URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2016, 10:18

Corupţie la Cadastru: Funcţionara Lucica Pantea e acuzată că a luat șpagă ca să măsluiască documente de carte funciară

Corupţie la Cadastru:  Funcţionara Lucica Pantea e acuzată că a luat șpagă ca să măsluiască documente de carte funciară foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O funcționară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor, Lucica Rozica Pantea (foto), a fost inculpată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru luare de mită, fals intelectual și complicitate  la înșelăciune.

Acuzațiile au fost aduse funcționarei în dosarul unei alte orădence, Daniela Moca, arestată toamna trecută de procurori, după ce s-a descoperit că a păcălit cel puțin 12 persoane, de la care a încasat peste 230.000 euro pentru case şi terenuri vândute doar pe hârtie.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorul Tiberiu Sighiartău, a declarat, vineri, BIHOREANULUI, că funcționara OCPI, care a fost pusă sub control judiciar, cerea între 100 și 300 euro pentru întocmirea unui document măsluit. “În perioada 2014-2015, inculpata a pretins şi a primit pentru sine sume de bani cuprinse între 200-1.000 lei sau între 100-300 de euro pentru falsificarea unor înscrisuri oficiale cu prilejul întocmirii acestora, fapte prin care a înlesnit şi a ajutat la inducerea în eroare a persoanelor vătămate de către inculpata Moca Daniela Ecaterina”, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Valoarea șpăgilor încasate de Pantea a fost estimată de anchetatori la 1750 euro şi 2.300 lei. 

În aelași dosar deschis pe numele Danielei Moca, procurorii au început urmărirea penală și față de alți doi orădeni, Danșe Core Cristian și soția sa, Camelia, patronii unei firme orădene, suspectați de spălare de bani.

“Cele două persoane sunt suspectate că, în urma unei înțelegeri cu inculpata Daniela Moca, au folosit aproximativ 150.000 euro proveniți din infracţiunile de înşelăciune şi fals, la achiziţionarea mai multor bunuri imobile”, explică procurorul Tiberiu Sighiartău.

Ancheta în cazul escrocheriilor imobiliare orchestrate de orădeanca Daniela Moca, a început anul trecut când, la solicitarea procurorilor, femeia a și fost arestată preventiv, măsură schimbată pe 10 ianuarie, în acest an, cu arestul domiciliar.

Acuzațiile aduse Danielei Moca sunt de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, tentativă la înşelăciune și fals intelectual în participaţie improprie.

Având un birou într-o încăpere a Baroului Bihor din incinta Tribunalului Bihor, unde presta diverse servicii de copiere și redactare documente pentru avocați, Moca s-a dat drept executor judecătoresc şi a organizat licitaţii unde a scos la mezat apartamente, terenuri şi maşini ale unor proprietari executaţi silit, bunuri care sunt înscrise în registrul electronic de publicitate al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

Fabuloasa escrocherie a provocat o pagubă de 232.103 euro, adică aproape 1 milion de lei, nici până azi recuperată. Printre păcăliţi se numără mici fermieri, întreprinzători, ba chiar şi un poliţist de frontieră.

Citeşte detalii în articolul: "Ţepe de-a Moca: În doar doi ani, orădeanca Daniela Moca a strâns aproape 1 milion de lei din escrocherii imobiliare"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Masluirea documentelor...la comanda papusarilor !
Punct ochit,punct lovit ! Am gasit tapul ispasitor al "coruptiei de la Cadastru ".Dar de papusarii de la Primaria Oradea, sau de la ABA Crisuri,sau de la ANAR,sau de la OCPI Oradea care comanda si supravegheaza succesul acestor infractiuni,de la Cadastru,nu ne relatati nimic ?
Postat 22 Ianuarie 2016, 22:36 de platona
Ocpi
Toti angajatii de la ocpi sunt niste corupti,experti sa faca colile cf sa dispara.peste noapte.... in special Dem Lucia , sper sa i purice Dna in curand.
Postat 22 Ianuarie 2016, 22:07 de uncetatean
Iar..
Aţi pus o poză cu suspect care zâmbeşte..Şi,mai mult ca sigur poză dinainte de... prinsă n flagrant.Din păcate,acum nu cred că ar mai zâmbi,dar va zâmbi din nou,cu siguranţă,dup on an,după doi,cum fac mulţi prinşi.Legea banului vorbeşte de când lumea,dar oare,totdeauna?
Postat 22 Ianuarie 2016, 14:29 de crisan
Re: pupinjuristu
... Vig Hajni o cheama pe ”matroana” de la CF și e adjuncta șefului de acolo, iar la Barou era pe chirie toata schema.
Postat 22 Ianuarie 2016, 13:26 de WinDos
dati-le paine si circ
Oare a cui pila era cucoana de la Cadastru, ca sa stim unde mergea "cotizatia"? Da' Madam Moca pe cine lingusea in Tribunal de avea contract de inchiriere in incinta? Au mai cazut niste Acari Paun si treaba merge mai departe, ca doar nu se opreste furaciunea la Cadastru si nici Javra nu pleaca din Macelarie...
Postat 22 Ianuarie 2016, 13:05 de pupinjuristu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON