URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2011, 14:10

Horea Vuşcan: CET e "băiatul deştept" de pe piaţa energiei termice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, liderul local al Mişcării Verzilor Horea Vuşcan a caracterizat Electrocentrale Oradea ca fiind un "băiat deştept" al pieţei energiei termice. Asta pentru că, potrivit lui Vuşcan, mii de orădeni care locuiesc în Nufărul şi se încălzesc pe baza gigacaloriei obţinute din apa geotermală plătesc preţul încălzirii obişnuite de la Electrocentrale.

"În cartierul Nufărul sunt şapte puncte termice, 839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883, unde CET-ul cumpără cu 66 de lei gigacaloria şi o vinde cu 190 de lei. Situaţii similare sunt pe Calea Aradului cu punctele termice 911 şi 913, zona din jurul Hotelului Dacia, a Parcului Brătianu, Calea Clujului - zona Romeur, şi zona Rogerius - Spitalul Municipal, care funcţionează pe apă geotermală", a declarat Vuşcan.

Liderul verde a spus că a luat legătura cu aceşti orădeni şi urmează să se întâlnească cu ei, pentru a continua "bătălia" cu Electrocentrale şi dincolo de zona Ioşia. De altfel, în urmă cu trei săptămâni, Vuşcan a adunat mai mulţi orădeni care locuiesc în Ioşia şi împreună au depus la Primărie o solicitare de a nu-i transforma pe aceşti cetăţeni din clienţi Transgex, firma care exploatează apa geotermală din Oradea, în ai Electrocentrale Oradea, Transgex urmând să vândă gigacaloria din apă către CET.

"CET-ul nu oferă nimic în plus pentru orădenii care se încălzesc cu gigacalorie din apa geotermală, dar plătesc 193 de lei. Astfel, CET e băiatul deştept în Nufărul", a declarat Horea Vuşcan.

Susţinător al unei pieţe concurenţiale, în care Electrocentrale Oradea să nu fie singurul operator, Vuşcan a declarat că este şi un susţinător al realizării unei centrale pe biomasă la Oradea, spre deosebire de alţi ecologişti orădeni. "Înţeleg temerile privind tăierea pădurilor. Însă cu acest raţionament aş putea spune că medicina e făcută să ne omoare, iar pensia să ne ia banii", a spus liderul Mişcării Verzilor, făcând referire la declaraţiile ecologistului Orlando Balaş, care susţine că o centrală pe biomasă la Oradea va funcţiona, de fapt, pe lemnul din pădurile din jurul Oradiei. "Oricine produce energie termică la un preţ mai mic decât al CET-ului trebuie să fie binevenit pe piaţă", a spus Vuşcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Bravo Vuscan!
Mai bine paranoici decat pupincuristi pe bani marunti si sinecuri. Solutia ar fi apa termala. Insa nu puteti recunoaste asta de orbirea ce v-a cuprins de cand ati cazut in adulatie pentru Bolojan.
Postat 30 Martie 2011, 11:36 de unu si unu
iar asta?!
adunatura de paranioici. ati uitat sa zicei ca dorectoru cet e mason si va vrea moartea. pt vuscan: vina tu si cu o solutie pe termen scurt, punandu-te in situatia in care esti municipalitatea, adica detonatorul cet, si vazand ca in fiecare an, te adanceti cu milioane de euro in datorii. pe langa cele deja acumulate. vrei sa ne arda strainii padurile, iar noi sa-i platim, in paralel cu ce? lasam toti furnizorii cet sa dea faliment din cauza creantelor? si inchidem cet-u dandu-l la fier vechi? n-ai strategie, nici pe termen lung, nici pe termen scurt. faci gargara sa apari in presa, dar nu te va vota nimeni
Postat 29 Martie 2011, 18:19 de unu
MAFIA LOCALA !!
CET-ul cu actuala conducere este o cloaca de interese strict personale impotriva consumatorului captiv , privat de orice alta solutie de incalzire a locuintei !!!!! Practic suntem obligati sa acceptam exploatarea de catre personalul CET-ului !!!! O capusa pe spinarea oradenilor !!! Nu exista nici vointa si nici putinta din partea autoritatilor locale ( PNL, PDL, PSD, UDMR,..... ce mai conteaza care partid ) de a face ordine in aceasta capuseala a cetatenilor .
Postat 29 Martie 2011, 17:24 de SCARBITUL
da da
da vuscane si tu esti baiat destept, acuma ce sa faci, unii mai ,mult se pot juca ...la altii li se taie craca mai devreme....
Postat 29 Martie 2011, 17:08 de iri
cum sa nu?!
Cum sa fie binevenita? poate de noi de cetateni... inca avarii din primarie nu si-au umplu buzunarele. le mai trebuie vreo 2 mandate.... Ai grija cate lucruri scoti la lumina... ca deranjeaza!!!!
Postat 29 Martie 2011, 17:04 de blalala
cet=capusa
am mai spus-o,CET-ul si-a pierdut din vina lor marii consumatori de abur,adica cei industriali,si acum vor sa-si scoata pierderile pe seama oradenilor,faceti o statistica sa vedeti citi sint datori la asociatiile de locatari ca sa vedeti unde duc aceste majorari,nu oricine poate sa plateasca gigacaloria lapretul stabilit de cet,asa ca primaria sa se reorienteze cu reorganizarea cetului,dar nu pe banii nostri
Postat 29 Martie 2011, 15:02 de luky
directiva europeana
din directiva europeana, referitor la formula de calcul al emisiilor de CO2 Activity data × Emission factor × Oxidation factor The emission factor for biomass shall be zero.
Postat 29 Martie 2011, 14:21 de asa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON