URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2010, 13:37

Ghilea: Bolojan îi crede hoţi pe toţi cei care nu gândesc ca el

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul dintre Prefectură şi Primărie continuă. Prefectul Gavrilă Ghilea a răspuns, luni, atacului lansat de către primarul Ilie Bolojan în cursul zilei de duminică pe blogul personal.

Bolojan îl acuzase pe Ghilea de abuz pentru că a atacat în instanţă taxa specială pentru faţadele neîngrijite cu o întârziere de 6 luni şi de rea-credinţă pentru că nu a chemat înainte de asta juriştii Primăriei la consultări. La fel, primarul i-a acuzat pe juriştii Prefecturii că se lasă călcaţi în picioare de „orice politruc numit prefect" şi dau soluţii juridice la probleme politice.

În replică, prefectul Gavrilă Ghilea îl ironizează pe Bolojan, afirmând că „pe blog, fiecare este liber să scrie ce vrea, să-şi expună analiza visurilor din timpul nopţii, să facă publice încercările poetice, să scrie file de jurnal sau orice alte izbânzi literare".

Prefectul îl contrazice pe primar spunând că juriştii instituţiei i-au contactat pe cei ai Primăriei imediat după adoptarea Hotărârii de Consiliu Local 705 din 2009 şi chiar au înaintat o adresă cu observaţiile de nelegalitate ale taxei speciale pe faţadele neîntreţinute. Ghilea spune că Prefectura a introdus acţiune în contencios cu întârziere determinat de numărul mare, de peste 2.000 de contestaţii, înregistrate pe marginea taxei speciale.

În final, prefectul ia apărarea juriştilor instituţiei pe care o conduce acuzându-l pe Bolojan că îi consideră „hoţi şi incompetenţi" pe toţi cei care nu gândesc asemeni lui. Citiţi mai jos replica integrală a prefectului Gavrilă Ghilea:

Răspuns la o întrebare - de ce am atacat în contencios taxa de patrimoniu?

Vreau să fac o precizare de context general: textul semnat de domnul primar Ilie Bolojan, intitulat De la uz la abuz - sau cum să-i blocăm pe alţii, a fost postat pe blogul personal al domniei sale. Nu a fost vorba despre o declaraţie publică făcută în faţa ziariştilor, în cadrul conferinţelor de presă de la Primărie, nu a fost vorba despre un comunicat de presă şi nici măcar de vreun interviu luat domnului primar. Nimic din toate acestea, ci de o apariţie pe un blog. Pe blog, fiecare este liber să scrie ceea ce vrea - să-şi expună analiza visurilor din timpul nopţii, să facă publice încercările poetice, să scrie file de jurnal sau orice alte izbânzi literare.

În mod normal nu i-aş fi răspuns domnului Bolojan, pentru că eu nu am blog. O fac, totuşi, pentru că presa a preluat textul împricinat, dar mai ales pentru că în discuţie este o temă de interes public, iar Instituţiei Prefectului precum şi mie, în mod direct, ne sunt aduse mai multe acuzaţii.

Faptul că domnul primar confundă literatura cu administraţia, nu mă surprinde. Îndrăgostit de blog, domnul Ilie Bolojan îşi dă însă frâu liber imaginaţiei şi comite câteva greşeli inadmisibile, la care vreau să mă refer în cele ce urmează:

- Textul publicat pe blog este ambiguu şi incoerent de la cap la coadă. Domnul primar vorbeşte ba de suspendarea hotărârilor primăriei (ceea ce este corect), ba de anularea acestora. Ori, fie şi numai pentru că a fost şi domnia sa prefect, Ilie Bolojan trebuia să ştie că potrivit Constituţie şi unor legi care reglementează activitatea Instituţiei Prefectului şi contenciosul administrativ, prefectul în exercitarea mandatului său atacă în contencios un act administrativ şi oferă astfel instanţei posibilitatea de a decide. Doar dacă prin voinţă proprie prefectul ar fi desfiinţat hotărârile Consiliului Local se putea vorbi de un abuz, nicidecum în virtutea faptului că şi-a exercitat o prerogativă legală, constituţională;

- În al doilea rând, se face vorbire despre reaua intenţie a prefectului cu privire la atacarea în contencios a unor hotărâri ale Consiliului Local, toate având drept obiect Regulamentul pentru instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric. Reaua intenţie ar fi urmarea faptului că Direcţia Juridică a Instituţiei Prefectului nu ar fi propus o discuţie cu oamenii din primărie astfel încât să se ajungă la un acord cu privire la problema taxei de patrimoniu. Fals, domnule primar! O astfel de întâlnire a avut loc imediat ce Consiliul local a adoptat Hotărârea iniţială, cu numărul 705, din 31 august 2009. Mai mult chiar, către Primărie a fost înaintată adresa nr. 15777/ 11. 12. 2009, în care erau menţionate observaţiile noastre de nelegalitate cu privire la Hotărârea nr. 705. Faptul că nu s-a ţinut cont ulterior de punctul nostru de vedere, când a fost modificată respectiva Hotărâre, nu este nici într-un caz vina mea sau a juriştilor din Prefectură. În consecinţă, noi am avut nu rea intenţie, ci cele mai bune intenţii;

- Acţiunea în contencios a fost depusă atât de târziu (1 octombrie) dintr-un motiv foarte clar: cele peste 2000 de sesizări ale cetăţenilor înregistrate în momentul în care s-a aplicat Regulamentul privind stabilirea contribuţiei persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban - Centru Istoric Oradea. A devenit evident faptul că s-a comis o încălcare a legii pentru că Regulamentul a extins nejustificat aplicarea taxei nu doar la monumentele istorice, protejate prin prevederile Legii 422/ 2001 şi Ordinul 2314/ 08.07.2004, emis de ministrului culturii şi cultelor, ci la „imobilele cu valoare culturală de pe raza municipiului Oradea". Dacă Regulamentul s-ar fi referit doar la clădirile de patrimoniu, n-ar fi fost nici o problemă din punct de vedere juridic. În al doilea rând, fiind un act normativ, el poate fi atacat în contencios atunci când se consideră că aduce prejudicii publice. Ceea ce am şi făcut;

- Regret faptul că domnul primar a politizat o chestiune care este pur tehnică. Dacă tot are intenţii pozitive şi este cu adevărat interesat de problemele orădenilor sau de întreţinerea monumentelor de patrimoniu, nimic nu poate opri actuala administraţie a primăriei Oradea să supună atenţiei Consiliului Local, în prima sa şedinţă, un proiect de hotărâre care să respecte legea. Astfel se va putea rezolva o problemă pe care tocmai Primăria Oradea a creat-o, nu ştiu dacă din bună sau din rea intenţie.

Nu mă pot abţine să nu fac un comentariu la post-scriptum - ul (PS) din textul domnului Bolojan. Regret faptul că a ţinut să jignească juriştii prefecturii. Acum înţeleg, în sfârşit, care este principiul fundamental al domnului Bolojan, ca om politic şi ca înalt funcţionar public: să dea afară şi să lase pe drumuri cât mai mulţi oameni cu putinţă. De ce? Pentru că toţi cei care nu arată ca domnul Bolojan sau nu gândesc precum domnia sa sunt în mod prealabil socotiţi drept hoţi şi incompetenţi! Dacă un astfel de principiu stă în centrul activităţii primarului municipiului Oradea, nu mai am nimic de zis. Eu, de când mă ştiu, am încercat să ajut oamenii, nu să-i năpăstuiesc. Şi aşa am de gând să fac în continuare.

Oradea, 4 octombrie
Prefectul Judeţului Bihor
GAVRILĂ GHILEA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
amenda record
Mars de la conducerea PREFECTURII mister GHILEA pai tu amendezi Primaria iar noi oradenii vom plati amenda din impozite iar tu cu PDListii tai sinteti scutiti de multe taxe.Sa nu uitam ca orasul arata altfel de cind a venit domnul BOLOJAN, dzeu sa ni-l tina cit de multi ani in functie/ocupati-va PDL istilor de magariile lui BOC @ BASE Eu zic ca sinteti incompetenti GHILEA @ CO.
Postat 07 Octombrie 2010, 09:00 de kissirina
ascultati ce zice cel mai mare hot din oradea?!
iar jegosului de ghilea ai transmit sa stea linistit ca tot v-a plati intr-o zi pt magariile facute
Postat 07 Octombrie 2010, 00:22 de dianlo
ascultati ce zice cel mai mare hot din oradea?!
renovarea politiei din oradea..vreo 4 milioane de euroi..era shoping center construit de firmele acestui taran imbuibat..ca sa nu mai zic ca muncitorii de acolo sant platiti in negru..si asta e prefect la noi in judet?!mama da ce prosti oameni santem frate sa fim condusi de gaozarii astia!!!ne meritam soarta..apropo...propun ca viitorul primar sa fie alt taran de data asta din cordau sau hidisel..si prefect unul din valea lui mihai sau tinca..ce oras de dobitoci
Postat 07 Octombrie 2010, 00:20 de dianlo
boloian
E o vorba, intodeauna, hotul striga primul, hotii !
Postat 06 Octombrie 2010, 19:11 de 03s
BOLOVAN
E TIPIC PT, UNUL CA BOLOJAN, SA GANDEASCA ASTFEL ! BOLOVANE, LASA-NEEEE.... LASA-NE !
Postat 06 Octombrie 2010, 19:08 de premaru'
Nu se sesizeaza nimeni?
D-le GHILEA ATI GRESIT SLOGANUL. Trebuia sa spuneti "Bolojan II FACE HOTI PE TOTI CEI CARE NU FURA CU EL.!!! Pt cei pe care ii intereseaza ce se intampla vreau sa va informez ca Bolojan face pe corectul in timp ce il baga pe Carp la inaintare in toate licitatiile pe care bineinteles le castiga firma Selina. Beni Rus e cel care ii da baniii la Carp iar Carp ii da partea lui Bolojan. DNA, unde esti? Spun DNA pt ca e vorba de mita dar si de foarte multi bani!
Postat 06 Octombrie 2010, 14:48 de BIHOREAN
@Cei MULTI ! PARDON !!
TOT CE POMENESTI TU ACOLO S-A FACUT PE UN PROGRAM PILOT DE CATRE M.A.I. IN CARE A FOST CUPRINS SI BIHORUL PT. CA ACOLO ERA ATUNCI BLAGA MINISTRU !!!! UNGURUL-BOLOJAN-COADA DE CIOCAN SI-A ASUMAT NISTE MERITE PT. CARE NU A AVUT NICI UN MERIT !!! ERA DOAR ACOLO SA SEMNEZE CA "PRIMARU" !!! "MARELE" MERIT AL LUI BOLOJAN CODA DE CIOCAN ESTE ACELA CA ADAT PE GRATIS TOTOL LA UDMR-isti !!!!
Postat 05 Octombrie 2010, 13:52 de CEL PUTIN
Cei multi pentru care n-ai facut nimic!
Ghilea se ajuta pe el si firmele lui! Il doare-n Kur de oameni! De bine de rau, Bolo a instituit reguli la pasapoarte si buletine , care ne scutesc de asteptare si dat spagi! Bihoreni! Sa-l credeti pe G atunci cand nu va mai lua lucrari pt. firmele lui din bani publici! Nu uitati corso-ul cu dale ieftine ..... facut de marele G, pe care-l pomenim cand ne impiedicam in dale..... Esti , mic domnule prefect!
Postat 05 Octombrie 2010, 11:56 de Cei MULTI
Apropo de diagnostic ...
... nu eu l-am diagnosticat ci niste medici care-l trateaza. Iar eu fiind 'cel mult veterinar' iar el un bou, l-am inscris ca pacient in registrele mele.
Postat 05 Octombrie 2010, 11:15 de bill
mare bou prefectul asta
in loc sa prijione ce e bine si sa-l atace pe bolojan cu ce face prost... tot motive am pu.lea gaseste... mai bien si-ar vedea de atributiunile lui si sa vada cum functioneaza deconcentratele, vezi Casa de Sanatate cum isi bate joc de cei care vor sa plateasca...si asta ar fi treaba prefectului sa rezolve lucrurile
Postat 04 Octombrie 2010, 22:15 de marius
sssss
bill=pdl-ist frustrat sau lingau la pdl nu mai puteti fura voi si va doare,las ca va ajuns 8 ani in oradea,sa va luati adio de la ciolan ca voi sunteti terminati
Postat 04 Octombrie 2010, 22:01 de gogu
bill take a pill
Mha Bill, dupa cum le zici, tu esti maxim veterinar! Ce te apuca sa pui diagnostic lui Bolojan?
Postat 04 Octombrie 2010, 21:57 de lui bill
Nu merita ...
... d\\'le Ghilea sa-i raspunzi unuia care este diagnosticat cu schizofrenie paranoida, decit pe lege, cu articole si paragrafe de rigoare. Bolojan nu are capacitatea intelectuala si morala de a respecta legile in vigoare, el fiind predispus sa fabuleze si sa interpreteze in nume propriu ideile cu care il alimenteaza altii. El ia totul ca pe ceva personal. Pe vremea cind Bolojanul avea un butic falimentar la Alesd, nici nu gindea ca ar fi posibil sa plateasca refacerea fatadei blocului in care dormea. Acum, dupa ce s-a ajuns, nu-l mai intereseaza problemele financiare ale altora. Felicitari fratilor Micula, care au facut din acest specimen, pe rind, prefect, secretar general al guvernului si primar al celor care nici ei nu mai cred in el.
Postat 04 Octombrie 2010, 19:50 de bill
mama ce de poezie!
Foarte frumos textul de raspuns al prefectului, liric, plin de fior poetic. Credeam ca Florin Ardelean, consilierul lui Ghilea, scrie doar proza, nu si poezie... Bravo, Florine, baga mare, poate iti scoate Bradu si un volum de poezele - eventual niste ode inchinate sefului!
Postat 04 Octombrie 2010, 17:53 de ALex
eu sunt tare frumusel
Ghilea: "Bolojan îi crede hoţi pe toţi cei care nu gândesc ca el". :)))))) Ce vrea Ghilea sa spuna, ca el gandeste??? Ne autoflatam?? :))))
Postat 04 Octombrie 2010, 16:34 de maxima
Rusine
Rusine domnule primar. Suneti un mic dictator copiind la indigo caracterul, atitudinea si nesimtirea lui Basescu. Oradenii se vor fi lamurit de cine sunteti de fapt pana la alegerile urmatoare. Regret ca v-am votat. Regret! E o vorba la romani: \" Hotul striga Hotul\" Doar asta strigati de doi ani dar de fapt.....mai bine v-ati uita in propria ograda. Un liberal nebolojenizat.
Postat 04 Octombrie 2010, 16:32 de liberal
Rusine
Rusine domnule primar. Suneti un mic dictator copiind la indigo caracterul, atitudinea si nesimtirea lui Basescu. Oradenii se vor fi lamurit de cine sunteti de fapt pana la alegerile urmatoare. Regret ca v-am votat. Regret! E o vorba la romani: " Hotul striga Hotul" Doar asta strigati de doi ani dar de fapt.....mai bine v-ati uita in propria ograda. Un liberal nebolojenizat.
Postat 04 Octombrie 2010, 16:32 de liberal
mdeah....
Va tot plangeti ca sunteti furati! De furturile pe care le inghititi pe nemancate din taxele lui Boc vad ca nu va plangeti, desi nu stiti unde se duc toti banii...Din taxele astea, macar se vedea ca se duc cu folos! Peste cativa ani, cand vor pica fatadele de tot, o sa lacrimati pe la primarie ca sa va repare casa....ca sunteti saraci.....vai....mutati-va la bloc!
Postat 04 Octombrie 2010, 16:02 de ritli
oradeni falosi
Sa-i vad eu pa astia care se dau mari ca au casa in centru, ce fac daca ii da cineva in judecata pt o caramida luata in cap de la fatada lor. Si atunci o sa fiti asa de curajosi? Va place ca stati pe centru? Va laudati dar voi n-aveti bani nici macar de intretinere iarna. Va place cu arata centrul ala? Va simtiti bine ca arata ca curu'!? Puteti sa il scuipati pe Bolojan, dar in 20 de ani, doar el a cautat solutii la problema asta. De bagat deshtu-n coor si eu stiu, de gasit solutii la o problema complexa, la care altii stau si se uita ca natangii, mai greu!
Postat 04 Octombrie 2010, 15:59 de oradeni falosi
hotie
suntplatitor de impozite. dl primar ar face bine sa reabiliteze cladirile pe care le retrocedeaza din alte fonduri ! asa cum dumnealui nu are fonduri ,nici noi nu avem bani acum , in plina criza !
Postat 04 Octombrie 2010, 15:25 de titi
Corectul de Bolojan
MAI mare hot si infometat de putere ca Bolojan nu exista. Intrebati-l cate apartamente, proprietati, are de cand e primar? In cadrul primariei si a familiei se comporta ca un dictator are impresia ca daca se incrunta sperie pe cineva! Singura la care-i zambeste este secretara cu fusta scurta!
Postat 04 Octombrie 2010, 15:23 de Oradean
taxa
pedelist, nepedelist noi am scapat de un bir impus de carp si bolojan. multumim ghilea.
Postat 04 Octombrie 2010, 14:57 de bihoreanul
...............
Ca tot vorbim de incoerenta, textul de mai sus e o mostra de asa ceva....concluzia e trasa de par.....sau este concluzie la ce????? Dupa parerea mea, numai concluzia e scrisa de Ghilea, restul vine din neanturile pedeliste.
Postat 04 Octombrie 2010, 14:01 de @Ghilea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON