URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2020, 16:48

Grefierii rămân pe poziţie: "Noi nu avem salarii şi pensii speciale, nici nesimţite" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grefierii au oprit, luni, activitatea şi vor continua protestul şi în cursul zilei de marţi, blocând, astfel, întregul sistem judiciar, adică atât a instanţelor cât şi a parchetelor, în Oradea protestul desfăşurându-se în paralel cu cel al magistraţilor din Tribunalul Bihor şi Judecătoriile din Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş şi Marghita, care la rândul lor şi-au oprit activitatea.

Anunţul a fost făcut, luni, într-o scurtă conferinţă de presă organizată de vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România (AGR), Camelia Mesaroş (foto dreapta), alături de preşedinta organizaţiei locale a AGR, Daniela Cociubei (foto stânga), grefier în cadrul Tribunalului Bihor. 

Potrivit lui Mesaroş, profesia de grefier, precum şi cea de magistrat, cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, iar responsabilităţile şi riscurile pe care le implică impun acordarea pensiei de serviciu "ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept". 

La rândul ei, preşedinta organizaţiei locale a AGR, Daniela Cociubei, grefier în cadrul Tribunalului Bihor, a ținut să sublinieze că activitatea grefierilor nu se rezumă la "dactilografierea în sălile de judecată". 

"Grefierii au o serie de obligaţii profesionale extrem de complexe şi de cele mai multe ori rămân peste program. Cu toate acestea, nu sunt plătiți în plus. Un grefier cu 30 de ani de vechime, cu studii superioare, master, grad de Înaltă Curte - cum sunt cei de la DIICOT sau DNA - are un venit maxim de 5.600 lei şi va avea o pensie de aproximativ 4.000 lei. Asta în timp ce, pe tot parcursul activităţii a avut o serie de îngrădiri, interdicţii de prestare a altor activităţi şi a fost expus la boli profesionale inerente: afecţiuni oftalmologice, pulmonare, ale coloanei vertebrale. Noi nu avem salarii şi pensii speciale, nici nesimţite. Suntem confundaţi cu politicienii", a explicat Daniela Cociubei, respingând acuzaţiile că protestele lor reprezintă, de fapt, un şantaj, în condiţiile în care au venituri peste medie.

"Noi contribuim, la fel ca toţi angajaţii, la buget, şi nici nu ieşim la pensie, aşa cum se crede, la 40 ani. Limita de vârstă este de 60 ani. Eu am peste 35 ani de vechime în muncă", a mai spus ea. 

Legat de protest, reprezentanţii grefierilor susţin că în Bihor participă întregul corp profesional din instanţe şi parchete, alcătuit din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie.

În timpul protestului, grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente. Ceilalţi grefieri, dar şi personalul auxiliar, vor întrerupe total activitatea pe parcursul zilei votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

"În funcție de soluțiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern și în urma concluziilor ședinței cu prim-ministrul României, se va întruni Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial, pentru a hotărî formele de protest ce vor fi asumate în continuare”, a mai spus Mesaroş.

Pe de altă parte, întruniţi săptămâna trecută în Adunarea Generală a Judecătorilor, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis că susţin revendicările magistraţilor, dar nu suspendă activitatea instanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ce drama
Se dusera jde fabrici de haine,pantofi,mobila pe apa simbetei,se provocau seisme la Ajofm cind se anuntau concedieri colective,te bucurai daca-ti primeai banutii pe ultimele luni/zile lucrate.Care erai mai trecut,te cautai de vreo boala sa iei un 500 amariti sa-i pui pe masa.Altu isi cauta alta "banda" in hi-tech...Ce se-ntimpla cu tagma cum laudae intrece orice limita: cum sa traiesti fara 5.600 salar si 4000 pensie,dupa atitea ore suplimentare,dupa atitea luni de vacanta judecatoreasca?Ati vrut dreptate,dreptatea costa,sarakilor
Postat 27 Ianuarie 2020, 19:53 de excalibur
Dacă nu aveți ...
... atunci chiar voi sunteți "nesimțitele" !?!
Postat 27 Ianuarie 2020, 19:50 de CrisDumi
Plangeti ca cersetorii
Nu pot sa spun decat sa va fie rusine de cea ce faceti. Invocati studii superioare si mastere, de parca nu stie lumea cum si la ce varsta le-ati facut. Multe din voi erati aprozarite si croitorese in anii 90. Daca este asa rau pe postul vostru mergeti in privat. Sunt atatia profesori care au nota 9 - 10 la titularizare si nu au post, muncesc in privat. Haideti si voi ca va este greu la Stat. La fel si sefii vostri. Coruptilor si spagarilor. Scuze celor care nu sunt din aceasta categorie desi impartasesc aceleasi functii si aceleasi privilegii doar ca nu au decazut in tagma hotilor si spagarilor.
Postat 27 Ianuarie 2020, 19:31 de scarbit
Nu va convine liber.
IETE lupa toate pensiile speciale trebuiesc tăiate va fi foarte greu ccr etc dar nu trebuie cedat nici un pas în spate. Încercați la privat sa vedeți ce pensii o sa luați de acolo nu va tot plângeți.
Postat 27 Ianuarie 2020, 18:32 de sss
Desfintare
Hai sa desfiintam tot, facem politie privata, judecatorii private, le privatizam pe toate, sa nu mai lucreze nimeni la stat, doar la privat, facem politie, aramata, etc private si cotizam la ei, poate va fii mai bine.... Sa nu mai existe atata ranchiuna intre oameni.
Postat 27 Ianuarie 2020, 18:04 de Pitbulul
mai mai
toti sunt expusi si nu primesc pensii si salarii mai mari. Nici noi nu avem. Nu iti place, elibereaza locul. Vor fi dornici sa se angajeze pe locurile libere. Principiul cat contribui atat sa primesti e corect.
Postat 27 Ianuarie 2020, 17:58 de Christa
Trebuie taxati!
Toti nesimtiti care per favoruroi special ntrebuie taxati, concediati, ejaculate,... trecuti in sistemul privat sa vada cu e cu munca nu cu intinsul mainii!!! Rezultatul muncii lor in ultimi 30 de ani = ZERO!.... nu ca imi da cu MINUS!!!
Postat 27 Ianuarie 2020, 17:01 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON