modernizarea infrastructurii de transport si a productiei de agent termic. usor e sa scrii un comment fara sa te informezi inainte.
Postat 01 Martie 2011, 17:20 de unu
Un 1d10t
Tot ce c@c@ asta peste noapte, scrie in ziar. Chiar nu aveti subiecte mai interesante decat povestea unui 1d10t? Traiti in Romania si asta va ocupa tot timpul... Trist. Dupa parerea mea, individul asta ar trebui ignorat si salat sa moara prost.
Postat 01 Martie 2011, 16:05 de hackeru'
Verde de Paris
Crearea unui operator unic pentru termoficare este conditie pentru absorbtia de fonduri europene (structurale si de coeziune in context de mediu). Ce nu inteleg nici primaria nici verzii tine de faptul ca trebuie constituit un consortiu local/zonal/regional care sa cuprinda toti operatorii existenti, respectiv crearea unui sistem combinat al surselor energetice (carbune, gaze, apa geotermala, etc), cu tarif unic indiferent de tipul retelei.
Postat 01 Martie 2011, 14:53 de Bowl
capusa CET
de ce nu se extinde incalzirea cu geotermala in tot orasul?de ce nu se folosesc bani europeni pt modernizarea CET-ului?daca totusi nu se renunta la cet ce fac cu aburul pe care il purjaza in atmosfera,l platim tot noi?
Postat 01 Martie 2011, 11:50 de luky
@vuscan
@vuscan: ce zici tu e ilogic! 4. retelele de utilitati (distributie, in special) in toate orasele occidentale sunt de stat si "monopol". ma mir ca nu ataci faptul ca doar OTL are tramvaie in oras, si ca doar la distrigaz vest poti sa te racordezi pt gaz. 5. ineficienta este, asa` e. ca peste tot la stat, in orice continent.. in concluzie: faci multa gargara si cu putina minte.
Postat 01 Martie 2011, 00:36 de unu
@vuscan
@vuscan: ce zici tu e ilogic! 2. compari gigacaloria platita de consumatorii transgex cu cea NESUBVENTIONATA produsa de CET! 3. nu e o sansa chiar atat de mare sa 'plutim pe ape geotermale' odata ce ti`au explicat profesorii ca asta nu poate acoperii mai mult decat 30% din consumul municipiului. cu restul de 70% ce o sa faci? nu iti pasa, or ii lasi sa plateasca 350 de lei, cand ar putea plati toti cei 100% doar 200 de lei. dupa calculele mele e mai mica o medie de 200 decat 350*0.75+100*0.25 = 287.5
Postat 01 Martie 2011, 00:30 de unu
@vuscan
@vuscan: ce zici tu e ilogic! 1. daca ai fi un sustinator al ecologismului, 1.1 - ai prefera ca CET sa nu arda carbune ci gaz, 1.2 - si ai incuraja exploatarea apei geotermale(cumparand integral cantitatea de agent termic produs: transgex nu are finantare sa isi extinda reteaua destul de rapid, ei fac puturi - in viitor asta va si trebui sa faca, agentul fiind cumparat de CET), precum 1.3 - si infiintarea unei taxe de poluare pt cei ce ard in sobe or centrale proprii material lemmnos (si cine mai stie ce), in cooncordanta cu ceea ce UE-ul face prin emiterea de certificate de emisii de CO2.!
Postat 01 Martie 2011, 00:21 de unu
@redactia bihoreanul
@redactia bihoreanul: nu ii dati atata importanta lui vuscan. e doar un criminal, pe care nu`l vrem ca lider local. odata ce incalca legea sa`si scape pielea, dece n`ar face`o si`n viitor sa`ncaseze niste banuti?!
Postat 01 Martie 2011, 00:17 de unu
visand la ciolan
Iar vrea zevzecul asta sa faca impresie? Se vede prin primarie? Ca de obicei, isi face temele pe genunchi, pe ultima suta de metri. As vrea sa vad in fata un om care crede ce spune asta...
Postat 28 Februarie 2011, 22:37 de fasolea uscata
serios?
da\' si tu esti mare bou. ce vina are jurnalista? eu nu zic ca astia de la bihoreanul chiar ar trebui sa caste gura la tot ce zice vuscan, dar ce vina are jurnalista ca a trimis-o sefu la betia de cuvinte a lui horica?
Postat 28 Februarie 2011, 20:25 de @zoli
am ramas surprins
Zmarando, esti broasta de-a binelea: cine... pusca mea e si Vuscan asta ? Stii ca a omorat trei tineri si a scapat nepedepsit ? Stii ca era beat sau drogat cand i-a omorat cu sange rece ? Si tu casti gura la scalambaielile astuia ? Pai ia scrie tu un articol despre cum a scapat el fara sa faca puscarie, dupa ce are pe constiinta TREI oameni ! Hai pa.
Postat 28 Februarie 2011, 20:19 de Zoli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON