URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2013, 17:48

Gratuitate la consultaţiile pentru depistarea cancerului de col uterin, dar degeaba

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În judeţul Bihor există două unităţi medicale apte să asigure screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin, Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican, însă în mai multe localităţi medicii de familie nu au catadicsit să încheie contracte cu aceste unităţi, la care să-şi poată trimite pacientele pentru efectuarea testărilor şi analizelor în vederea depistării acestei afecţiuni.

Conform unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în judeţ există 50 de comune şi oraşe unde toţi medicii de familie au contract cu una din cele două spitale unde se poate depista cancerul de col uterin: Aleşd, Nucet, Ştei, Vaşcău, Balc, Buduslău, Cărpinet, Cefa, Ciumeghiu, Girişu de Criş, Şinteu, Tămăşeu, Budureasa, Căbeşti, Căpâlna, Copăcel, Curăţele, Drăgăneşti, Gepiu, Lazuri de Beiuş, Pocola, Rieni, Aştileu, Avram Iancu, Borş, Brusturi, Bunteşti, Câmpani, Holod, Lugaşu de Jos, Lunca, Măgeşti, Răbăgani, Remetea, Roşiori, Sâmbăta, Tăuteu, Ţeţchea, Tulca, Vadu Crişului, Cetariu, Nojorid, Roşia, Sântandrei, Uileacu de Beiuş, Borod, Sălard, Şuncuiuş, Tileagd, Diosig.

În schimb, există şi comune unde niciun medic de familie nu are un asemenea contract - Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Bulz, Cherechiu, Ciuhoi, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Curtuişeni, Derna, Drăgeşti, Finiş, Husasău de Tinca, Lăzăreni, Săcădat, Sânnicolau Român, Sârbi, Şimian, Şoimi, Spinuş, Suplacu de Bacău, Tărcaia, Tarcea, Tinca, Toboliu, Vârciorog, Viişoara - astfel încât pacientele din aceste zone nu pot beneficia de analize gratuite.

Nici măcar în Oradea nu toţi medicii de familie au contracte cu Spitalul Judeţean sau cu Spitalul Pelican, ci doar 84,21%, motiv pentru care directoarea DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, cere medicilor de familie să se adreseze unuia din cele două spitale pentru începerea în cel mai scurt timp posibil a procedurilor de includere într-o reţea de screening.

Pe de altă parte, prin acelaşi comunicat, conducerea DSP invită femeile din judeţul Bihor între 25 şi 64 de ani să se adreseze medicilor de familie, care sunt obligaţi să le asigure informarea şi consilierea pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, iar apoi să se adreseze centrelor de recoltare a materialului citologic celular la care sunt îndrumate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
rusineee muritori de foame nu medici!
e teapa sa intretinem SPAGA , nu avem FONDURI sa marim alocatiile la COPII si avem bani sa depistam CANCERUL< pacalite 100% nici prezervativul nu ti l permiti ce sa te mai si fuuuuuuuuuuu sa fi o femeie sanatoasa sexual :)))) urmal ca PROSTITUITIE in sus si jos dar noi traim in conditii de LAGAR, rusine sa va fie! CARE ESTE ROLUL COLEGIULUI medicilor in afara de a absoarbe banul ?
Postat 21 Februarie 2013, 11:35 de spaga
gratutit pe naiba
Gratuit dar nu prea. cand am citit in presa despre aceasta campanie am dat fuguta la medicul meu de familie, dar surpriza cica ea nu e inscrisa in acest program pt "ca nu se merita". Asa ca am primit totusi un bilet de trimitere pt o consultatie sa mi-l fac unde vreau, bineinteles pe bani mei. EXISTA UN PROGRAM DE SCREENING GRATUIT INSA NU PUTEM BENEFICIA DE EL. TARA LUI PAPURA VODA
Postat 21 Februarie 2013, 08:27 de oradeanca
credeti ca cine are cancer are ca isis permite sa traisca sanatos ?
gratuitate sau ii ajutati pe medici sa incaseze ceva mita si spaga ? ce tampenii publicati, cine sta la cozi sa dovedesca ca este asigurat si cu cancerul in kuuuur !!!!!!! de ce nu iesim si protestam nu v ati saturat de mizererile care cersesc spaga, statul nu are fonduri si ironie ne cauta de cancer !!!!
Postat 20 Februarie 2013, 21:13 de nesimtiti mai suntet
donati prezervative in loc de depistare prin absortie a banului public
numai pacalitele ajung acolo, pacalite in viata rau :))))ceva ceva oricum DEPISTEAZA :BANUL PUBLIC :)))) cauza depistati o nu INTRETINETI EFECTELE , ha, ha, ha, ha, ha, ha, e rau sa fi un AMARAT DE PLAGIATOR precum unii "DOTTORE" :)), oricum pe mine ma apuca rasul nici macar PREZERVATIVE nu asigurati. hai marsss ! PREZEVATIVELE sunt mai BENEFICE decat ce faceti VOI neam de tortioari comunistyyyy :))))).
Postat 20 Februarie 2013, 19:56 de marsssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON