URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2011, 13:59

Garda de Mediu a tras linie pe 2010 şi a stabilit: planul de inspecţii, îndeplinit şi depăşit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-comisarul Gărzii de Mediu, Călin Mocan, a prezentat joi raportul de evaluare a planului anual de activităţi al Comisariatului Judeţean de Mediu Bihor pentru anul 2010.

"Realizări deosebite"

Primele aspecte la care Mocan a făcut referire au fost cele catalogate de el ca "realizări deosebite". "Am reuşit să atragem personal. Dacă la începutul anului lucrau în instituţie 12 persoane, la final au fost 18. De cele şase persoane a fost reală nevoie şi am reuşit să le atragem prin transfer de posturi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului către Garda de Mediu", a declarat prim-comisarul.

Tot o realizare deosebită este şi obţinerea unui sediu pentru Garda de Mediu, care în prezent funcţionează în chirie în sediul APM din Bulevardul Dacia. Garda a primit de la Consiliul Judeţean Bihor un corp de clădire pe strada Armatei Române, în apropierea Oficiului de Cadastru, clădire care trebuie renovată. "Sperăm ca în acest an să obţinem fonduri pentru a renova sediul. Sunt mulţumit dacă până la sfârşitul anului 2012 ne mutăm acolo", a spus Mocan.

Campioni la sancţiuni

În privinţa inspecţiei şi controlului, prim-comisarul a prezentat cifrele ce caracterizează această activitate. Inspecţii planificate au fost în număr de 285 la 204 obiective, toate fiind realizate, iar planul de inspecţii neplanificate a fost depăşit. Asta înseamnă că toţi comisarii de mediu au făcut mai multe inspecţii neprevăzute decât s-au aşteptat la începutul anului 2010.

Inspecţii pentru respectarea condiţiilor impuse în autorizaţiile pentru construcţii sau activităţi noi au fost 82 la număr (faţă de 15 propuse), autosesizări au fost 72 (faţă de 15 propuse), iar pentru identificarea de obiective noi au fost 60 de inspecţii (faţă de tot 15 propuse).

Inspecţii pentru rezolvarea reclamaţiilor au fost 106, faţă de 80 câte şi-au propus comisarii. "Anul trecut a fost şi o "vrie" legată de mirosul deranjant din Rogerius şi Ioşia, au venit să depună reclamaţii câtre 4, 5 persoane care locuiau în aceeaşi scară de bloc", a explicat Mocan. Din fericire, Bihorul a fost ferit de accidente sau incidente de mediu în 2010, iar inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse prin actele de control au fost 65 la număr.

Singurele inspecţii unde comisarii de mediu nu şi-au împlinit planul au fost cele pentru emiterea sau revizuirea actelor de reglementare, care se realizează împreună cu APM. Din cele 15 propuse, doar 2 s-au realizat, iar asta pentru că, spune Mocan, APM nu a participat la aceste inspecţii, deşi i s-a solicitat verbal şi în scris.

"Cei care au dubii privind activitatea Gărzii de Mediu Bihor, trebuie să ştie că suntem pe primul loc în regiunea de nord-vest în privinţa sancţiunilor aplicate, atât ca şi cuantum, cât şi ca număr", a declarat Mocan, precizând şi cifrele: 141 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1.942.200 de lei.

Penali cu Beiuşul

Garda de Mediu a depus în 2010 o singură sesizare penală, pe numele firmei Edilul Beiuş, gestionarul haldei de gunoi din municipiul Beiuş. Potrivit lui Mocan, sesizarea penală a fost făcută deoarece firma Edilul Beiuş primise, în urma unui act de control, dispoziţia de a-şi suspenda activitatea, lucru ce nu s-a întâmplat.

Prim-comisarul a mai spus că oraşele Beiuş, Ştei, Marghita şi Aleşd aveau obligaţia de a-şi închide şi de a-şi ecologiza gropile de gunoi până în 2009, respectiv 2010, lucru ce la Beiuş nu s-a întâmplat. Nici Marghita şi Ştei nu stau cu mult mai bine, dat fiind că haldele din cele două localităţi, deşi închise, nu au fost ecologizate.

Tot în 2010, Garda de Mediu a realizat acţiuni cu Poliţia Bihor pentru identificarea delictelor silvice şi a celor cu metale feroase şi neferoase, cu Poliţia de Frontieră pentru controlarea transportului de deşeuri peste graniţe şi cu Inspectoratul Şcolar pentru conştientizarea preşcolarilor şi elevilor privind importanţa protecţiei mediului.

Pentru 2011, instituţia şi-a propus să reducă depozitările necontrolate de deşeuri, prin controale intensificate, să se asigure că firmele îşi îndeplinesc obligaţiile asumate, să realizeze cursuri de instruire pentru comisari, dar şi instruirea corpului voluntarilor de mediu.

Cât despre faptul că subprefectul Cristian Bitea i-a imputat şefului Gărzii de Mediu "grave deficienţe manageriale", Mocan a spus că superiorii săi sunt foarte mulţumiţi de el. "Poţi să acuzi pe cineva dacă îi soliciţi un raport", a declarat Mocan, făcând referire la faptul că Bitea nu i-a solicitat niciodată vreo referire la activitatea realizată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sictir...!
La Tarian -com Girisul de Cris,la ferma lui Olteanu ,acolo unde colcaie mortaciunile si sobolanii,si deverseaza in strada dejectiile animale ,cand ajungeti...!?
Postat 15 Ianuarie 2011, 21:24 de Burebista
un pacalici
Pacaliciul de Mocan e varza. A facut si stiintele economice avind-o pe masa in spate care era secretara la Sorbonica. Apoi a ajuns un sugaci in PDL datorita socrului sau. Altfel un increzut care e zero barat. Astia sint specialistii PDL-ului.
Postat 14 Ianuarie 2011, 23:23 de studentu'
adica a dat amenzi
e usor sa indeplinesti un obiectiv cand ai de dat amenzi....macar daca nu a-si cunoaste personajul ..un cacat pdl-ist fost vanzator de telefoane care fara pdl in spate este egal cu 0...miliatia nu si-a indeplinit obiectivul ?ca tot anul au fost pe strazi asteptand sa dea amenzi..cum aveai caciula..cum hop amenda..cum nu avei caciula hop alta amenda:)astea sant realizarile marete in romania..hmm..NASOL
Postat 14 Ianuarie 2011, 03:49 de diablo
invata sa citesti
Nene Ne-gative invata sa citesti: au fost transferati 6 oameni de la agentiile de mediu, adica nu i-a lasat sa ramana fara servici. Transfer nu inseamna angajare. mai ai de studiat un pic !
Postat 13 Ianuarie 2011, 22:47 de primarul
Deosebit, d-le Mocan ...
Super realizare, intr-adevar... dupa ce ca seful suprem al d-lui Mocan urla non stop despre reducerea aparatului bugetar, el angajeaza inca 50% personal.
Postat 13 Ianuarie 2011, 14:11 de Negative
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON