URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2015, 22:20

Gigacaloria se ieftineşte, dar nu pentru orădeni!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gigacaloria se ieftineşte, orădenii o vor plăti însă la fel de scump! Consiliul Local va fi chemat luni să aprobe ieftinirea gigacaloriei de la 260 lei la 243 lei ca urmare a reducerii costurilor cu combustibilul şi diminuării de la 24% la 20% a TVA-ului pentru sectorul de servicii.

În ciuda acestui fapt, orădenii vor plăti însă, în continuare, tot 240 lei pe gigacalorie, la fel ca în prezent. "Am ales să reducem subvenţia plătită de la bugetul local de la 20 lei la 3 lei", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prefaţat şedinţa de Consiliu Local.

Potrivit edilului, această măsură a fost luată pentru că oraşul va avea de făcut în continuare investiţii în sistemul de termoficare şi va avea nevoie de fonduri. "Trebuie să investim în reabilitarea magistralelor şi automatizarea punctelor termice, aşa că suntem obligaţi să alocăm aceşti bani aici", a spus Bolojan.

Prin reducerea la numai 3 lei a subvenţiei pe gigacalorie, Oradea se va situa la cel mai scăzut nivel din ţară. Potrivit presei centrale, singurul oraş care nu oferă subvenţie pe gigacalorie este Constanţa. Excepţie fac consumatorii cu venituri sub 1.500 lei pe familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Suferinzii
@grigore: Arunca-te in Cris, retardatule!! @pioneza: Suferi rau cu capul, nu? :)) Urla invidia in voi ca nu sunteti cei care taie panglica la proiecte, nu? :) Cateva proiecte sunt finalizate, si vor fi si celelalte, dar voi frecati-va mainile in continuare ca o faceti degeaba :))
Postat 20 Decembrie 2015, 20:47 de hateretards
?????????????????????
BirtinUTZ nu iubeste orasul nostru!E secretar jeneral,e liberal..Sa te vada bunul Dumnnezeu Ilie ca pac atos mai esti!!!
Postat 19 Decembrie 2015, 19:31 de grigore
A vorbit Ion
ca si el e om!
Postat 19 Decembrie 2015, 12:13 de User anonimizat
E bine, e foarte bine !
,,Omul" asta, nea ilie, nu-i in stare sa finalizeze NICIUN proiect cap-coada, sa se incadreze in termen si sa nu dam noi, oradenii, banii-ndarat. Este de o incompetenta crasa si s-a inconjurat numai de nulitati, numite cu derogare, fara a avea o minima competenta, etc, etc. Si rezultatele se vad! Culmea! nici cand executantul isi face treaba nu scapam de penalitati!!! Citez din bihorstiri.ro : ,,Nici noua sursă de energie termică a orașului nu va fi un proiect 100% finalizat înainte de 1 ianuarie 2016. Cu alte cuvinte, Municipalitatea se pregătește să acopere din propriul buzunar anumite lucrări / operațiuni fără de care nu se poate trece la utilizarea centralei pe gaz. Primarul Ilie Bolojan a recunoscut ieri că pierderea din banii europeni accesați cu acest proiect pentru înlocuirea vechii centrale de pe Șoseaua Borșului se ridică la aproximativ un milion de euro. Și asta cu toate că firma care lucrează nu e în întârziere și că treaba merge bine. Există, însă, diverse operațiuni precum anumite probe pe care Primăria Oradea nu le va mai putea face în acest an. Iar o parte importantă a acelor intervenții lăsate pe debutul lui 2016 ar fi fost sume eligibile pentru decont din fondurile nerambursabile primite prin POS Mediu (n.b.: peste 50 de milioane de euro), potrivit primarului de Oradea. În continuare, intenția este ca orașul să treacă pe noua centrală undeva pe la sfârșitul lunii februarie (sau poate și mai repede, dacă măsurătorile și probele decurg corespunzător), existând posibilitatea ca cetățenii să primească apă caldă și încălzire produse de ambele centrale care vor funcționa, un timp, în paralel."
Postat 19 Decembrie 2015, 06:26 de pinonel
@ retardul paranoic
Tu te vezi ce debitezi? La ce raspuns te asteptai? Eu nu am facut pe nimeni postac, in schimb am o problema cu lingaii. Nu sunt psd-ist si nici nu am pomenit vreodata psd-ul in comentariile mele. Esti jalnic de penibil..
Postat 18 Decembrie 2015, 16:49 de User anonimizat
Mincinos
@retardatbihorean: Eu am dovedit ca esti un postac mincinos si asta e raspunsul tau :)) Si ii faci pe altii postaci cand de fapt tu scrii doar la comanda numai anti Bolojan si pro psd :)) Sunteti patetici cu partidul vostru de * cu tot. Ce nu intelegeti voi este faptul ca oradenii il respecta pe Bolojan omul si nu au nici o treaba cu partidul. Toate partidele din tara asta sunt corupte si ar trebui sa plece, dar voi cei din psd nu intelegi inca lucrul asta.
Postat 18 Decembrie 2015, 16:25 de hateretards
@ retard
pnl=pdl=psd => o gramada de lingai retarzi!
Postat 18 Decembrie 2015, 16:14 de User anonimizat
retardatul oradean
@retardatoradean: Acum ai dovedid ca sunteti doar niste postaci psd-isti care incearca sa dezinformeze lumea si sa ne convinga ca era bun guvernul lui copy/paste. Si cand spun asta ma refer la minciunile pe care le scoti pe gura. Iohannnis a promulgat legea pensiilor speciale pentru ca il OBLIGA CONSTITUTIA! Prima data a respins-o dar apoi parlamentarii au adoptat-o din nou in aceiasi forma si a fost obligat de constituie ca sa o promulge pentru ca nu are voie sa o respinga a doua oara! Iar legea darii in plata e facuta cu dedicatie pentru niste parlamentari cu datorii la banca si in forma actuala nu e buna decat pentru cei vizati de ea, deci nu mai minti in continuare ca nu esti un * de psd-ist.
Postat 18 Decembrie 2015, 16:01 de hateretards
Nu mai comparati
Bucurestiul cu alte resedinte de judet. Acolo, in Bucuresti, totul este subventionat, din banii nostri ai tuturor care cotizam ca tampitii la bugetul de stat, incepand de la energia termica, transportul in comun, etc. Sigur, "din gura", se rezolva totul usor, mai greu este cand lucrurile trebuiesc infatuite in universul real. Subventionarea energiei termice este o practica ce trebuie sa inceteze, sau cel putin astia de la UE asa zic. In alta dezordine de idei, de ce din bugetul local sa fie subventionati doar cei care se incalzesc de la sistemul centralizat? Ceilalti oradeni, nu contribue si ei in egala masura la bugetul local? Nu stiu, intreb si eu!
Postat 18 Decembrie 2015, 14:34 de User anonimizat
70% = banc de DOI lei pnl
@ tc: eu cred ca nici sprâncenatu' nu mai crede in povesti cu 70%, motiv pentru care isi si ia talpasita spre capitala, doar a venit randul pnl la ciolan. Cat despre obsesia ta despre mang si povesti cu psd, pnl, pdl sau alti hoti, vad ca esti in delir. Vezi ca vin alegeri la anu' si nu o sa stii al cui dos sa-l pupi..
Postat 18 Decembrie 2015, 12:13 de User anonimizat
iar va instiga mang la violenta!!!
de ce nu iesiti cu mang(a) de mana sa va vedem la fata cine sunt adevaratii boicotisti miserupisti si cacaciosi ai societatii. Va doresc sa ramaneti captiv in Oradea lui Filip si sa vi-l declarati primar. sunteti morti de dorul hotiei, ciordelii si a tunurilor psd. Tin sa va reamintesc un fapt deja fara tagada - 70% si oricine va veni din pnl , voi veti ramane vesnic - Loseri!! Asa ca varsati-va amarul pe bihoreanul - atat vi-a mai ramas.
Postat 18 Decembrie 2015, 11:47 de TC
Ne plangem ca niste babe!
Ar trebui sa iesim in strada si sa-i luam la suturi in cur*te pe nea ilie & gasca de hoti! Pe de alta parte, in 2012, n-a zis nimeni nici pas cand bolovanul isi facea ,,turul" prin cartiere, astateau ca iepurii la lumina farului... Desi este ce poate fi mai rau pt. oradeni, dar si pt. Oradea, insul va fi votat, va iesi iar primar, este iubit de scursorile aciuate pe aici, asemeni lui. Ei nu au nimic in comun cu orasul, nu sunt oradeni, vineri dupa ora 2pm o taie la tara, acolo e casa lor! P.S. @tsd Quod Erat Demonstrandum ( Q.E.D.), adica ceea ce trebuia demonstrat. Vezi ca matematica nu-i economie, s-o scrii cum vrea pixul tau!
Postat 18 Decembrie 2015, 11:16 de pinonel
Umanism
Dupa ce au ingenuncheat tara asta in fata imperialismului,tranformind-o intr-o colonie,subventia la caldura era ultima reduta ...am pierdut-o si pe aia,fruntasi oradeni. In bucuresti subventia e inca 50%,biletul de autobuz 1.6 lei. Sa traiti bine...peste vreo 20 ani,dupa ce va platiti datoriile
Postat 18 Decembrie 2015, 09:49 de excalibur
orasul cate ofera NIMIC
Eu ca oradean nu ma mai astept la nimic bun in acest oras. Suntem tratati ca niste milogi, dar stai!: deocamdata suntem codasi la salarii dar avem o rata mica a somajului, asta inseamna ca oradenii muncesc, nu stau cu mana intinsa. Ne laudam cu cea mai mare absorbtie de fonduri UE, dar primaria se lacomeste la cativa lei dintr-o gigacalorie mentinuta artificial la un pret ridicat. Apropo: pnl-istul sef johanis tocmai ce a aprobat legea ce le da demnitarilor dreptul la pensii marite, dar a intors legea darii in plata ca sa nu supere bancile care isi vor bate joc in continuare de romani. Pnl-isti de DOI bani! PS: in atentia lingailor, nu sunt psd-ist!
Postat 18 Decembrie 2015, 00:21 de User anonimizat
UN LEU O LAMAIE....
Ministru de finante de DOI lei , primar de TREI lei ! QUODERAT DEMOSTRANDUM ! Si da , mi-am luat pastilele !
Postat 17 Decembrie 2015, 22:35 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON