URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
20 August 2010, 14:14

Ghilea îi "suspectează" pe Bolojan şi Ţîrle că au numit în fruntea spitalelor manageri fără studii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Gavrilă Ghilea a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că a solicitat Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor să-i transmită dosarele de studii ale managerilor interimari numiţi la conducerea spitalelor preluate de cele două administraţii locale de la Ministerul Sănătăţii, deoarece are suspiciuni cu privire la faptul dacă aceştia au absolvit sau nu cursuri de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii.

"Direcţia Juridică a Prefecturii a constatat că unii manageri interimari nu îndeplinesc condiţiile legale pentru ocuparea posturilor", a declarat prefectul Gavrilă Ghilea, adăugând: "Am cerut domnului primar şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean să ne transmită dosarele de studii ale celor pe care i-au numit, dar nu ni le-au trimis. Ne-au trimis doar dispoziţiile de numire, astfel că am decis să prelungesc cu încă cinci zile perioada aceasta până la care să ne trimită dosarele".

Întrebat în legătură cu care dintre managerii interimari ai spitalelor Direcţia Juridică a Prefecturii "a constatat" că nu au absolvit cursuri de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii, Ghilea şi-a rectificat declaraţia: "Nu avem deocamdată nicio confirmare, dar avem suspiciuni".

Prefectul a precizat că, în cazul în care Primăria şi CJ nu vor trimite dosarele de studii ale managerilor interimari, va ataca în justiţie dispoziţiile lui Ilie Bolojan şi cea a lui Radu Ţîrle. "Dacă nu trimit dosarele în cinci zile lucrătoare, începând de ieri (n.r. - joi, 19 august), voi ataca dispoziţiile în contencios administrativ", a spus Ghilea.

Întrebat de jurnalişti, prefectul a afirmat că a decis să verifice numai legalitatea actelor de studii ale managerilor numiţi de primarul Oradiei şi de preşedintele CJ, nu şi ale celor numiţi de primarii din celelalte oraşe bihorene unde autorităţile locale au preluat spitale de la Ministerul Sănătăţii. "Nu am cerut şi dosarele lor, dar le voi cere", a promis Ghilea.

În baza OG 48 din 2010, privind descentralizarea sistemului sanitar, Primăria Oradea a preluat la 1 iulie patru spitale din municipiu, iar primarul Ilie Bolojan a numit alţi manageri în locul celor care ocupau posturile până atunci. La Spitalul Municipal a fost numit dr. Ovidiu Pop, la Spitalul de Pneumoftiziologie pe dr. Maria Groze, la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie pe dr. Alexandru Vâlceanu, iar la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie pe inginerul Gavrilă Grebenişan.

Consiliul Judeţean Bihor a preluat Spitalul Clinic Judeţean Oradea, unde a fost numit manager dr. Carmen Pantiş.

Managerii interimari contactaţi de BIHOREANUL au declarat că au absolvit cursuri de management agreate de Ministerul Sănătăţii sau masterate la facultăţi de medicină acreditate. Singura excepţie este managerul interimar al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Gavril Grebenişan, care a declarat că urmează în prezent un asemenea curs, pe care îl va absolvi până la desfăşurarea concursului de ocupare a postului de manager organizat de municipalitate.

Conform OG 48, numirea managerilor interimari la spitalele preluate de autorităţile locale se face prin dispoziţie personală a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, iar numirea managerilor cu contract de management se face prin concurs, candidaţii trebuind să fie absolvenţi ai unor cursuri de management sau de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Omul potrivit (competent), la locul potrivit, nu dosare ”beton”!
I. Asta este esența problemei, dle traseist politic Ghilea sr. Inclusiv în cazul dvoastră și ”locotenentului” dvoastră! 1. Este evident faptul ca atât Spitalul clinic județean, cât și Maternitatea, au nevoie de manageri competenți. De valoarea unora, ca de exemplu: dr. Popa Virgil. 2. In ce număr din Monitorul Oficial, din toamna lui 2009, a apărut numirea dvoastră oficiala (definitivă), în postul de prefect de Bihor? 3. Dle Ghilea: fără a intra și în alte detalii, faptul ca nasul fiului dvoastră, este director adj. la DSVSA Bihor, se datorează exclusiv competentei acestuia? II. Dle subprefect Bitea jr., câtă apa potabila, de la robinet, beți, în medie, zilnic? Nu ma refer la cea ultrafiltrata. 1. Ati verificat în mod obiectiv, imparțial și profesionist potabilitatea acesteia? PS Sistemul "PCR&Secu" știe de ce!
Postat 22 August 2010, 23:05 de un competent
TITRATUL........
AUZI CINE VORBESTE DE STUDII!!!!!! COPIATORUL PRINS IN FLAGRANT, CARE SI-A PERFECTAT STUDIILE LA VADU-CRISULUI!!!!!!!! DA NEPOTU' DE LA ITM CESTUDII ARE? NICI MACAR NU ESTE F. PUBLIC!!!!!!SI NU ARE NICI UN MASTER!!!! PE EL CUM L-ATI NUMIT, BADE GAVRILA???????????? ROMANICA: TARA IN CARE CINE ARE BANI, CUMPARA TOT- STUDII, FUNCTII, ETC DAR NU UITATI, BANII NU POT CUMPARA :CULTURA, INTELIGENTA, BUNUL SIMT, CARACTER, RESPECT......
Postat 22 August 2010, 10:57 de Anabella
pe cine respectam!!! si pentru ce banii pe care noi ii muncim!!!
În război cu „Finanţele”... În ceea ce priveşte sediul D.G.F.P. Bihor, firma patronată de Ghilea a avut mari probleme de... calitate. Cităm, în continuare, dintr-un memoriu întocmit, în urmă cu cîţiva ani, de reprezentanţii instituţiei amintite. „În temeiul contractului de antepriză numărul 9381/21.10.1991, încheiat între noi şi S.C. Construcţii Bihor SA, aceasta s-a obligat să ne construiască sediul din Oradea, strada Dimitrie Cantemir numerele 2-4, având trei corpuri. O dată cu recepţia preliminară, care s-a concretizat prin procesul verbal numărul 15048/17.11.1997, s-a constatat o serie de deficienţe care trebuiau remediate în termen de 90 de zile de la încheierea procesului verbal. Pentru neexecutarea lucrărilor de reparaţii, D.G.F.P. Bihor a promovat, în 10.09.1998, o acţiune la Tribunalul Judeţean Bihor, având drept obiect „obligaţia de a face” împotriva pârâtei S.C. Construcţii Bihor SA. Prin sentinţa civilă 40/LC/1999, Tribunalul Judeţean Bihor ne-a admis în totalitate acţiunea aşa cum a fost promovată, obligând pârâta să execute lucrările de reparaţii la construcţia D.G.F.P. Bihor, iar în caz de neexecutare, dând posibilitatea reclamantei să execute lucrările de reparaţii cu o altă societate, pe cheltuiala pârâtei. Împotriva acestei soluţii, pârâta a declarat apel. În faza de judecată a apelului, a intervenit între părţi o înţelegere, care a fost consfinţită prin Decizia numărul 221/C/1999 a Curţii de Apel Oradea, în care se consemnează faptul că S.C. Construcţii Bihor SA se obligă a executa lucrările de remediere până la data de 01.12.1999, urmând ca, la data terminării acestora, să se întocmească un proces verbal de recepţie. De asemenea, D.G.F.P. Bihor îşi rezervă dreptul ca, în condiţiile în care executantul nu îşi va respecta obligaţiile, să îl acţioneze în instanţă. Pârâta nu şi-a executat obligaţiile, ba mai mult, în cursul lunii mai 2001, tencuiala de la corpul A s-a dezlipit, fiind executată necorespunzător. D.G.F.P. Bihor solicită constructorului următoarele: corpul A – remedierea tencuielilor exterioare, conform soluţiei date de proiectant; corpul B – refacerea trotuarului de protecţie; corpul C – repararea tencuielilor la zidul de sprijin. Faţă de toate solicitările noastre, S.C. Construcţii Bihor SA a depus o întâmpinare la data de 08.10.2002, invocând excepţia autorităţii de lucru judecat, iar pe fond a solicitat respingerea acţiunii D.G.F.P. Bihor ca nefondată. La Tribunalul Judeţean Bihor, cauza a fost obiectul dosarului numărul 6482/2002... În cursul anului 2004, s-au efectuat lucrările de remediere a tencuielii exterioare, placaje de travertin, placaje din marmură la treptele exterioare şi trotuare de protecţie, cu o altă societate de construcţii (S.C. Constructorul Sălard SRL), pe cheltuiala proprie. Valoarea acestor lucrări este de circa 400.000.000 de lei. Astfel, în conformitate cu articolul 23 din HG 237/1994, D.G.F.P. Bihor a comunicat S.C. Construcţii Bihor SA că intenţionează recuperarea acestor cheltuieli şi, conform articolului 720 (1) din O.G. numărul 138/2002, o invită pe data de 25.04.2005 la conciliere. Acţiunea D.G.F.P. Bihor se întemeiază pe: expertiza numărul 275/2001; prevederile Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii (garanţia este prevăzută la 10 ani pentru vicii ascunse şi pe toată durata de existenţă a construcţiei pentru rezistenţă); contractul de execuţie (clauzele de garanţie a lucrărilor prevăzute în contract erau de doi ani de la terminarea lucrărilor); procesul verbal de constatare al investitorului şi proiectantului.” Evident, Ghilea nu a plătit niciodată respectivele lucrări. Din motive uşor de bănuit... Strada lui Ghilea În primăvara lui 2000, Primăria Oradea a organizat licitaţie pentru reabilitarea străzilor Olimpiadei şi Berzei. La aceasta a participat şi S.C. Construcţii Bihor SA, care a avut oferta cea mai apropiată de cea estimată de proiectant. De precizat este însă faptul că, patronul firmei, Gavrilă Ghilea, se afla într-o situaţie de incompatibilitate crasă (consilier local şi patron al unei firme aflate în relaţii contractuale cu instituţia în care a fost ales), ca să nu mai vorbim de faptul că ar fi putut avea acces la celelalte oferte! Deci, Construcţii Bihor S.A. a oferit cel mai mic preţ - 21 de miliarde de lei vechi – şi a câştigat licitaţia. Ulterior, dată fiind alianţa politică locală în care fusese cooptat şi PSD – partid din care Ghilea făcea parte -, în deplin acord cu reprezentanţii UDMR şi PD, acesta a prezentat, la finalizarea lucrărilor, în octombrie 2001, o „notă de plată” ce a totalizat nu mai puţin de... 33 de miliarde de lei vechi! Culmea, Primăria şi Consiliul Local nu au acţionat în judecată firma lui Ghilea, deci nu au considerat... normal ca aceasta să nu respecte termenii contractului pe care consilierul local îl semnase cu mâna lui, din postura de patron al firmei executante!
Postat 22 August 2010, 09:33 de sooo GHILEA
Ghilea construieste, statul plateste soooo....
Firma lui Gavrila Ghilea, care detine dubla functie de vicepresedinte al Consiliului Judetean si al PSD Bihor, a prins doua contracte de "executie lucrari la cheie" din programul salilor de sport in perioada mandatului PSD. Din aceasta afacere, SC Constructii Bihor SA a castigat peste 600.000 euro.UN PARVENIT social pe banii publici de ce nu a luat lucrari din strainatate unde este contributia privata, stataul putea linistit sa construiasca prin angajati proprii dar POLITICA face legii managerial stataul nu are nevoie de licitatii poate fi producator si sa si suporte salariile tuturor si cu banii de la privatii sa investim in tehnologie performanta, MANAGEMENTUL este cheia SUCCESULUI....simtiti daca nu schimbam sitemul daca nu i ucidem noi ne vor ucide ei le noi.TREZITI VA! TREZITI va!
Postat 22 August 2010, 09:28 de sooo GHILEA
stop parazitilor sociali care se fac ca muncesc
astept cu nerabdare sa vina momentul sa am o arma in mana, va fi razboi nici politica nu va va salva de ODIOASA si crancena razbunare in spirit civic, atii acumulat atata ura din partea oameniilor incat vi ati pus viata voastra si a copiilor in pericol, la ce va ajuta BOGATIA daca sunteti ANALFABETI SOCIALI, uitati va la NEMTI umilesc cetateni? nu cred, va meritati soarta de SOBOLANI POLITICI ati crezut ca cumparati oamenii cu banii, v ati sapat gropa singuri .RUSINE! stau si privesc cum il huliti pe BOC asta dovedeste incompatibilitatea voastra pe scaune ati pierdut controlul deci nu mai valorati NIMIC ati fost descoperiti si prinsi in cursa ca niste SOBOLANI. de ce nu va dati DEMISIA? credeti ca mai reusiti sa mai furati cetateanul roman?
Postat 21 August 2010, 09:46 de parazitii
look who s talking
Nu va mai mirati de cretinul Ghilea! Cu un presedinte de tara bisnitar alcoolic, un biet cretinoid ca si acest Ghilea e nimic! Sa nu uitam de gusatu cu fata de porc exoftalmic, Blaga, marele cur pupat de militienii din Bihor!
Postat 21 August 2010, 00:43 de cretin forever=ghile
varza
ma ghilea, dute ma la strung. tocmai tu te-ai aflat sa vorbesti de studii care nu stii lega doua cuvinte inafara de ce te invata cei doi alcoolisti(primari) dupa ce te indoapa cu vin si carne mai rosie, dupa care iti ies ochii ca la un bou ce esti. RUSINEEEEEE.......
Postat 20 August 2010, 23:23 de degau sorin si bota
Et vous?
Da' Gilia ce studii are ? Nevoie?
Postat 20 August 2010, 22:32 de Porcu din Parlament
EXECUTATI sau trebuie sa vina mafia externa, romanii din strainatate, luati le scaunele CRIMINALILOR
pe mine ma socheaza aceste numiri in functii fara concurs!!!!! nici nu ma mir ca tara arde , altii ucid, altii fura daca traim intr o jungla fara LEGE doar culoare POLITICA, cand ii vom executa Doamne pe cei vinovati, trebuie sa moara o natiune ca sa le aratam ca numai DISTRUG?
Postat 20 August 2010, 15:56 de anca
due
Ghiulea cere dosarele de la Primarie si da si un termen limita pt asta. Pana aici toate bune. Pt "ceilalti" ......o sa le ceara....candva....
Postat 20 August 2010, 15:54 de deutsch
Sfidarea legii
Primarul Bolojan sfideaza legea si pe toti oradenii! Numai la noi se poate intampla asa ceva. Si nu e vorba de o formalitate cu acel curs de management sanitar pe care ar trebui sa-l aiba managerii de spitale, CONFORM LEGII!!! E vorba ca Grebenisan de la Maternitate, neavand cunostinte minimale de management sanitar, habar nu are ce-i aia infectie nosocomiala, protocol medical, circuit de spital sau autorizare de functionare. Va trebui sa asteptam o decizie luata de Grebenisan care sa duca, direct sau indirect, la moartea altor bebelusi ca abia apoi sa-si ceara scuze Bolojan pentru numirea iresponsabila??? Toata maternitatea vuieste ca Grebenisan e misogin si terorizeaza femeile, medici, asistente, administrativ. Daca asa stau lucrurile cu numirile, va rog Domnule Primar sa ma numiti medic la Maternitate sa fac si eu cezariene pt ca ma voi inscrie la facultatea de Medicina in septembrie... Domnule Primar, reparati-va greseala cat mai e timp.
Postat 20 August 2010, 15:51 de Oradean
nu ies banii investiti in campania electorala
POLITICA cea mai puternica mafie locala, astept cu sufletul la gura cand vor fi arestati politicienii care au dus tara asta in prapastie, cand a avut DL.GHILE controlul de 5 ani, dar nu numai el, toate S.A. private sa vedeti ce evaziune si spalari de banii acolo dar daca au cotizat cum isi mai recupereaza paguba, ce il determina sa se creada BURICUL ORADIEI! mafie , mafie, faceti ne o favoare rupeti va gaturile ca daca nu vi le rup lanturile, aveti grija pe cine respectati: LUPUL isi schimba parul dar naravul BA! UN PRIMAR NU POATE sa disruga reteaua de BANDE MAFIOTE, jutitia sa si faca treaba, daca nu schimbata, e simplu!
Postat 20 August 2010, 15:35 de da, da, da
DISCRIMINARI si legii preferentiale
MMFPS: Avocatii nu datoreaza contributii individuale de asigurari sociale la sistemul public de pensii - Avocatilor nu le sunt aplicabile prevederile art. III din OUG nr. 58/2010 prin care se prevede impozitarea tuturor veniturilor de natura profesionala si datorarea unor contributii individuale de asigurari sociale pentru ca au un sistem de pensii distinct, arata Ministerul Muncii intr-o nota trimisa Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR). TRAIASCA TRAIAN BASESCU cu 2 fete avocate!
Postat 20 August 2010, 15:16 de soccc
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON