URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism, ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E tot mai mare numărul celor care cred că această criză provocată de coronavirus a pornit de la o acţiune deliberată, că este parte a unui plan de destabilizare planetară din care unii trebuie să câştige cu preţul distrugerii altora. Reţelele sociale sunt un iad din punctul acesta de vedere. Oricâte reguli de funcţionare responsabilă ar avea, prin ele se răspândesc zilnic zeci de teorii, care mai de care mai spectaculoase.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
10 Septembrie 2019, 15:51

Good Chefs. Producătorii bihoreni de alimente tradiţionale şi operatorii din turism vor fi aduşi pentru prima dată la aceeaşi masă

Good Chefs. Producătorii bihoreni de alimente tradiţionale şi operatorii din turism vor fi aduşi pentru prima dată la aceeaşi masă Nicolae Pop şi Simona Bişboacă, doi dintre iniţiatorii proiectului Good Chefs
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cârnaţ, caşcaval, pastramă, bere, cidru... Gastronomia locală are oferta proprie pentru fiecare mâncare ori băutură. Doar că e necunoscută...

Made in Bihor

Proiectul "Good Chefs Oradea", iniţiat de un grup de bihoreni pasionaţi de arta culinară, va fi lansat pe 19 septembrie printr-un eveniment în cadrul căruia producătorii bihoreni de alimente tradiţionale şi operatorii din turism vor fi aduşi, pentru prima dată, la aceeaşi masă.

"Este foarte important să adunăm micii producători de alimente şi băuturi tradiţionale şi să îi punem în contact cu prestatorii de servicii gastronomice şi cu cei din industria ospitalităţii pentru că, să fim sinceri, există un aspect dezamăgitor: astăzi, dacă îţi vine un străin în ţară nu ştii unde să îl duci să mănânce ceva tradiţional", a declarat Simona Bişboacă, managerul firmei Phenalex, specializată în produse naturiste, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Complexul President din Băile Felix.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, oferta există, dar nu este cunoscută. "Avem produse, servicii, lanţuri hoteliere şi săli de evenimente excepţionale. Nu trebuie decât să le promovăm", a spus, la rândul său, Nicolae Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Reciproc avantajos!

Concret, circa 300 de producători locali, profesionişti în industria ospitalităţii şi reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii în domeniu se vor întâlni, în seara de 19 septembrie, la Complexul President, pentru a se cunoaşte şi lega relaţii de colaborare reciproc avantajoase.

"În urma acestui eveniment vom avea o bază de date cu toţi producătorii locali şi oferta din industria ospitalităţii care va fi pusă gratuit la dispoziţia tuturor doritorilor", a declarat Pop.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul Good Chefs Oradea vizează, printre altele, prezentarea şi promovarea micilor producători de alimente şi băuturi tradiţionale, valorificarea potenţialului turistic şi produselor specifice ale comunelor bihorene şi stabilirea de parteneriate între producătorii locali şi industria HORECA şi promovarea învăţământului profesional dual local cu specializările "bucătar" şi "cofetar-patiser".

Delicatese cu licitaţie

De altfel, în cadrul întâlnirii din 19 septembrie, producătorii locali vor avea propriile standuri cu produse care vor putea fi degustate, vor avea loc prezentări de tunici de bucătar, uniforme şi veselă, vor avea loc discuţii libere între potenţialii parteneri, precum şi demonstraţii de artă culinară susţinute de maeştri bucătari.

"Fiecare invitat special, şi vor fi minimum trei, va găti, live, trei porţii de mâncare, care se vor vinde la licitaţie către participanţi. Sumele colectate vor fi direcţionate către unul dintre proiectele Good Chefs Oradea", a spus Pop.

Banii adunaţi vor constitui venit pentru bursele care vor fi acordate elevilor celor două clase de învăţământ profesional dual.

Pentru anul viitor, iniţiatorii proiectului îşi doresc lansarea "Good Chefs Academy", în cadrul căreia vor fi iniţiate cursuri de formare şi certificare recunoscute în Uniunea Europeană în domeniile de "bucătar" şi "cofetar – patiser" cât şi masterclasses pentru amatori şi profesionişti organizate cu specialişti de top.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: Dunarii, Primaverii, Ariesului, Rozelor, Toamnei, Oituz, Magurei si Danko Pista, in data de 8 aprilie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

    Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 8 aprilie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

     

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4477 RON
  • 1 EUR = 4.8338 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON