URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2017, 22:16

Greva de la CET s-a încheiat. Viceprimarul Mircea Mălan i-a convins pe muncitori să reia lucrul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Greva de la CET s-a încheiat vineri seară în jurul orei 19.30, angajaţii societăţii preluând tura în centrală după o zi şi jumătate de protest.

"Am avut o discuţie de mai bine de patru ore cu reprezentanţii salariaţilor. În final am convenit să stingem conflictul, oamenii să intre la lucru, iar în cea de a doua jumătate a săptămânii viitoare să ne aşezăm la masă pentru a discuta problemele pe care le-au ridicat", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul a precizat că riscul întreruperii alimentării oraşului cu apă caldă şi căldură a fost înlăturat, spunând că "activitatea se desfăşoară în parametri normali".

Potrivit viceprimarului, conflictul a avut la bază zvonurile conform cărora conducerea Termoficare urmăreşte implementarea unui sistem de ture care îi va face pe angajaţi să piardă bani la salariu, nemulţumirile fiind legate şi de faptul că nivelul de salarizare nu ar fi proporţional cu încărcarea cu muncă, dar şi de condiţiile improprii de lucru.

"Le-am spus oamenilor că nu putem promite măriri de salarii, dar că ne vom pune la masă să discutăm toate revendicările. Le-am explicat că trebuie să asigurăm orădenilor o gigacalorie la un preţ rezonabil şi să creştem calitatea serviciilor prestate", a arătat Mălan.

Erau gata să oprească CET-ul!

Directorul Termoficare, Stănel Necula, e convins că protestul a pornit de la o neînţelegere. "În final ne-am lămurit că pretextul protestului a fost un grafic care îi afecta pe angajaţii din tură, şi pe care oamenii l-au intepretat că Necula vrea să le taie salariile, deşi acesta nu era decât o corecţie impusă de lege. Oamenii s-au liniştit când au aflat că vom cere ITM-ului o derogare", a declarat directorul.

Necula a confirmat şi el că activitatea în centrală a reintrat în normal. "Dimineaţă am oprit grupul 1 (cazanul și turbina nr. 1, preluate de la vechiul CET - n.r) pentru că oamenii care îl ţineau în funcţiune de joi dimineaţă erau terminaţi fizic şi i-am trimis acasă. Acesta avea oricum o spărtură. Îl lăsăm să se răcească, iar luni dimineaţă va intra în reparaţii", a declarat directorul. Necula a recunoscut, de asemenea, că dacă angajaţii ar fi refuzat să intre la lucru în perioada următoare oraşul ar fi rămas fără apă caldă şi căldură. "La un moment dat ţineam în funcţiune centrala doar cu şefii de secţii. Dacă ar fi apărut accidente tehnice sau probleme de sănătate, eram nevoiţi să oprim CET-ul".

"Dacă s-ar fi explicat..."

De cealaltă parte, reprezentanţii salariaţilor spun că nu s-ar fi ajuns la protest dacă ar fi găsit o cale de comunicare cu administraţia. "Dacă s-ar fi explicat de la bun început problema turelor, nu s-ar fi ajuns aici. Apoi, oamenii s-au enervat când Necula a refuzat să vină să discute cu ei", a povestit Cornel Fofiu, unul dintre reprezentanţii salariaţilor.

Acesta spune că angajaţii au acceptat să reia lucrul doar după medierea viceprimarului, care "le-a promis că în perioada următoare vor exista discuţii pe toate problemele ridicate: creşterea salariilor, majorarea bonurilor de masă şi asigurarea condiţiilor de muncă".

Angajaţii societăţii Termoficare au intrat în grevă spontană joi la prânz, când au refuzat să preia schimbul pe fondul unor neînţelegeri cu administraţia şi s-au adunat în parcarea de la intrarea în incinta societăţii. Conflictul a escaladat treptat până vineri dimineaţă când, după negocieri eşuate cu directorul Necula, salariaţii au reclamat prezenţa primarului Ilie Bolojan. Aflat la Bucureşti, edilul l-a delegat pe viceprimarul Mircea Mălan să poarte discuţii cu protestatarii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ghinion!
Daca merge caldura, se goleste piata de descreieratii din Piata Unirii, care fac pe protestatarii.
Postat 19 Februarie 2017, 13:00 de WinDos
unde-i caldura?
Ok, puteti da drumul la caldura, ca inghetam in case. In Nufaru caloriferele sunt doar cadute.
Postat 18 Februarie 2017, 10:30 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON