URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2011, 15:05

Ghilea îi demonstrează lui Popa că a vorbit "pe lângă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Gavrilă Ghilea a demontat luni, într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o în mod expres în acest scop, acuzaţiile formulate împotriva sa de către senatorul Cornel Popa vinerea trecută.

Cu întârziere

Liderul liberal afirmase atunci că, prin intermediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, Ghilea ar fi blocat bugetele localităţilor din judeţ, deoarece la indicaţia prefectului aceasta a împiedicat aplicarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean (HCJ 69 din 15 aprilie 2011) prin care fuseseră împărţite către primăriile bihorene cotele de 20% din TVA şi de 20% din impozitul pe venituri.

"Domnul Cornel Popa, în necunoştinţă de cauză, sau nedocumentat, sau, şi mai grav, fiind de rea-intenţie, a afirmat aceste lucruri neadevărate. Nu e bine atunci când deciziile luate la nivelul unor instituţii ale statului sunt politizate şi nu cred că e bine că unii încep cam repede campania electorală", a comentat prefectul demersul senatorului liberal, despre care a afirmat că "acolo unde creşte mai multă frunză spune că e meritul lui", în timp ce acolo unde sunt probleme s-a obişnuit să acuze că ar fi vina altora.

Referindu-se la fondul problemei, Ghilea a afirmat că hotărârea de Consiliu Judeţean incriminată, deşi adoptată pe 15 aprilie, a parvenit Prefecturii abia pe 27 aprilie, dată când "juriştii au început s-o analizeze".

"Investiţii" în mere

"Pe 4 mai am primit o adresă de la Trezoreria Finanţelor Publice prin care eram întrebaţi dacă am dat aviz de legalitate acestei hotărâri şi în acelaşi timp ni se semnala că sunt probleme la repartizarea sumelor de 20% din TVA şi din impozitul pe venit. Juriştii noştri au cerut Finanţelor un punct de vedere, care ne-a venit săptămâna trecută, şi prin care ni se semnalează foarte clar că repartiţia banilor n-a fost făcută conform legii", a spus prefectul.

Ghilea a citat din adresa DGFP Bihor, care arată în ce constă greşeala CJ: din aceşti bani (în sumă totală de 29,59 milioane lei), o parte (903.300 lei) au fost alocaţi pentru plata programului de distribuire a fructelor în şcoli, deşi nu puteau fi daţi decât strict pentru investiţii.

Prefectul a mai afirmat că a avut deja o discuţie pe această temă cu preşedintele CJ, Radu Ţîrle, şi cu vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, care s-a soldat cu o "concluzie clară: se va reveni asupra hotărârii Consiliului Judeţean", cel mai probabil chiar la prima şedinţă a CJ.

Ghilea, între Prefectură şi CJ

Pe de altă parte, întrucât preşedintele PNL Bihor pusese "blocajul" realizat de prefect pe seama dorinţei lui Gavrilă Ghilea de a candida anul viitor la preşedinţia CJ, acesta a ţinut să nege că mobilul său a fost interesul politic.

"Eu nu fac altceva decât să-mi exercit prerogativele legale ale funcţiei de prefect", a spus Ghilea, adăugând că "deocamdată nu s-a discutat despre o eventuală candidatură a mea".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
conflict de interese
Achizitiile publice - conflictul de interese Regulile de evitare a conflictului de interese aplicabile in domeniul achizitiilor publice sunt urmatoarele: a) Persoana fizica sau juridica care a participat la intocmirea documentatiei de atribuire are dreptul, in calitate de operator economic, de a fi ofertant, ofertant asociat sau subcontractant, dar numai in cazul in care implicarea sa in elaborarea documentatiei de atribuire nu este de natura sa distorsioneze concurenta. b) Persoanele fizice sau juridice care participa direct in procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor nu au dreptul de a fi candidat, ofertant, ofertant asociat sau subcontractant, sub sanctiunea excluderii din procedura de atribuire. c) Este interzisa angajarea la contractant, in scopul indeplinirii contractului de achizitie publica, a persoanelor care au fost implicate in procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor depuse in cadrul aplicarii unei proceduri de atribuire, pe parcursul unei perioade de cel putin 12 luni de la incheierea contractului. d) Nu au dreptul sa fie implicati in procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor urmatoarele persoane: ➢ persoane care detin parti sociale, parti de interes, actiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertant i/candidati sau subcontractanti ori persoane care fac parte din consiliul de administratie/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanti/candidati sau subcontractanti; ➢ sot/sotie, ruda sau afin, påna la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administratie/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanti/candidati; ➢ persoane despre care se constata ca pot avea un interes de natura sa le afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor. L 161/2003 pt prevenirea si combaterea coruptiei defineste conflictul de interese raportandu-se la cei care exercita demnitati si functii publice.L. 206/2004 priv buna conduita in cercetarea stiintifica..., defineste conflictul de interese ca fiind sit de incompatibilitate in care se afla o persoana care are un interes personal ce influenteaza impartialitatea si obiectivitatea activitatii sale in evaluarea, monitorizarea, realizarea si raportarea activitatii; interesul personal include orice avantaj pt pers in cauza, sotul/sotia, rude ori afini, pana la grd IV inclusiv, sau institutia din care face parte.
Postat 24 Mai 2011, 15:48 de dorina
conflict de interese
exista un conflict de interese intre cele doua societati chiar daca din punct de vedere fiscal fiecare societate isi onoreaza indatoririle fata de stat.Recomandarea Nr. 10/2000 a Comitetului Ministrilor Consiliului Europei, art. 13, paragrafele 1 – 3: Conflictul de interese se naşte în situaţia în care un funcţionar public are un interes personal de natură să influenţeze sau să pară a influenţa asupra exercitării imparţiale şi obiective a funcţiilor sale publice. Interesul personal al funcţionarului public cuprinde orice avantaj pentru el însuşi sau în favoarea familiei sale, a părinţilor, a prietenilor sau persoanelor apropiate, sau a persoanelor sau organizaţiilor cu care el a avut relaţii de afaceri sau politice. El cuprinde de asemenea orice obligaţie financiară sau civilă la care este constrâns funcţionarul public. L 161/2003 pt prevenirea si combaterea coruptiei defineste conflictul de interese raportandu-se la cei care exercita demnitati si functii publice.L. 206/2004 priv buna conduita in cercetarea stiintifica..., defineste conflictul de interese ca fiind sit de incompatibilitate in care se afla o persoana care are un interes personal ce influenteaza impartialitatea si obiectivitatea activitatii sale in evaluarea, monitorizarea, realizarea si raportarea activitatii; interesul personal include orice avantaj pt pers in cauza, sotul/sotia, rude ori afini, pana la grd IV inclusiv, sau institutia din care face parte.
Postat 24 Mai 2011, 15:40 de dorina
noi nu putem
hai sa facem totii 20 de firme cu aceiasi asociati si profil constructii, de ce? una nu e buna, la o licitatie se verifica daca participa aceiasi asociati dar cu 2-10 firme sau care au in comun numele unui administrator?
Postat 24 Mai 2011, 15:13 de noo hat
Infractiunea de inselaciune
Infractiunea de inselaciune prevazuta in art. 215 Codul penal consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba.
Postat 24 Mai 2011, 15:01 de dan
asociat la mai multe societati
Art. 197. - (1) Societatea este administrată de unul sau mai mulţi administratori, asociaţi sau neasociaţi, numiţi prin actul constitutiv sau de adunarea generală. (2) Administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă acelaşi fel de comerţ ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sancţiunea revocării şi răspunderii pentru daune.
Postat 24 Mai 2011, 14:50 de radu
sprit de maistru
ha, ha, ridica dividente pe cele doua firme dar pe asta ii lasa cu ochii in soare pe actionari, asta este inselaciunme transparenta, de ce nu a reinvestit profitul pe cele doua firme? ha,ha, ha, extraordinar specific comunismului nu mergeau acasa fara sa nu bage ceva in punga, trebuie sa intelegem ca cetateni care au trait vreamea fostului dictator trebuiau sa aiba ceva mai mult decat salariul:)) deci stimatul BLAGA cum priveste membri din partid ii felicita banuiesc pentru pirateria aplicata actionarilor care au incredere in partidul PDL:)) nu se poate, sa ai mai multe firme cu profil de constructii e genocid ECONOMIC si fiscal, practic speli banii si TVA dintr o firma in alta, retea de meci prelungit.Finantele stiu asta sigur, sa vedem daca sunt platite datoriile catre stat, ha, ha, ha.
Postat 24 Mai 2011, 14:17 de ha, ha, ha
clanul Ghilea
Ar trebui ca DNA sa controleze firmele lui Ghilea,acest excroc international face mult rau judetului si orasului.Pina cind il mai tine PDL ca prefect in Bihor este de o rautate...
Postat 24 Mai 2011, 11:25 de anonim
ff ciudata harta are:))
atentie actionar la CONSTRUCTII BIHOR 57% fratele lui GHILEA DUMITRU-director general atentie nedistribuire dividente din 2004 azi 2011 deci 7 ani de reinvestire continuata , in 2008 SC CONCIVIA vine cu un aport in natura un imobil la valoarea de 681.27 ron! , SC CAROLINA CONTRUCT SRL asociat 80% GHILEA VIORICA administrator, SC OVISERGA PREST SRL asiciat 80% si GHILEA VIORICA administrator, SC DIVERCOM SRL unde GHILEA VIORICA este doar administrator nerenumerat ! CIUDAT
Postat 24 Mai 2011, 10:15 de interesant!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON